Ελλάδα|07.11.2018 15:53

WSJ: Δοκιμασία για τις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ πιθανή αποφυλάκιση Ξηρού

Newsroom

Τις στενές σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τις ΗΠΑ μπορεί να επηρεάσει η πιθανή απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού, που έχει καταδικαστεί για τη συμμετοχή του στη 17Ν, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal. 

Το ρεπορτάζ αναφέρει συγκεκριμένα ότι «ο Σάββας Ξηρός, ο οποίος εκτίει στη φυλακή καταδίκες για πολλαπλές δολοφονίες και άλλα εγκλήματα, υπέβαλε αίτηση για πρόωρη αποφυλάκιση για λόγους υγείας, επικαλούμενος νόμο που ψήφισε το κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Ξηρός καταδικάστηκε το 2003 για τη δολοφονία του στρατιωτικού αξιωματούχου Στίβεν Σόντερς, στη λεωφόρο Κηφισίας, αλλά κι ενός στρατιώτη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, στην ίδια ενέδρα θανάτου. Σύμφωνα με τη WSJ, επί των ημερών του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία, καλλιεργούνται σχέσεις με την Ουάσιγκτον, που κάποιοι Αμερικανοί διπλωμάτες τις χαρακτηρίζουν τις «φιλικότερες που είδαν ποτέ από Έλληνα ηγέτη».

Η αμερικανική εφημερίδα καταγράφει την αντίδραση της Ουάσιγκτον και για τη μεταφορά του Δημήτρη Κουφοντίνα σε αγροτικές φυλακές.
«Δεν είναι σαφές εάν η αίτηση αποφυλάκισης του Ξηρού θα γίνει δεκτή, αν και οι Έλληνες αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι πληρούνται τα κριτήρια περί αναπηρίας. Η κυβέρνηση έχει πει ότι θα πρέπει να φορέσει ηλεκτρονικό βραχιόλι, όρο που έχει απορρίψει ο Ξηρός. Οι δικηγόροι του υποστηρίζουν ότι τα χέρια και τα πόδια του είναι πολύ αδύναμα για να φέρουν μια τέτοια συσκευή», υπογραμμίζεται στο άρθρο.

Δημήτρης Κουφοντίνας17ΝΣάββας Ξηρός