Ελλάδα|28.04.2024 22:57

Δολοφονία Λυγγερίδη: Ο ρόλος των ηγετικών στελεχών στα επεισόδια – Συνεχίζονται οι προφυλακίσεις

Newsroom

Συνεχίζονται οι προφυλακίσεις των ηγετικών στελεχών της εγκληματικής οργάνωσης των χούλιγκαν που κατηγορούνται για τα επεισόδια έξω από το κλειστό του Ρέντη που οδήγησαν στην δολοφονία του αστυνομικού των ΜΑΤ Γιώργου Λυγγερίδη.

Η απολογία ενός εκ των ηγετικών μελών

Κατά την απολογία του το Σάββατο, ένας εκ των φερόμενων ηγετικών μελών της εγκληματικής οργάνωσης αρνείται τις κατηγορίες ενώ προσθέτει πως έχει στοχοποιηθεί από τις Αρχές.

«Αρνούμαι τις κατηγορίες. Την ώρα των επεισοδίων δεν βρισκόμουν στο γήπεδο "Μελίνα Μερκούρη". Ήμουν σε ένα ταχυφαγείο και έτρωγα. Κατά την βίαιη προσαγωγή μου από τους αστυνομικούς τους είχα ζητήσει το βιντεοληπτικό υλικό που αποδεικνύει τους ισχυρισμούς μου» ανέφερε σχετικά. Μάλιστα, στην απολογία του ανέφερε πως έχει στοχοποιηθεί από τις Αρχές. Η δράση του, σύμφωνα με πληροφορίες, περιγράφεται με λεπτομέρειες από τους προστατευόμενους μάρτυρες.

Και συνεχίζει κατά την απολογία του: «Μου προτάθηκε να μπω σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων , αλλά επειδή δεν γνώριζα πρόσωπα και καταστάσεις , αρνήθηκα. Έκτοτε οι αρχές  με έχουν στοχοποιήσει. Όπως και οπαδοί της ίδιας ομάδας, καθώς υπάρχουν άτομα τα οποία διαγκωνίζονται για το ποιος θα έχει τη μεγαλύτερη επιρροή».

Ο άνθρωπος που «έδωσε το σύνθημα»

Ο άνθρωπος που σε φωτογραφίες, οι οποίες περιλαμβάνονται στη δικογραφία, απεικονίζεται να δίνει το σύνθημα για την έξοδο των οπαδών από την κερκίδα του γηπέδου, φωτογράφισε στην κατάθεση του ως υποκινητή έναν… άγνωστο σε αυτόν μαυροφορεμένο άντρα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Κατά τη διάρκεια του 2ου σετ μπήκε ένας μαυροφορεμένος με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του με full – face και έδωσε εντολή να βγούμε έξω. Χαρακτηριστικά είπε «όλοι έξω, όλοι έξω». Και τότε, ένα μπούγιο περίπου 100 ατόμων βγήκε έξω». Μάλιστα, ο 27χρονος ισχυρίστηκε στην κατάθεση του πως αμέσως μόλις ξεκίνησαν τα επεισόδια εκείνος αποχώρησε και επέστρεψε στο γήπεδο και πρόσθεσε: «Φτάνοντας στους αστυνομικούς, ξεχώρισε πρωτοπόρος ένας με μαύρα ρούχα, κοντός, εύσωμος και είπε «πρώτα εγώ». Εκείνη την ώρα, έγινε επίθεση στους αστυνομικούς με μολότοφ και οι αστυνομικοί πέταξαν δακρυγόνο».

Η συγκλονιστική κατάθεση αστυνομικού των ΜΑΤ

Ένας από τους αστυνομικούς των ΜΑΤ που τραυματίστηκαν στα επεισόδια της 7ης Δεκεμβρίου στου Ρέντη, περιέγραψε στην κατάθεση του το πολεμικό κλίμα αλλά και τις απειλές εναντίον τους από τους οπαδούς.  «Από ρίψη μίας πέτρας τραυματίστηκα στον δεξιό μου ώμο, πλην, όμως, συνέχισα κανονικά την υπηρεσία μου. Τις ρίψεις των φωτοβολίδων τις πραγματοποιούσαν από την πίσω θύρα που βρίσκεται μεταξύ γυμναστηρίου και αθλητικού στίβου. Παράλληλα, μας απειλούσαν με τις φράσεις, «έχουμε πόλεμο κ……..ι», «Νέα Σμύρνη σας χρειάζεται ξανά», «θα σας σκοτώσουμε» περιγράφει αστυνομικός που τραυματίστηκε στα επεισόδια της 7ης Δεκεμβρίου.

