Ελλάδα|28.02.2024 09:00

Αντιτρομοκρατική: Ο ρόλος κλειδί του 36χρονου και τα στοιχεία στα χέρια των Αρχών

Newsroom

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. έπεσαν 10 πρόσωπα που έχουν σχέση με την τρομοκρατία και τα οποία αναμένεται σήμερα να οδηγηθούν στον εισαγγελέα, με τις έρευνες να είναι σε εξέλιξη για τον ρόλο που είχαν σε χτυπήματα, μεταξύ των οποίων και την αποστολή εκρηκτικού μηχανισμού στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης.

Γενετικό υλικό στη βόμβα της Θεσσαλονίκης 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου για το OPEN, πρόκειται για μια ομάδα που αποτελείται από αναρχικούς και ποινικούς και μάλιστα από άτομα που είναι μέσα στις φυλακές. Το πιο σημαντικό είναι πως η ομάδα αυτή ενώ έκανε κάποια χτυπήματα σε υποκατάστημα τράπεζας και είχε προβεί σε ρίψη χειροβομβίδας στο αυτοκίνητο ενός σωφρονιστικού υπαλλήλου, ξαφνικά έκανε ένα άλμα και έστειλε παγιδευμένο πακέτο στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης.

Αυτό που γνώριζαν αρχικά οι αστυνομικοί ήταν για τις επιθέσεις της «Σύμπραξης», όμως τα εργαστήρια έδειξαν τελικά πως ένας από τους συλληφθέντες είναι και το άτομο που κατασκεύασε τη βόμβα καθώς βρέθηκε γενετικό υλικό.

Ο ρόλος κλειδί του 36χρονου

Ο 36χρονος συλληφθέντας είναι ένα πρόσωπο κλειδί που υπάρχει στην ομάδα, και ο οποίος έχει απασχολήσει πολλές φορές στο παρελθόν τις ελληνικές Αρχές. Είναι ένα πρόσωπο που είχε μπει αρχικά στο μικροσκόπιο της Αντιτρομοκρατικής πριν πολλά χρόνια γιατί είχε επικοινωνία με τα μέλη των Πυρήνων της Φωτιάς.

Συνέχισε με πολλές ληστείες σε τράπεζες, ξεκινώντας το 2015 από τη Θεσσαλονίκη και καταδικάστηκε. Το 2021 πήρε άδεια και την παραβίασε και συνέχισε τις ληστείες σε τράπεζες και μάλιστα με οπλοπολυβόλα και συνελήφθη το 2021 σε επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής στην λεωφόρο Κατεχάκη.

Το χτύπημα που είχε γίνει στο υποκατάστημα της τράπεζας, στη προκήρυξη της οργάνωσης τότε, αναφερόταν ότι ήταν αφιερωμένο στον συγκεκριμένο το χτύπημα. Όταν οι αναλυτές διάβασαν το κείμενο της υπόθεσης της Θεσσαλονίκης, υπήρχε μια ένδειξη για το πού πρέπει να κινηθούν και να ψάξουν, από το ύφος γραφής.

Πάντως, από την ποσότητα της εκρηκτικής ύλης που είχε τοποθετηθεί στο πακέτο φαίνεται πως ήθελαν να σκοτώσουν και αυτό δείχνει και μίσος και έτσι μένει να φανεί εάν ο 36χρονος είχε κάποια σχέση με τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης.

Σε μακρά αναρρωτική ο ένας πυροτεχνουργός του στρατού, είχε παραιτηθεί ο δεύτερος 

Για τους δύο στρατιωτικούς πυροτεχνουργούς η Μίνα Καραμήτρου αναφέρει πως έχουν πάρει αποστάσεις από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ό ένας βρίσκεται σε μακρά αναρρωτική άδεια εδώ και μεγάλο διάστημα και ο δεύτερος έχει υποβάλλει την παραίτησή του από το Σώμα.

Σε εξέλιξη είναι οι έρευνες και για τις επαφές και τις επικοινωνίες τους και το πόση εμπλοκή είχαν όλοι τους στην υπόθεση της Θεσσαλονίκης.

Πέντε χτυπήματα 

Σημειώνεται πως σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί πέντε περιπτώσεις που εμπλέκονται οι συλληφθέντες και συγκεκριμένα:

  • αποστολή παγιδευμένου με εκρηκτική ύλη φακέλου στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, ο οποίος βρέθηκε την 12-02-2024,
  • έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σε υποκατάστημα τράπεζας στα Πετράλωνα την 25-01-2024,
  • έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού την 13-11-2023 σε κτιριακό συγκρότημα στην Κηφισιά, όπου στεγάζεται εταιρεία,
  • ρίψη χειροβομβίδας την 08-07-2023 σε αυτοκίνητο ιδιοκτησίας σωφρονιστικού υπαλλήλου, το οποίο ήταν σταθμευμένο σε χώρο στάθμευσης πολυκατοικίας στο Χαϊδάρι και
  • ρίψη χειροβομβίδας και έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού την 24-06-2023 σε αυλή οικίας στη Λάρισα.
έρευνεςΕλληνική Αστυνομίατρομοκρατίααντιτρομοκρατική