Ελλάδα|05.04.2019 14:47

Εξάρχεια: Πόλεμος ανακοινώσεων και δηλώσεων για τα νέα επεισόδια

Newsroom

«Η χθεσινή οργανωμένη επίθεση στο κέντρο της Αθήνας που είχε ως στόχο την αποτροπή νόμιμης κατ’ οίκον έρευνας σε υπόθεση ναρκωτικών ουσιών, με την παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, φανερώνει το θράσος που επιδεικνύουν εγκληματικές ομάδες απαιτώντας πλέον ένοπλα την μη εφαρμογή του νόμου. Αναδεικνύει επίσης τις δομικές αδυναμίες της Πολιτείας να ανταποκριθεί στην αυτονόητη υποχρέωσή της να πατάξει το εμπόριο ναρκωτικών ουσιών που έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στο κέντρο της πρωτεύουσας και φαλκιδεύει το μέλλον της νέας γενιάς. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διασφαλίζονται εκείνες οι συνθήκες ώστε οι εισαγγελικοί λειτουργοί και οι αστυνομικές ή λιμενικές αρχές που διενεργούν τις έρευνες, να μπορούν απερίσπαστοι και χωρίς κανέναν φόβο για τη σωματική τους ακεραιότητα να επιτελούν το καθήκον τους».

Aυτά αναφέρει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος, με αφορμή την ένοπλη επίθεση που δέχτηκε το βράδυ της Πέμπτης κλιμάκιο του Λιμενικού το οποίο, με επικεφαλής εισαγγελικό λειτουργό, διενεργούσε κατ’ οίκον έρευνα προς εξιχνίαση υπόθεσης εμπορίας ναρκωτικών στην περιοχή των Εξαρχείων.

Το ιστορικό της επίθεσης

Η πρωτοφανής επίθεση έγινε το βράδυ της Πέμπτης με ομάδα κουκουλοφόρων να επιτίθεται σε ομάδα λιμενικών, να τους απειλεί, κατά πληροφορίες, με καλάσνικοφ, και τελικά να μαχαιρώνει δύο εξ αυτών αρπάζοντάς τους τα τσαντάκια μέσα στα οποία είχαν τα όπλα τους.

Η επίθεση σημειώθηκε στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους και Ερεσού όταν η ομάδα των οχτώ λιμενικών έβγαινε από κτίριο στο οποίο είχε πραγματοποιήσει έρευνα για διακίνηση ναρκωτικών μετά από πληροφορία που είχε δώσει ένας Σύρος που είχε συλληφθεί νωρίτερα με ναρκωτικά στο λιμάνι του Πειραιά.

Όταν οι αστυνομικοί βγήκαν από το κτίριο έχοντας μαζί τους τα ναρκωτικά που είχαν βρει στο κτίριο και δύο γυναίκες που εντόπισαν μέσα στο οίκημα, μια Ελληνοαυστραλέζα και μια Μαροκινή, δέχθηκαν την επίθεση από περίπου 50 άτομα που φορούσαν κουκούλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας από τους κουκουλοφόρους κρατούσε καλάσνικοφ, το οποίο όμως δεν χρησιμοποίησε. Κατά τη συμπλοκή, οι κουκουλοφόροι κατάφεραν να πάρουν από τα χέρια των Λιμενικών την Ελληνοαυστραλέζα ενώ δεν κατάφεραν να κάνουν το ίδιο με την γυναίκα από το Μαρόκο.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης οι άγνωστοι ακινητοποίησαν δύο εκ των λιμενικών τραυματίζοντας τον έναν στο μηρό με μαχαίρι και τον άλλο στο πρόσωπο με γροθιές. Σύμφωνα με πληροφορίες, επίθεση δέχτηκε και ο εισαγγελέας, ο οποίος φυγαδεύτηκε και βρίσκεται στο Λιμεναρχείο Πειραιά, όντας ταραγμένος από τα γεγονότα. Ο λιμενικός που δέχθηκε τις μαχαιριές στο πόδι μεταφέρθηκε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, ενώ δεν διατρέχει κίνδυνο για τη ζωή του.

Αμέσως μετά, η ομάδα των αντιεξουσιαστών διέφυγε στα γύρω στενά. Η Αστυνομία και το Λιμενικό διεξάγουν έρευνα για τον εντοπισμό τους.

Γεροβασίλη: «Δεν πήγε η ΕΛΑΣ, δεν είχε ενημέρωση η ΕΛΑΣ».

Σε ανακοίνωση του Λιμενικού τα ξημερώματα της Παρασκευής, μετά την περιγραφή των γεγονότων, επιλέγει να τονίσει ότι «τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος επέδειξαν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση χωρίς να χρησιμοποιήσουν τον φέροντα οπλισμό τους και να αποφευχθεί γενικευμένη σύρραξη με απρόβλεπτα αποτελέσματα».

«Όποιος πιστεύει ότι το ζήτημα της ασφάλειας λύνεται μόνο με την καταστολή είτε έχει άγνοια είτε σκοπίμως το κάνει». Την επισήμανση αυτή έκανε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στον News 24/7 στους 88.6.

