Ελλάδα|25.05.2024 22:11

ΔΟΥ Χαλκίδας: Σοκάρουν οι «ταρίφες» στο τεφτέρι της ντροπής της διοικήτριας

Newsroom

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της υπόθεσης με τη ΔΟΥ Χαλκίδας και το κύκλωμα των εφοριακών που δρούσε στην πόλη έχουν στα χέρια τους οι αρχές. Αυτό δεν είναι άλλο από το σημειωματάριο που διατηρούσε η διευθύντρια της εφορίας, στο οποίο αναγράφονται αναλυτικά τα ονόματα των επιχειρηματιών που έπεσαν θύματα εκβιασμού από το κύκλωμα, καθώς και ημερομηνίες αλλά και χρηματικά ποσά.

Το σημειωματάριο φέρεται να ανήκει στη διευθύντρια της ΔΟΥ και, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., σε αυτό αναγράφονται λεπτομερώς τα ποσά από τους επιχειρηματίες που η σπείρα φέρεται να εκβίαζε. Εκεί υπάρχουν υπάρχουν πολλά ονόματα επιχειρηματιών της περιοχής ενώ, τα ποσά τα οποία αναγράφονται, κυμαίνονται από 250 έως και 10.000 ευρώ.

Σημείωνε τα ποσά που θα χρειαζόταν για τον οικογενειακό της προϋπολογισμό

Η βασική κατηγορούμενη, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, φέρεται να σημείωνε στο τετράδιο αναλυτικά τι θα χρειαζόταν για τον οικογενειακό προϋπολογισμό, τις διακοπές της, το σουπερ μάρκετ, υπολογίζοντας κάποια έξοδα με χρήματα που θα εισέπραττε από επιχειρηματίες. Ο συνήγορος υπεράσπισης της κατηγορούμενης, πάντως, δήλωσε οτι πρόκειται για ποσά που έχουν να κάνουν με έσοδα της ΔΟΥ και τίποτα άλλο.

Υπενθυμίζεται ότι η διευθύντρια καθώς επίσης και μία υπάλληλος της Εφορίας Χαλκίδας έχουν κριθεί προφυλακιστέες μετά την ολοκλήρωση της απολογίας τους, ενώ άλλα πέντε μέλη αφέθηκαν ελεύθερα με περιοριστικούς όρους.

Επιχειρηματίες σε καθεστώς τρόμου

Οι επιχειρηματίες που έπεσαν θύματα του κυκλώματος περιγράφουν στις καταθέσεις τους ένα καθεστώς τρόμου, μεταδίδει η τηλεόραση του OPEN. «Είναι η πρώτη φορά που ένιωσα τόσο έντονα τον εκβιασμό από τους συγκεκριμένους υπαλλήλους της ΔΟΥ και για να είμαι ειλικρινής μαζί σας, αναγκάστηκα να δώσω τα λεφτά αυτά, ώστε να μπορέσω να λειτουργήσω τα καταστήματα μου», ανέφερε ένας εξ αυτών στην κατάθεσή του.

Δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε μετρητά έκρυβε η προϊσταμένη

Όταν οι αστυνομικοί έκαναν έρευνα στο σπίτι της διευθύντριας της ΔΟΥ Χαλκίδας εντόπισαν σε μία ντουλάπα το ποσό των 40.750 ευρώ. Στο ίδιο υπνοδωμάτιο βρήκαν άλλα 10.000 μέσα σε ένα συρτάρι.

«Το ποσό αυτό μέσα στις συνομιλίες φαίνεται να το λέει σε έτερο συνομιλητή της, ότι “έχω στο σπίτι μου αυτό το ποσό το οποίο προέρχεται από χρήματα που μου έχει δώσει η μητέρα μου για να τα φυλάξω”. Επίσης το ποσό αυτό ενευρέθη κατόπιν υπόδειξης της εντολέως μου», ανέφερε ο συνήγορος της προϊσταμένης.

«Δέκα μισό εσύ, πέντε εγώ» 

Μετά την προφυλάκιση της διευθύντριας και μίας συνεργάτιδας της οι έρευνες στρέφονται στους συγγενείς των κατηγορουμένων, αλλά και σε άλλα πρόσωπα που στο παρελθόν κατείχαν καίριες θέσεις στη συγκριμένη υπηρεσία.

