Ελλάδα|04.03.2024 06:52

Σύμπραξη Εκδίκησης: Η δράση της οργάνωσης μέσα από νέα βίντεο - Όσα υποστηρίζουν

Newsroom

Σε νέες εικόνες και βίντεο αποτυπώνεται η δράση της «Σύμπραξης Εκδίκησης». Χαρακτηριστικά, σε ντοκουμέντο από τα Πετράλωνα, εικονίζονται να τοποθετούν βόμβα σε τράπεζα στην περιοχή πριν από δύο μήνες.

Συγκεκριμένα ήταν 25 Ιανουαρίου στην έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού στην τράπεζα, μια από της δράσεις της οργάνωσης «Σύμπραξη Εκδίκησης». Οι έξι συλληφθέντες για συμμετοχή στην οργάνωση κατηγορούνται για σωρεία κακουργηματικών πράξεων, μεταξύ των οποίων και τρομοκρατικές ενέργειες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Τι δείχνουν τα βίντεο

Στο πρώτο βίντεο φαίνεται ο δράστης κάνει μία προσπάθεια να παραβιάσει τα ρολά και στη συνέχεια αφήνει τον μηχανισμό χωρίς να τον ενεργοποιήσει και τρέχει.

Στο δεύτερο βίντεο, σχεδόν 5 λεπτά αργότερα, πλησιάζει ξανά την τράπεζα, πυροδοτεί τον μηχανισμό και τρέχει προκειμένου να βρει τους συνεργούς του. Στο ίδιο βίντεο διακρίνονται δύο πεζοί να περπατούν προς το υποκατάστημα της τράπεζας και ο δράστης τους ζητά να φύγουν καθώς πρόκειται να εκραγεί η βόμβα.

Το τρίτο βίντεο ντοκουμέντο, δείχνει τον δράστη λίγα λεπτά πριν φτάσει στην τράπεζα, να κατεβαίνει από το αυτοκίνητο της γυναίκας και να ανεβαίνει στη μηχανή του συνεργού του και να κινούνται προς το σημείο της επίθεσης.

Bίντεο από τοποθέτηση βόμβας στην Κηφισιά

Άλλο βίντεο - ντοκουμέντο ήρθε στο «φως» από τη δράση της «Σύμπραξης Εκδίκησης» και φέρνει στη δημοσιότητα το OPEN.

Στο βίντεο φαίνονται οι κινήσεις των δραστών κατά τη βομβιστική επίθεση σε σπίτι επιχειρηματία στην Κηφισιά, τον Νοέμβριο του 2023. Φαίνεται επίσης η κίνηση των δραστών, να παίρνουν τον εκρηκτικό μηχανισμό, να τον τοποθετούν στον στόχο τους και να αποχωρούν με όχημα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δράστες, κατηγορούμενοι για τρομοκρατία και σοβαρά κακουργήματα, χρειάστηκαν ελάχιστα δευτερόλεπτα για να τοποθετήσουν τον εκρηκτικό μηχανισμό και να διαφύγουν, όπως μεταδίδει ο δημοσιογράφος Γιάννης Ζιάκας.

Το βίντεο - ντοκουμέντο

Τι ισχυρίζονται

Νωρίτερα την Κυριακή, οι έξι συλληφθέντες για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδίδουν, με τον έναν να παραδέχεται ότι απλώς ήταν οδηγός σε μία από τις επιθέσεις που φέρονται να εμπλέκονται.

Ειδικότερα, ο ένας πυροτεχνουργός τήρησε το δικαίωμα της σιωπής.

Άλλος κατηγορούμενος αποδέχτηκε μονό μία κατηγορία από εκείνες που του αποδίδονται, ότι ήταν ο οδηγός της μηχανής με τον οποίο διέφυγε ο δράστης της βομβιστικής επίθεσης σε τράπεζα στα Πετράλωνα.

Οι υπόλοιποι τέσσερις αρνήθηκαν τις κατηγορίες.

«Ιδεολογικά δεν ξέρω πού ανήκουν αυτοί οι άνθρωποι»

Ένας εκ των κατηγορουμένων που φέρεται να συνάντησε τον ένα πυροτεχνουργό δήλωσε στην ανακρίτρια: «Αρνούμαι τα πάντα δεν είχα καμία γνώση και σχέση με τους ανθρώπους αυτούς. Ιδεολογικά δεν ξέρω πού ανήκουν αυτοί οι άνθρωποι και τι πρεσβεύουν. Εγώ είχα τυχαία, συμπτωματική κοινωνική επαφή με έναν εκ των βασικών κατηγορουμένων».

Ο κατηγορούμενος στρατιωτικός υποστήριξε: «Αρνούμαι όλες τις κατηγορίες κρίνοντας τες ως ανυπόστατες και ανεδαφικές. Ουδέποτε εντάχθηκα στην φερόμενη τρομοκρατική οργάνωση ενώ από τα φερόμενα ως μέλη αυτής γνωρίζω μόνο λόγω συνυπηρέτησης σε ίδια μονάδα τον έναν εκ των συγκατηγορούμενών μου».

Τέλος, ο 36χρονος κατηγορούμενος, που παραδέχθηκε πως ήταν ο οδηγός στην επίθεση στα Πετράλωνα, δήλωσε: «Αποδέχομαι τη συμμετοχή μου ως οδηγός σε αυτή την πράξη. Δεν αποδέχομαι καμία άλλη. Γνωρίζω δύο από τους συγκατηγορουμένους μου που δεν έχουν καμία σχέση με τους υπόλοιπους».

Πετράλωναειδήσεις τώρατρομοκρατίααστυνομίατράπεζεςειδήσεις