Ελλάδα|06.04.2024 20:38

Φωτιά στην Κρήτη: Ο δήμαρχος Ιεράπετρας μιλάει στο ethnos.gr για το μεγάλο στοίχημα της νύχτας

Κώστας Ασημακόπουλος

Στην προστασία του δάσους Κουτσουρά, στην οριοθέτηση του μετώπου και στα έκτακτα μέτρα στις ανοικτές παράνομες χωματερές που υπάρχουν και λειτουργούν ακόμα στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Κρήτης (και όχι μόνο) θα επικεντρωθούν τις επόμενες ώρες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τη βοήθεια των εθελοντών αλλά και των δυνάμεων του Δήμου Ιεράπετρας.

Νωρίτερα έγινε σύσκεψη μεταξύ του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, του δημάρχου Ιεράπετρας Μανόλη Φραγκούλη, στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αλλά και όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών.

«Περαστικά στον καλό φίλο Γιάννη»

«Πρώτα απ΄όλα θέλω να πω πως η σκέψη μας είναι στον συμπολίτη μας, καλό φίλο Γιάννη και κτηνίατρο που νοσηλεύεται διασωληνωμένος στο Βενιζέλειο. Μόλις μιλούσα με τη σύζυγο του. Ενώ έφυγε από τον Μαύρο Κόλυμπο με τη συνδρομή της αστυνομίας επέστρεψε και έγινε το κακό. Έχει εγκαύματα στα χέρια και έχει εισπνεύσει προϊόντα καύσης. Του εύχομαι περαστικά».

«Έπεσε λίγο ο αέρας»

«Όπως φαίνεται η φωτιά ξεκίνησε προϊόντα κλαδέματος που καίγονταν, αλλά οι έρευνες της Πυροσβεστικής είναι σε εξέλιξη. Αυτή τη στιγμή ο αέρας έχει πέσει. Δεν έχει την πρωινή μανία. Η πρόγνωση είναι για 6 μποφόρ, ενώ το πρωί ήταν 9 μποφόρ», είπε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Ιεράπετρας Μανόλης Φραγκούλης.

Η σύσκεψη με Κικίλια, Αρναουτάκη

Σχετικά με το τι συζητήθηκε στη σύσκεψη με τον Βασίλη Κικίλια και τον Σταύρο Αρναουτάκη είπε: «Έγινε πρώτη αποτίμηση των γεγονότων και της ζημιάς και συμφωνήθηκε να αυστηροποιηθούν τα μέτρα πρόληψης. Εστιάζουμε το ενδιαφέρον μας στις μικρές μεγάλες χωματερές που ακόμα υπάρχουν. Θα υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος των περιοχών αυτών και τοποθέτηση υδροφόρων. Ζητήθηκε ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων στην περιοχή μας. Το μεγάλο στοίχημα είναι να προστατευτεί το δασάκι Κουτσουρά που είναι τουριστικός προορισμός αλλά και τόπος αναψυχής για όλους του κρητικούς. Έκεί τώρα βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και πολλοί εθελοντές. Ευτυχώς περιορίστηκαν στο ελάχιστο οι ζημιές στις αγροτικές επιχειρήσεις».

«Παλικάρι ο πιλότος»

Ο δήμαρχος Ιεράπετρας έπλεξε το εγκώμιο του πιλότου του πυροσβεστικού ελικοπτέρου που επιχείρησε νωρίτερα μέσα σε ισχυρά ρεύματα αέρα με στοχευμένες βολές: «Οι ριπές του ανέμου εμπόδισαν τις υδροληψίες και τις πτήσεις του ελικοπτέρου. Όλος ο κόσμος που είδε τους χειρισμούς αυτού του πιλότου. Έειναν όλοι με το στόμα ανοιχτό. Μέσα σε δύσκολα σημεία με ισχυρά αέρια ρεύματα το παλικάρι έκανε στοχευμένες ρίψεις στο μέτωπο και συνέβαλε τα μέγιστα να σταματήσουμε το μέτωπο. Να είναι καλά τα παιδιά. Να είναι καλά και όλοι οι πυροσβέστες αλλά και οι εθελοντές μας, πολλά νέα παιδιά που με τα αγροτικά τους και τα ψεκαστικά μπήκαν μπροστά για να σταματήσουν τη φωτιά. Ήταν όλοι τους συγκινητικοί. Το βράδυ θα είναι δύσκολο αλλά θα είμαστε σε εγρήγορση. Ελπίζω να μείνει ο αέρας σε αυτή την ένταση ώστε να μπορέσουμε να σβήσουμε όλες τις εστίες».

πυροσβεστικήΙεράπετραπυρκαγιάΛασίθιΚρήτη