Ελλάδα|02.04.2019 19:04

Τουρισμός: Μειωμένες κατά 10% οι κρατήσεις

Ντέπη Χιωτοπούλου

Με μια υστέρηση της τάξεως του 7% - 10%, σε σύγκριση με πέρυσι την ίδια περίοδο, είναι η μέχρι στιγμής εικόνα για τη φετινή τουριστική σεζόν. «Φαίνεται ότι η χρονιά πάει για κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, για να καλύψει το έδαφος. Εάν θα έχουμε τα νούμερα του 2018 θα είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι» επισημαίνει στο www.ethnos.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, παρατηρείται μια εγρήγορση από τους μεγάλους tour operator, ειδικά από τη Μεγάλη Βρετανία, σ’ ότι αφορά το Brexit, για να μπορέσουν να γεμίσουν τις πτήσεις  και τα συμβόλαιά τους.

«Με πολλές προσφορές και μια διάθεση να ‘σπρώξουν’ την αγορά, πιστεύουμε ότι την τελευταία στιγμή θα αρχίσουμε να καλύπτουμε νούμερα» αναφέρει ο κ. Τάσιος.

Ερχονται δύσκολες χρονιές!

«Θα είμαστε ευχαριστημένοι εάν πιάσουμε τα περσινά νούμερα» τονίζει στο www.ethnos.gr ο πρόεδρος της ΠΟΞ, κ. Τάσιος, προσθέτοντας, «χρειάζεται υπομονή, για να μπορέσουμε να έχουμε τα περσινά νούμερα, και το κυριότερο η παροχή υπηρεσίας να είναι σε τέτοιο υψηλό επίπεδο, όπως φάνηκε και το 2018, γιατί έρχονται δύσκολες χρονιές».

Αυτό, όπως ανέφερε, έχει να κάνει και με το γεωπολιτικό κομμάτι της Μεσογείου, ιδιαίτερα με την Τουρκία.

Αυτό που μένει για τον ελληνικό τουρισμό αλλά και για τους ξενοδόχους, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Τάσιος «είναι το χαμόγελο και η ελληνική φιλοξενία να είναι το νούμερο 1, για να μπορέσουμε να σταθεροποιήσουμε τα νούμερα, τα οποία έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια».    

Υστέρηση και στην Χαλκιδική

Σ’ ότι αφορά την εικόνα που παρουσιάζει η Χαλκιδική για τη φετινή σεζόν, όπως ανέφερε στο www.ethnos.gr ο πρόεδρος της ΠΟΞ και της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής κ. Τάσιος,  δείχνει να έχει κάποια χαρακτηριστικά υστέρησης σε σχέση με την περσινή, ιδιαίτερα μετά την έναρξή της.

«Μετά το Πάσχα, το οποίο φαίνεται ότι θα έχει μια καλή κίνηση, σ’ ότι αφορά τον κόσμο από τα Βαλκάνια, και την τελευταία στιγμή, από την ελληνική αγορά,  η μέση πληρότητα δεν ξεπερνάει το Μάιο το 30% – 35%, όταν πέρυσι ήταν στο 50% και σε κάποιες περιπτώσεις και στο 60%» τονίζει ο κ. Τάσιος.

Πρώτη εθνικότητα, σ’ ότι αφορά τις αεροπορικές αφίξεις για τη Χαλκιδική είναι η Γερμανία, έπεται η Μεγάλη Βρετανία που τα τελευταία χρόνια έχει επιστρέψει, «εάν αναλογιστούμε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια είχε 60.000 αφίξεις, έχουμε ξεπεράσει τις 100.000» ενώ μείωση παρατηρείται από τη Ρωσική αγορά.

«Πέρυσι είχαμε περίπου 85.000 αφίξεις, δεν φαίνεται όμως ότι θα τις πιάσουμε φέτος. Η Ρωσία, γενικά, στην Ελλάδα και στην Χαλκιδική, έχει μια υστέρηση σημαντική. Εχει πάει προς τις ανταγωνίστριες χώρες, όπως για παράδειγμα στην Τουρκία, ιδιαίτερα λόγω των τιμών και των υπηρεσιών με πολλά 5άστερα και χαμηλές τιμές» εξηγεί ο κ. Τάσιος προσθέτοντας ότι η  πρόσφατη συμφωνία, σχετικά με την είσοδο των Ρώσων τουριστών στη γείτονα μόνο με ταυτότητα, δίχως να χρειάζεται βίζα και διαβατήριο, αμέσως αποδυναμώνει τη δυναμική της Ελλάδας.

«Θα είμαστε ευχαριστημένοι εάν πιάσουμε τα περσινά νούμερα» αναφέρει στο www.ethnos.gr ο πρόεδρος της ΠΟΞ και της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος.

Χαλκιδικήελληνικός τουρισμός