Για τα Εξάρχεια είπε: «Ξέρουμε όλοι ότι στην περιοχή των Εξαρχείων υπάρχουν προβλήματα. Τα προβλήματα εγκληματικότητας και παραβατικότητας δεν λύνονται πατώντας ένα μαγικό κουμπί. Αλλά δεν είναι δυνατόν να εργαλειοποιούνται αυτά τα θέματα κάθε φορά που κάποιοι αποφασίζουν να παίξουν στο πεδίο της ασφάλειας. Τα τελευταία χρόνια, ο κ. Τόσκας είχε κάνει σοβαρές επιχειρήσεις στα Εξάρχεια, με εξάρθρωση κυκλωμάτων ναρκωτικών κα, πριν από έναν μήνα η ΕΛΑΣ εξάρθρωσε ένα κύκλωμα 300 ανθρώπων στην ίδια περιοχή. Η ΕΛΑΣ δεν έπαψε ούτε μια μέρα να ασχολείται με την περιοχή των Εξαρχείων, όχι όμως για λόγους εντυπωσιασμού, όπως με μια επιχείρηση-σκούπα, που δεν φέρνει επί της ουσίας κανένα αποτέλεσμα. Οταν η αντιπολίτευση χάνει το αφήγημά της στα θέματα της οικονομίας, τότε πάνε στο δόγμα "νόμος και τάξης" προτείνοντας αστυνομοκρατία.

Είναι γελοίο και ανόητο να λένε ότι η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση να καταπολεμήσει την ανομία. Ας έρθει ο κ. Κικίλιας να μας δείξει τα αποτελέσματα της δουλειάς του στο υπουργείο προστασίας του πολίτη. Δεν μιλούν ειλικρινά και ξεχνούν ότι προβλήματα υπήρχαν.

Το "αναρχικός" είναι μια ιδεολογική ταυτότητα με την οποία εγώ δεν συμφωνώ αλλά τη σέβομαι. Υπάρχουν όμως άνθρωποι που δηλώνουν αναρχικοί αλλά διαπλέκονται με το κοινό έγκλημα και δραστηριοποιούνται και στα γήπεδα. Εχουν σημεία επαφής όλες αυτές οι δράσεις. Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου και της ΑΣΟΕΕ δεν έχει καλέσει ποτέ την αστυνομία για επέμβαση. Το έχει κάνει το ΑΠΘ και τα αποτελέσματα ήταν καλά. Συνομιλώ με τις πρυτανικές αρχές. Εχουμε σοβαρή βελτίωση γύρω από το Πολυτεχνείο και τη Νομική, με στοχευμένη δουλειά που γίνεται. Οποιος πιστεύει ότι το ζήτημα της ασφάλειας λύνεται μόνο με την καταστολή είτε έχει άγνοια είτε σκοπίμως το κάνει. Στα ζητήματα της μεγάλης εγκληματικότητας η ΕΛΑΣ έχει καταφέρει μεγάλα χτυπήματα, το λένε οι αριθμοί. Τα τελευταία τρία χρόνια το έγκλημα έχει μειωθεί κατά 30%».

Μιλώντας για τα επεισόδια στα Εξάρχεια με επίθεση κουκουλοφόρων σε λιμενικούς η βουλευτής Αρτας (θα είναι εκ νέου υποψήφια στην ίδια περιφέρεια) είπε: «Δεν πήγε η ΕΛΑΣ, δεν είχε ενημέρωση η ΕΛΑΣ».

Πάντως, το Λιμενικό απαντά ότι ενημέρωσε το 100 μετά την επίθεση που έγινε. Σύμφωνα με πληροφορίες, λιμενικοί τηλεφώνησαν στο 100 και είπαν: «Δεχόμαστε επίθεση». 

Μητσοτάκης: «Κανείς δεν αισθάνεται ασφαλής»

Επίσκεψη στον Λιμενικό Σταθμό Ρίου πραγματοποίησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή τα όσα έγιναν χθες βράδυ στα Εξάρχεια. «Η χθεσινή επίθεση κατά αντρών του Λιμενικού, αλλά και κατά εισαγγελέα που τους συνόδευε, στα Εξάρχεια, ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Δεν αποδεικνύει μόνο για μια ακόμα φορά το άβατο των Εξαρχείων, πιστοποιεί όμως τις σχέσεις αναρχικών με τον υπόγειο και βρώμικο κόσμο των ναρκωτικών. Δυστυχώς σήμερα στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα κανείς και πουθενά δεν αισθάνεται ασφαλής» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Υπογράμμισε ότι «η προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης της ΝΔ δεν θα είναι μόνο η οικονομική ανάταξη της χώρας αλλά και η αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας έτσι ώστε οι γειτονιές επιτέλους να παραδοθούν πίσω σε αυτούς που τους ανήκουν, στους κατοίκους τους και η αστυνομία επιτέλους να αφεθεί ελεύθερη να κάνει αυτό το οποίο ξέρει να κάνει καλά» και κατέληξε: «ελευθερία χωρίς ασφάλεια δεν μπορεί να υπάρξει και αυτή η πρωτοφανής παρακμή την οποία βιώνει η χώρα μας, τους τελευταίους μήνες ζωής αυτής της απερχόμενης κυβέρνησης, θα ανήκει σύντομα οριστικά στο παρελθόν».

Επίσης, και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, επισκέφθηκε τους δύο τραυματίες λιμενικούς στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Συνομίλησε για αρκετή ώρα μαζί τους και ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας τους.