Ελλάδα|06.04.2019 08:39

Διαβατά: Δακρυγόνα και συγκρούσεις στο καραβάνι των… fake news

Newsroom

Την ώρα που δεκάδες άνθρωποι έκαναν κατάληψη στις σιδηροδροµικές γραµµές στον Σταθµό Λαρίσης, στα ∆ιαβατά σηµειώθηκαν επεισόδια µεταξύ Αστυνοµίας και προσφύγων έξω από τη δοµή φιλοξενίας 

Των Μαρίας Λιλιοπούλου, Βασίλη Ιγνατιάδη

Το εισαγόµενο από την Τουρκία «Καραβάνι της Ελπίδας» σταµάτησε πρώτα στα Γιάννενα, έπειτα στη Θεσσαλονίκη και πλέον απέκτησε µαζικότητα και στην Αθήνα.

Η επιχειρούµενη πορεία Κούρδων προσφύγων προς την Ευρώπη µέσω του Εβρου, που υποκινείται από διεθνείς ΜΚΟ στην Κωνσταντινούπολη, πήρε άλλη µορφή στην Ελλάδα, µέσω πυρήνων που σχηµατίστηκαν στις δοµές προσφύγων και ξεσήκωσαν αιτούντες άσυλο από διάφορες εθνικότητες.

Χθες το απόγευµα σηµειώθηκαν επεισόδια µεταξύ αστυνοµικών και προσφύγων έξω από τη δοµή φιλοξενίας στα ∆ιαβατά, ενώ νοτιότερα εκατοντάδες πρόσφυγες έκαναν κατάληψη στον Σταθµό Λαρίσης, σε µια προσπάθεια να φτάσουν στη Θεσσαλονίκη και από εκεί να ακολουθήσουν το «Καραβάνι» για να φύγουν από τη χώρα.

Τα επεισόδια στα ∆ιαβατά ξεκίνησαν όταν πολλοί πρόσφυγες µάζεψαν τα πράγµατα τους και πλησίασαν τις αστυνοµικές δυνάµεις, ζητώντας τους να τους αφήσουν να ξεκινήσουν την πορεία τους προς τα σύνορα της χώρας. Οι αστυνοµικοί τούς απώθησαν µε χειροβοµβίδες κρότου-λάµψης και δακρυγόνα, και οι πρόσφυγες απάντησαν βάζοντας φωτιά σε σκουπίδια.

Η κατάληψη των γραµµών στον Σταθµό Λαρίσης έκοψε σιδηροδροµικά τη χώρα σας δύο. Ουσιαστικά το σύνολο των δροµολογίων στον βασικό άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης είχαν ακυρωθεί, ενώ ακινητοποιηµένοι ήταν και οι συρµοί του Προαστιακού Σιδηροδρόµου της Αθήνας, καθώς ο µητροπολιτικός σιδηροδροµικός σταθµός της πρωτεύουσας είχε βγει εκτός λειτουργίας. Αποτέλεσµα ήταν οι επιβάτες δύο αµαξοστοιχιών που είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους από τη Θεσσαλονίκη προς την Αθήνα να µεταφερθούν µε λεωφορεία στην πρωτεύουσα από ένα σηµείο και µετά, αφού τα τρένα δεν µπορούσαν να προσεγγίσουν τον Σταθµό Λαρίσης.

Είχαν προηγηθεί ακυρώσεις δροµολογίων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς τη Θεσσαλονίκη το προηγούµενο βράδυ, για τα οποία οι µετανάστες ισχυρίζονταν ότι είχαν βγάλει εισιτήρια, αιτιολογώντας µε αυτόν τον τρόπο τη χθεσινή κατάληψη.

Αναστολή κυκλοφορίας

Σύµφωνα µε την επίσηµη ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία εκδόθηκε χθες το µεσηµέρι «από τις 10 το πρωί, λόγω κατάληψης των σιδηροδροµικών γραµµών από µετανάστες στον Σταθµό Λαρίσης, δεν εκτελούνται δροµολόγια στον άξονα, καθώς και στον Προαστιακό Αθηνών. Κατά συνέπεια, έχει ανασταλεί και η έκδοση εισιτηρίων για τους προορισµούς που επηρεάζονται». ∆εδοµένου ότι οι περίπου 300 µετανάστες είχαν καθίσει πάνω στις γραµµές, ενώ πολλοί είχαν µαζί τους και τα παιδιά τους -στα οποία συµπεριλαµβάνονταν και βρέφη-, προσπαθώντας να στήσουν και σκηνές, οι ισχυρές αστυνοµικές δυνάµεις και τα ΜΑΤ που βρέθηκαν στο σηµείο από την πρώτη στιγµή προσπαθούσαν να εκτονώσουν την κατάσταση χωρίς να επέµβουν.

