Ελλάδα|12.03.2024 22:18

Επίδομα Πάσχα: Γιατί δεν θα δοθεί φέτος σε ευάλωτους - Από φθινόπωρο έκτακτες παροχές

Newsroom

Με τον πιο κατηγορηματικό και ηχηρό τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε τέλος στα σενάρια για έκτακτο επίδομα Πάσχα στους ευάλωτους. «Έχουμε έναν  δύσκολο προϋπολογισμό και πρέπει να είμαστε σίγουροι για το πως θα υλοποιηθεί» τόνισε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του σήμερα (12/3) το πρωί.

Κυβέρνηση και οικονομικό επιτελείο αναζητούσαν τα απαραίτητα κονδύλια, τα οποία μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 250 εκατ. ευρώ, προκειμένου να συμπεριληφθούν ως δικαιούχοι χαμηλοσυνταξιούχοι και ευάλωτες ομάδες.

Ωστόσο, το πρόβλημα γίνεται πιο περίπλοκο, με το υπουργείο Οικονομικών να μην βλέπει μεγάλα περιθώρια για νέες παροχές.

Γιατί δεν δοθεί το επίδομα Πάσχα στους ευάλωτους

Ο Γιάννης Φώσκολος, στο αποψινό δελτίο ειδήσεων του OPEN εξήγησε τους δυο λόγους που δεν προχώρησε η σκέψη για το επίδομα Πάσχα στους ευάλωτους.

Όπως τόνισε, η ανάπτυξη του 2023 που ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ ήταν βασικός παράγοντας. Συγκεκριμένα, η ανάπτυξη 2% για τη ελληνική οικονομία αποτελεί νούμερο κάτω από τον πήχη του προϋπολογισμού, μιας και η εκτίμηση ήταν 2,4%. Συνεπώς, δεν υπάρχει περιθώριο δημιουργίας πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου.

Παράλληλα η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε εξαγγελίες και έχει δεσμεύσει δημοσιονομικό χώρο για έκτακτες δαπάνες ύψους 200 εκατ. ευρώ. Δαπάνες που δεν είχαν υπολογιστεί τον Νοέμβριο όταν και κατατέθηκε ο προϋπολογισμός του έτους.

Αυτές οι έκτακτες δαπάνες αφορούν την έκτακτη ενίσχυση επιδόματος γέννησης, αναδρομικά από το 2023, για 75.000 οικογένειες και την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους αγρότες. Μέτρο που κλείδωσε τώρα με τις απεργιακές κινητοποιήσεις και η προκαταβολή 50% θα δοθεί έως τις 5 Απριλίου.

Ραντεβού... στη ΔΕΘ για έκτακτες παροχές

Πλέον οι πολίτες θα πρέπει να κάνουν υπομονή μέχρι το φθινόπωρο και την ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, όπου δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να εξαγγείλει έκτακτες παροχές. Φυσικά οι όποιες παροχές θα δοθούν το πιθανότερο τα Χριστούγεννα, αναφέρει ο Γιάννης Φώσκολος.

Κυριάκος Μητσοτάκηςεπίδομαειδήσεις τώραεπιδόματαειδήσεις