Ελλάδα|07.04.2024 09:10

Συναγερμός για τις φωτιές: Τουλάχιστον 71 πύρινα μέτωπα σε 12 ώρες - Ποιες περιοχές αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο

Newsroom

Τουλάχιστον 71 πύρινα μέτωπα σε 12 ώρες καταγράφηκαν στις 6 Απριλίου, πρωτόγνωρη συνθήκη για τα ελληνικά δεδομένα, με τις αρμόδιες αρχές να είναι σε συναγερμό μέχρι και την Τρίτη. Την ίδια ώρα η Πυροσβεστική καλεί τους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί, επισημαίνοντας πως αυτές τις μέρες απαγορεύεται η καύση και δραστηριότητες που μπορεί να προκαλέσουν φωτιά. Παράλληλα, πολλά είναι και τα ακαθάριστα οικόπεδα, με τους δήμους να στέλνουν ειδοποιήσεις στους ιδιοκτήτες.

Ποιες περιοχές αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή «Τώρα Μαζί» ανέφερε πως «σήμερα και μέχρι την Τρίτη θα είναι δύσκολες ημέρες με τις πυρκαγιές γιατί αναμένουμε ισχυρούς ανέμους 7-8 μποφόρ σε Αττική, συμπεριλαμβανομένων και των Κυθήρων, στην Εύβοια, την Βοιωτία, την Αργολίδα, την Λακωνία και τις Κυκλάδες. Σε αυτές τις περιοχές απαγορεύεται η καύση μέχρι και την Τρίτη και απευθύνουμε ισχυρή σύσταση γιατί ο κίνδυνος επέκτασης πυρκαγιών είναι πολύ μεγάλος. Έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες, οι δήμοι και οι περιφέρειες της χώρας. Το ΠΣ και όλες οι δυνάμεις πυροπροστασίας είναι σε επιφυλακή».

«Διαχρονικά την Ελλάδα την καίει η αμέλεια και χτες, σε 12 ώρες σημειώθηκαν 71 αγροτοδασικές πυρκαγιές στη χώρα. Μόνο στην Κρήτη είχαμε 18 πυρκαγιές», τόνισε.


Μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα η αντιπυρική περίοδος – Και drone στην επιτήρηση της χώρας

Για τον καθαρισμό των οικοπέδων, ο κ. Βαθρακογιάννης αναφέρει πως «έχουν σταλεί ανάλογες προειδοποιήσεις από τους δήμους στους ιδιοκτήτες οικοπέδων προκειμένου να καθαρίσουν. Είναι υποχρεωμένοι όλοι οι ιδιοκτήτες να διατηρούν καθαρούς τους οικοπεδικούς και ακάλυπτους χώρους ιδιοκτησίας τους καθ’όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου η οποία επίσημα ξεκινάει από την 1η Μαΐου αλλά μπορεί φέτος να ξεκινήσει νωρίτερα σε κάποιες περιοχές. Αυτοσκοπός δεν είναι το πρόστιμο, όμως για την προστασία των υπολοίπων είναι καλό να υπάρχουν τα πρόστιμα».

Ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής ανέφερε ακόμη πως θα υπάρχει επιτήρηση με drones και αυξημένες περιπολίες σε περιοχές που έχουν υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς.

«Δεν δικαιολογείται καμία αμέλεια»

Στην εκπομπή μίλησε για τις πυρκαγιές και ο Σεραφείμ Τσιουγρής, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εθελοντών Πυροσβεστών λέγοντας πως «οι καιρικές συνθήκες είναι τέτοιες που κάθε αμέλεια που μπορεί να προκύψει κατά τη διάρκεια της μέρας μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιές, όπως έχουμε δει αυτές τις μέρες. Δεν δικαιολογείται καμία αμέλεια και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και τους επόμενους μήνες γιατί βλέπουμε πως υπάρχει θέμα.

Προφανώς ισχύει και η κλιματική κρίση αλλά εγώ στέκομαι περισσότερο στο ανθρώπινο λάθος. Η κλιματική κρίση υπάρχει εδώ και χρόνια και εμείς πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για να μην έχουμε φαινόμενα όπως τα προηγούμενα χρόνια».

Σκουπιδότοπος ο Υμηττός – Μέχρι και από γυαλί μπορεί να ξεσπάσει φωτιά

Στον Υμηττό που βρέθηκε ο κ. Τσιουγκρής αναφέρει πως είδε πολλά σκουπίδια. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «όταν βλέπουμε μπουκάλια σπασμένα και όταν έχουμε υψηλές θερμοκρασίες, μπορεί να ξεκινήσει πυρκαγιά και από αυτό».

φωτιάφωτιά τώραπυροσβεστικήπυρκαγιάειδήσεις τώρα