Ελλάδα|07.03.2024 12:44

Τελικά πόσο αποδεκτές είναι οι νέες μορφές οικογένειας στην Ελλάδα; Έρευνα της Κάπα Research απαντά

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Τι σημαίνει «οικογένεια» για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, ποιες νέες μορφές της είναι αποδεκτές και τι γίνεται με την ενδοοικογενειακή βία είναι μερικά από τα ερωτήματα που απασχόλησαν την μεγάλη έρευνα της Kapa Research, που βλέπει σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Η οικογένεια, σήμερα στην Ελλάδα φαίνεται πως είναι ένας πανίσχυρος θεσμός με ποσοστά εμπιστοσύνης που υπερβαίνουν το 80% σε άνδρες και γυναίκες, σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, σε όσους έχουν κάνει ή δεν έχουν κάνει τις επιλογές γάμου/συμβίωσης και απόκτησης παιδιών, σε θρησκευόμενους και μη.

Η οικογένεια εκφράζει μια οικουμενικότητα που ξεπερνά τον κλασικό διαχωρισμό Αριστερά-Δεξιά, δεν εκφράζει πια ούτε τον συντηρητισμό της Δεξιάς ούτε την αμφισβήτηση της Αριστεράς. Σύμφωνα με την έρευα το 89% των πολιτών εμπιστεύεται απόλυτα τον θεσμό της οικογένειας.

Πόσο αποδεκτές είναι οι νέες μορφές οικογένειας

Καθώς οι κοινωνίες εξελίσσονται, νέες μορφές οικογένειας εμφανίζονται δίπλα στην πυρηνική οικογένεια, δηλαδή την οικογένεια που αποτελείται από ένα παντρεμένο  ετερόφυλο ζευγάρι με παιδιά. Η πλειοψηφία του κόσμου αποδέχεται εξίσου τις μονογονεϊκές οικογένειες, τις οικογένειες που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης, τα ζευγάρια που επιλέγουν να μην κάνουν παιδιά και τις οικογένειες των ομόφυλών ζευγαριών.

Το ποσοστό αποδοχής μειώνεται σταδιακά όταν πρόκειται για ομόφυλο ζευγάρι που έχει υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης και μεγαλώνει ένα ή περισσότερα παιδιά ή στην περίπτωση που ένα ομόφυλο ζευγάρι μεγαλώνει παιδιά χωρίς σύμφωνο συμβίωσης. Αρκετά αρνητικοί είναι οι πολίτες σε έναν ανοιχτό γάμο όπου οι δύο σύζυγοι έχουν συμφωνήσει ότι μπορούν να έχουν σχέσεις και με άλλα άτομα.

Άποψη για το γάμο μεταξύ ατόμων ίδιου φύλου και την υιοθεσία

Απόλυτη ισορροπία υπάρχει στη δημοσκόπηση για το γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Το  50% των ερωτηθέντων είναι θετικοί έναντι 47% που είναι κατά ή μάλλον κατά. Στην ίδια έρευνα καταγράφεται η άρνηση της υιοθεσίας παιδιού από ομόφυλα ζευγάρια με το 62% να είναι κατά ή μάλλον κατά έναντι 34% που είναι υπέρ της υιοθεσίας παιδιού από τα ομόφυλα ζευγάρια.

Έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας

Η σκοτεινή πλευρά της ελληνικής οικογένειας είναι η έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας από την κρίση της πανδημίας και μετά. Από το 27% των ερωτώμενων που το 2013 δήλωναν ότι έχουν υπάρξει θύμα λεκτικής, σωματικής ή ψυχολογικής βίας μέσα στην οικογένεια, βρισκόμαστε, σήμερα, στο 41%. Η ενδοοικογενειακή βία είναι έμφυλη, εκδηλώνεται διαχρονικά και συντριπτικά κατά των γυναικών.

Η στήριξη από την οικογένεια στην περίοδο της κρίσης του 2010

Το 2010 η Ελλάδα και οι πολίτες της εισήλθαν σε μία μακρά και επώδυνη οικονομική κρίση. Κατά την περίοδο της κρίσης αναζωογονήθηκε ο θεσμός της οικογένειας ενισχύοντας τον ρόλο της, αυξάνοντας το κύρος της και εκσυγχρονίζοντας τη μορφή της. Σε αντίστοιχη έρευνα της Κάπα Research το 2013, όταν όλες οι δομές της Πολιτείας τελούσαν υπό αμφισβήτηση, το 72% των πολιτών στρεφόταν για βοήθεια στην οικογένεια όταν αντιμετώπιζε κάποιο σημαντικό πρόβλημα. Το ίδιο περίπου ποσοστό (69%) θα έπραττε ανάλογα σήμερα. Υποστήριξη, αλληλεγγύη και αγάπη σημαίνει η λέξη «οικογένεια» για τους Έλληνες, το νόημά της αμετάβλητο από το 2013.

Δείτε ολόκληρη την έρευνα της Κάπα Research

νέα ζευγάριαοικογένειαζευγάριαζευγάριομόφυλα ζευγάριαέρευναειδήσεις τώραειδήσεις