Οπως επεσήµαιναν πηγές της Κατεχάκη στο «Εθνος», ως µέσο αποµάκρυνσης των προσφύγων και των µεταναστών από τον σταθµό τίθεται πρώτα ο διάλογος. «Από την πρώτη στιγµή, και εφόσον στο σηµείο βρίσκονται µικρά παιδιά, κατέστη ξεκάθαρο ότι η Αστυνοµία θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαλόγου, προκειµένου να αποµακρυνθούν αυτοί οι άνθρωποι οικειοθελώς από το σηµείο» τόνιζαν χαρακτηριστικά. Αστυνοµικές πηγές προσέθεταν ότι τα ΜΑΤ θα επενέβαιναν µόνο σε περίπτωση που εξαντλούνταν κάθε άλλο διαπραγµατευτικό µέσο και µόνο µε εντολή εισαγγελέα.

Η «µικρή Ειδοµένη» που στήθηκε από την Πέµπτη έξω από το camp των ∆ιαβατών Θεσσαλονίκης, βασισµένη σε fake news για ανοικτά σύνορα, ήταν η δεύτερη απόπειρα συγκέντρωσης προσφύγων στην Ελλάδα, µε στόχο τη µαζική έξοδο από τη χώρα. Την περασµένη εβδοµάδα έγινε προσπάθεια να στηθεί ανάλογος καταυλισµός έξω από το camp του Κατσικά Ιωαννίνων, µε στόχο την έξοδο προς την Κεντρική Ευρώπη από την διαδροµή των ∆υτικών Βαλκανίων µέσω Αλβανίας. Μετά τη συγκέντρωση περίπου 100 ατόµων από δοµές φιλοξενίας της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, η Αστυνοµική ∆ιεύθυνση Περιφέρειας Ηπείρου έλαβε αυστηρά µέτρα αποτροπής, στήνοντας µπλόκα στους δρόµους που οδηγούν στα Γιάννενα. Στους πρώτους αφιχθέντες δόθηκε το µήνυµα πως δεν θα επιτραπεί η µετάβαση προς τα σύνορα και το εγχείρηµα ναυάγησε. Οι υποκινητές του άλλαξαν σχέδια και έδωσαν οδηγίες µέσω της ίδιας πλατφόρµας για µετακίνηση των προσφύγων προς τη διαδροµή Θεσσαλονίκης - Σκοπίων, µε σηµείο συνάντησης το camp των ∆ιαβατών.

Οι αστυνοµικές δυνάµεις απέκλεισαν χθες τόσο την έξοδο όσο και την πρόσβαση στον καταυλισµό. Μια οµάδα περίπου 60 ατόµων, που είχε ξεκινήσει από τα Λαγκαδίκια, συνάντησε αστυνοµικό φραγµό σε χωράφια, σε απόσταση µερικών εκατοντάδων µέτρων από το camp, όταν επιχείρησε να παρακάµψει τα µπλόκα και να φτάσει στη «µικρή Ειδοµένη». Ανάλογα µπλόκα είχαν στηθεί σε όλες τις διασταυρώσεις στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και στους δρόµους κοντά σε δοµές προσφύγων στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ αποτράπηκαν µαζικές αναχωρήσεις µε τρένα και υπεραστικά λεωφορεία.

«Δεν έχουμε ελπίδα»

«Εγώ είµαι ήδη δύο χρόνια στην Ελλάδα και το ραντεβού για συνέντευξη είναι για το 2021. Οποιος έρχεται τώρα παίρνει ηµεροµηνία για το 2023. ∆εν έχουµε ελπίδα» είπε στο «Εθνος» ο Σολτάν από το Αφγανιστάν, ο οποίος πιστεύει πως µια µαζική έξοδος προς την Ειδοµένη µπορεί να έχει επιτυχία. «Το ξέρω ότι τα σύνορα είναι κλειστά, αλλά η Ευρώπη θα πιεστεί και θα αναγκαστεί να αλλάξει στάση» υποστήριξε από την πλευρά του ο Νταβίντ από τη Συρία.

Στη διάθεση των προσφύγων τέθηκαν λεωφορεία για τη µεταφορά τους στις δοµές φιλοξενίας, ενώ στήθηκε γραφείο στο camp των ∆ιαβατών για την εγγραφή των ενδιαφερόµενων στη λίστα. Σε τακτά διαστήµατα ακούγονταν από τα µεγάφωνα και από τηλεβόες µηνύµατα που καλούσαν τους συγκεντρωµένους να µην πιστεύουν σε fake news και να ακολουθήσουν τις οδηγίες για επιστροφή στους χώρους όπου φιλοξενούνται, καθώς δεν υπάρχει πιθανότητα να τους επιτραπεί η µαζική έξοδος από τη χώρα

πρόσφυγεςΔιαβατάμετανάστεςfake news