Οι διάλογοί, που περιλαμβάνονταί στη δικογραφία, αποκαλύπτουν τον τρόπο δράσης τους κυκλώματος. Σε έναν από αυτούς που δημοσιεύει το MEGA, η διευθύντρια συζητά με υφιστάμενη της πώς θα μοιράσουν το χρηματικό ποσό των 20.500 ευρω, που ζήτησαν από εταιρεία.

  • Υπάλληλος: Δέκα μισό εσύ, εεεε πέντε εγώ
  • Διευθύντρια: Ντάξει θα δούμε, ναι ρε παιδί μου. Όπως το είπες ναι
  • Υπάλληλος: Άντε για να σου πω τρία ο τέτοιος και δύο ο άλλος
  • Διευθύντρια: Τρία δύο εεε παιδί μου όπως το είπες

Σε άλλο διάλογο η υπάλληλος της ΔΟΥ συνομιλεί με έναν επιχειρηματία, από τον οποίο απέσπασαν το ποσό των 5.000 προκειμένου να τον διευκολύνουν στην επιστροφή φόρου ποσού 97.000 ευρώ.

  • Υπάλληλος: Είδα τα έχουμε βάλει στην τράπεζα.
  • Επιχειρηματίας: Α έχουν μπει; Έγινε, έγινε.
  • Υπάλληλος: Ήδη τα έχω σπρώξει στην τράπεζα. Ότι ήρθα από πάνω – κάτω. Σε ευχαριστεί πολύ.
  • Επιχειρηματίας: Ναι, ναι
  • Υπάλληλος: Αλλά να ξέρεις ότι σε προσέχει, λέει.
  • Επιχειρηματίας: Εντάξει ωραία, ευχαριστώ
  • «Ένιωσα ότι ήταν μαφία»
  • Μετά την αποκάλυψη της δράσης του κυκλώματος των εφοριακών. Τα στόματα ανοίγουν και οι αποκαλύψεις σοκάρουν για τον τρόπο δράσης των κατηγορουμένων στην υπόθεση.

Κούτες με χρήματα 

Σε βίντεο ντοκουμέντο, που έχουν στη διάθεση τους οι Αρχές εμφανίζεται 50χρονος επιχειρηματίας να καταβάλει 20.000 ευρώ, προκειμένου η εφορία να μην προχωρήσει στον έλεγχο των εταιρειών του.

Την ίδια στιγμή σε φωτογραφία – ντοκουμέντοπου έδωσε στη δημοσιότητα το OPEN εμφανίζεται η διεκπεραιώτρια και κατηγορούμενη για την υπόθεση διαφθοράς, να βγαίνει από την εφορία κρατώντας μία κούτα, πιθανότατα με χρήματα.

«Δρούσαν σαν μαφία»

«Ειλικρινά δρούσαν σαν μαφία, εγώ το ένιωσα ότι ήταν μαφία αυτό το πράγμα. Όταν έφυγα από εκεί έφυγα με το σκεπτικό ότι εδώ είναι μαφία. Εγώ θέλω όπως ήμουν μέχρι τώρα, έτσι να είμαι και αύριο και μου είπαν μην τολμήσεις και μιλήσεις, εδώ δεν είμαστε καλά παιδιά. Δεν υπήρχε πιο ξεκάθαρο μήνυμα», δήλωσε επιχειρηματίας, που έπεσε θύμα εκβιασμού από το κυκλώμα.

Μήνυμα Μητσοτάκη

Στην υπόθεση των εκβιασμών στην ΔΟΥ Χαλκίδας, αναφέρθηκε από το Αγρίνιο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν μπορούμε πια να δεχθούμε ούτε μεγάλες ούτε μικρές παρανομίες. Δεν πρόκειται εμείς να συγκαλύπτουμε εφοριακούς που τα πιάνουν οπουδήποτε».

εκβιασμοίΑΑΔΕΔΟΥειδήσεις τώραεγκληματική οργάνωσηξέπλυμα χρήματοςΧαλκίδα