Ελλάδα|07.11.2018 21:50

Κορυφώνεται ο πόλεμος για τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου

Newsroom

Ένα 24ωρο μετά την ιστορική συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κλιμακώνονται οι αντιδράσεις στις τάξεις της Eκκλησίας. Μητροπολίτες όπως ο Καλαβρύτων Αμβρόσιος και ο Δημητριάδος Ιγνάτιος δίνουν το στίγμα των επόμενων κινήσεων. Ο Αμβρόσιος καλεί τους κληρικούς σε ξεσηκωμό, ενώ ο Ιγνάτιος αναφέρει ότι το κοινό ανακοινωθέν πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου «δεν συνάδει με τις περιγραφείσες αρχές και την ιστορική εμπειρία».

Κονιδάρης: «Περίεργο κατασκεύασμα» η συμφωνία Κράτους - Εκκλησίας»

Ο ομότιμος καθηγητής Εκκλησιαστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών, κ. Ιωάννης Κονιδάρης, σχολιάζει στο Έθνος τη συμφωνία Εκκλησίας- Κράτους ως ιδιαίτερα προβληματική και με πολλά ερωτηματικά που αφορούν κυρίως ζητήματα νομικής, συνταγματικής και εκκλησιαστικής τάξεως.

Ιερώνυμος: «Άλλο συμφωνία, άλλο πρόθεση συμφωνίας»

Εν τω μεταξύ, το μεσημέρι της Τετάρτης ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, σε μια προσπάθεια να χαμηλώσουν οι τόνοι, ανέφερε ότι «άλλο συμφωνία, άλλο πρόθεση συμφωνίας». Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. 

Μετά τη χθεσινή συνάντηση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και το εκδοθέν aνακοινωθέν, η Ιερά Σύνοδος ανακοινώνει τα εξής:

1.Κατά τη συνάντηση δεν επιδιώχθηκε ούτε υπεγράφη κάποια συμφωνία, αλλά εκφράζεται η αμοιβαία «πρόθεση προκειμένου Εκκλησία και Πολιτεία να καταλήξουν σε μία ιστορική συμφωνία που θα πάρει μορφή νομοθετικής ρύθμισης».

2.Περί του θέματος αυτού και των σχετικών προτάσεων, ως αρμόδιο Σώμα, πρόκειται να συγκληθεί η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις.

3.Σε κάθε περίπτωση, σκοπός της τελικής συμφωνίας είναι το κοινό όφελος του Λαού και της Εκκλησίας, με βασική προϋπόθεση την προστασία και πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των κληρικών μας.

4.Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας που πλέον ομολογείται από τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι:

(α) «αναγνωρίζεται η προσφορά και ο ιστορικός ρόλος της Εκκλησίας στη γέννηση και διαμόρφωση της ταυτότητας του Ελληνικού Κράτους και του Λαού»,

(β) «στόχος είναι να ενισχυθεί η αυτονομία της Ελλαδικής Εκκλησίας έναντι του Ελληνικού Κράτους»,

(γ) «αναγνωρίζεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο ανέλαβε την μισθοδοσία του Κλήρου, ως αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε»,

(δ) «η αποκαθήλωση των ιστορικών συμβόλων, του Σταυρού από την Ελληνική σημαία και από τα εθνικά μας σύμβολα αποτελούν αστεία κωμικοτραγικά πράγματα» και

(ε) «η ύπαρξη της πίστης στην Ελλάδα είναι ένα fact (γεγονός) που δεν μπορεί να παραγραφεί».

5. Με την ευκαιρία αυτή, περιμένουμε από όλον τον πολιτικό κόσμο να συμβάλει καλοπροαίρετα στην προσπάθεια αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού στην παράδοσή μας, ώστε όλοι ενωμένοι να εργαστούμε για το καλό του ελληνικού Λαού.

6. Εκφράζουμε την ελπίδα ότι αυτό το πνεύμα θα επικρατήσει και κατά την επικείμενη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.

Γιάννης Κτιστάκης: Πρόχειρη η Συμφωνία Κράτους - Εκκλησίας

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν εξουσιοδοτήθηκε να συμφωνήσει, αλλά ούτε και η κυβέρνηση έχει μιλήσει με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Όλες αυτές οι περιοχές που εκκλησιαστικά ανήκουν στον Οικουμενικό Θρόνο, σε τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι περισσότερα απ' αυτά που ανήκουν στον Ιερώνυμο» αναφέρει ο κ. Γιάννης Κτιστάκης, Επίκουρος Καθηγητής Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Αυτό, σύμφωνα με τον καθηγητή, δείχνει την προχειρότητα και την αποσπασματικότητα της συμφωνίας.

ΕΕΔΑ: Θετική η συμφωνία Πολιτείας - Εκκλησίας

Από την πλευρά της η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου τη συμφωνία Πολιτείας- Εκκλησίας, χαρακτηρίζει «θετική» και «εξαιρετικά ενδιαφέρουσα»τη συμφωνία Πολιτείας- Εκκλησίας, ωστόσο παρατηρεί ότι «η περιουσιακή και μισθοδοτική πτυχή δεν είναι παρά μόνο ένα μικρό και εν τέλει ήσσονος σημασίας μέρος του γενικότερου προβλήματος» και ζητεί συνολική επανεκτίμηση όλων των παραμέτρων του θέματος.

Κύκλοι Οικουμενικού Πατριαρχείου: Αναμένουμε επίσημη ενημέρωση 

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους» που προέρχονται από κύκλους του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όταν υπάρξει επίσημη ενημέρωση από το Μαξίμου για τις κυβερνητικές προθέσεις και τη συμφωνία, τότε ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας θα τις θέσει υπόψη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, που συνεδρίαζει στις 27 Νοεμβρίου προκειμένου να τοποθετηθεί επ' αυτών. 

Μητροπολίτης ΑμβρόσιοςΑλέξης Τσίπραςμητροπολίτης ΙγνάτιοςΑρχιεπίσκοπος Ιερώνυμοςδιαχωρισμός κράτους εκκλησίας