Ελλάδα|16.03.2024 20:48

ΑΠΘ: Πάνω από 40 προσαγωγές στην εκκένωση της κατάληψης - Τι λέει ο πρύτανης

Newsroom

Μεγάλη ήταν η ένταση το απόγευμα του Σαββάτου στο ΑΠΘ, καθώς η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε επιχείρηση εκκένωση κατάληψης στη Σχολή Θετικών Επιστημών με τους φοιτητές να αντιδρούν. Σύμφωνα με τις πρυτανικές Αρχές διαπιστώθηκε παραβίαση του χώρου, όπου τελούνται οι εργασίες στην υπό κατασκευή βιβλιοθήκη στο Βιολογικό.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ανάμεσά τους δυνάμεις των ΟΠΚΕ και των ΜΑΤ εκκένωσαν τη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, στην οποία κατά την ΕΛ.ΑΣ κλειδώθηκαν άτομα που ήταν ύποπτα για φθορές στην υπό κατασκευή βιβλιοθήκη.

Πάμω από 40 προσαγωγές

Οι αστυνομικοί έσπασαν την κλειδωμένη πόρτα της σχολής και προχώρησαν σε προσαγωγές των ατόμων που βρίσκονταν εντός του κτιρίου. Σύμφωνα με τον Αντώνη Τσολναρά τους ακινητοποιησαν και τους έβγαλαν έξω έναν - έναν δεμένους με χειροπέδες. Ο ρεπόρτερ του OPEN έκανε λόγο για περισσότερες από 40 προσαγωγές.

Το βράδυ του Σαββάτου, κλιμάκιο της Σήμανσης εισήλθε στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ προκειμένου να συλλέξει αντικείμενα τα οποία εντοπίστηκαν εντός του κτιρίου. Κατά την επιχείρηση ελέγχου εντός του κτιρίου, όπως φαίνεται και στις εικόνες του ThessToday, εντοπίστηκαν μεταξύ άλλων κράνη, στυλιάρια και πανό.

Πρύτανης ΑΠΘ: Μία μειοψηφική ομάδα συντηρεί κλίμα ανασφάλειας στο πανεπιστήμιο

«Η πολιτεία οφείλει να διαφυλάσσει τη δημόσια περιουσία από καταστροφές που προκαλούνται από τη δράση οργανωμένων ομάδων που χρησιμοποιούν τον εκφοβισμό, την τρομοκράτηση και τη βία για να επιβάλουν τις απόψεις τους», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ Χαράλαμπος Φείδας.

«Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις ουδεμία σχέση έχουν με τη δράση αυτών των μειοψηφικών ομάδων, οι οποίες προσπαθούν να επιβάλουν τη “μοναδική αλήθεια” τους με βίαιες ενέργειες που συντηρούν ένα κλίμα ανασφάλειας, φαλκιδεύουν την ακαδημαϊκή ελευθερία και παρεμποδίζουν τη λειτουργία των Α.Ε.Ι», τόνισε.

Επισήμανε, τέλος ότι «με το ισχύον νομικό πλαίσιο, οι δημόσιες αρχές μπορούν να επέμβουν στον χώρο του πανεπιστημίου αυτεπάγγελτα, όταν διαπιστώσουν ότι τελούνται αξιόποινες πράξεις».

Ανοχή τέλος στις καταλήψεις λέει η ΕΛΑΣ

Σύμφωνα ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, εμφανίζεται ενοχλημένος με την αδράνεια που επέδειξαν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ σε περιπτώσεις, με αποκορύφωμα την εμπρηστική επίθεση στου Ζωγράφου και από εδώ και στο εξής η ΕΛ.ΑΣ δεν θα επιδείξει καμία ανοχή σε παραβατικά φαινόμενα.

Πηγές της ΕΛΑΣ μάλιστα τόνιζαν πως μόνο τυχαίες δεν ήταν οι δυο επιχειρήσεις στην Πανεπιστημιούπολη και στο ΑΠΘ μέσα σε διάστημα λίγων ωρών. Όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, στο εξής όταν οι αστυνομικοί διαπιστώνουν φθορές εντός πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ή επεισόδια γύρω από αυτά, θα παρεμβαίνουν χωρίς χρονοτριβή και δίχως ατέρμονες αναλύσεις με τους πρυτάνεις. Όταν διαπιστώνονται επεισόδια οι αστυνομικοί θα παρεμβαίνουν άμεσα.

κατάληψηαστυνομίαΑΠΘΕΛ.ΑΣειδήσεις τώρα