Προφυλακίστηκε 22χρονος με ηγετικό ρόλο

Νωρίτερα, ακόμη μια προφυλάκιση, για κατηγορούμενο με ηγετικό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση που βαρύνεται επιπλέον και για ηθική αυτουργία στην δολοφονία του αστυνομικού διέταξαν ανακριτής και εισαγγελέας. Η προφυλάκιση, αφορά σε 22χρονο, που σύμφωνα με την δικογραφία είχε ενεργό ρόλο στα επεισόδια έξω από το γήπεδο στο Ρέντη, όπου χτυπήθηκε θανάσιμα με ναυτική φωτοβολίδα ο αστυνομικός.

Στα στοιχεία που έχει στην διάθεση του ο ανακριτής, περιγράφεται πως ο κατηγορούμενος, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του με κουκούλα, έδρασε και ως φυσικός αυτουργός, μαζί με την υπόλοιπη ομάδα των δραστών «και από κοινού διενεργήσαν επιθέσεις εναντίων των αστυνομικών της ΥΑΤ με τον ίδιο να κρατάει αυτοσχέδιο εκρηκτικό-εμπρηστικό μηχανισμό και πέτρες κατευθυνόμενος προς τις αστυνομικές δυνάμεις, συμμετέχοντας στις επιθέσεις».

Ο 22χρονος επίσης, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «συμμετείχε στην οργάνωση και σχεδιασμό των προπαρασκευαστικών ενεργειών και στη μεταφορά των "πολεμοφόδιων" στο γήπεδο "Μελίνα Μερκούρη"». Τέλος, του αποδίδεται πως από κοινού με συνομήλικο συγκατηγορούμενό του «μετάφεραν το σήμα έναρξης των επιθέσεων στους δράστες που βρίσκονταν εντός του Κλειστού Γυμναστηρίου Ρέντη "Μελίνα Μερκούρη", προτρέποντάς τους να εξέλθουν του γηπέδου».

Στο υλικό που έχουν στην διάθεση τους οι αρχές, προκύπτει, όπως περιγράφεται, πως ο 22χρονος μπήκε εντός του γηπέδου κατά την διάρκεια του πρώτου σετ και πήγε «προς ομάδα οπαδών που βρίσκονταν όρθιοι, στο κάγκελο όπου ήταν αναρτημένα πανό που ανέγραφαν "ΝΕΑ 7 LIOSIA" και "KAMATERO" και μετά από ελαχίστων δευτερολέπτων, φράσεων-προτροπών και ωθήσεων των χεριών του στην ομάδα ατόμων που απευθύνθηκε, τα άτομα αμέσως τον ακολούθησαν με ταχύ βήμα προς την έξοδο του γηπέδου».

Από τους 32 κατηγορούμενους που απολογούνται την Κυριακή έχουν κριθεί προφυλακιστέοι πέντε κατηγορούμενοι. Συνολικά έχουν προφυλακιστεί 12 άτομα το Σαββατοκύριακο.

Το ποινικό παρελθόν των προφυλακισμένων

Στο ποινικό παρελθόν αρκετών εκ των προφυλακισθέντων, είναι… ογκώδες. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ:

  • «Κοντός»: Το 2011, στον Άλιμο, μαζί με δύο συνεργούς έξω από γνωστό κέντρο διασκέδασης μαζί με δύο συνεργούς, φέρεται να μαχαίρωσαν και ξυλοκόπησαν και λήστεψαν έναν άνδρα. Κατηγορήθηκε για ληστεία και επικίνδυνη σωματική βλάβη. Το 2016 στην Καλλονή, φέρεται να μαχαίρωσε έναν άνδρα μέσα σε παιδότοπο. Κατηγορήθηκε για επικίνδυνη σωματική βλάβη και παράβαση του νόμου περί όπλων.
  • «Μάνατζερ τράπερ»: Από το 2011 έχει σε βάρος του τουλάχιστον 10 δικογραφίες για μαχαιρώματα και ληστείες, σε Ίλιον, Κόρινθο και Κολωνό. Χαρακτηριστικό ότι στη δικογραφία περιγράφεται ως «ειδικός στις τσιμπιές (σ.σ. μαχαιρώματα) στο γοφό».
  • «Κόκος»: Ο 31χρονος το 2010, είχε συμμετάσχει σε επεισόδια στο ΣΕΦ. Το 2012, έχει πέντε δικογραφίες για ληστεία, ξυλοδαρμούς και μαχαιρώματα αλλά και επιθέσεις σε αλλοδαπούς με το μανδύα της Χρυσής Αυγής. Φέρεται να έχει μαχαιρώσει έναν Πακιστανό ιδιοκτήτη κουρείου.
  • 33χρονος: Έχει δέκα δικογραφίες το 2011, για επεισόδια, ληστείες, κλοπές και σωματικές βλάβες.
  • 24χρονος: Πέντε δικογραφίες από το 2018 για ρατσιστικές επιθέσεις. Φέρεται να μαχαίρωσε και οπαδό της ΑΕΚ στον Ωρωπό.
Ολυμπιακόςσυλλήψειςφόνοςαστυνομικόςειδήσειςχούλιγκανειδήσεις τώραΡέντη