Ελλάδα|07.11.2018 22:44

Μπαίνουν οι μπουλντόζες στη Μάνδρα

Μαρία Λιλιοπούλου

Σχεδόν ένα χρόνο μετά τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα μπαίνουν αύριο οι μπουλντόζες για να ξεκινήσουν οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής. Η αρχή θα γίνει από καντίνα, η οποία βρίσκεται στο ρέμα Σούρες, στην παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών-Θηβών, δηλαδή στο σημείο που ξεκίνησε να πλημμυρίζει το ρέμα, ενώ την ερχόμενη Τρίτη προγραμματίζεται και η κατεδάφιση δεύτερης καντίνας στην περιοχή.

Παράλληλα συνεχίζονται και οι κατεδαφίσεις που έχει αναλάβει το υπουργείο Περιβάλλοντος στην παραλιακή. Το πρωί ξεκίνησε η διαδικασία κατεδάφισης σε δασική έκταση στη θέση «Καταφύγι» της Δημοτικής Ενότητας Παλαιάς Φώκαιας του Δήμου Σαρωνικού. Αρχικά γίνεται διάνοιξη δρόμου για να φτάσουν τα μηχανήματα και οι εργασίες κατεδάφισης κτισμάτων και κατασκευών αναμένεται να ξεκινήσουν το πρωί της Παρασκευής.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο πρωτόκολλο κατεδάφισης χρονολογείται από το 2002 και αφορά κατασκευές σε ιδιωτική δασική αναδασωτέα έκταση και είχε προηγηθεί έκθεση αυτοψίας το 1997. Συγκεκριμένα στο πρωτόκολλο κατεδάφισης αναφέρονται οι εξής κατασκευές-χρήσεις:

  1. πλάκα από μπετόν αρμέ εμβαδού 139 τ.μ.
  2. Οικία εμβαδού 94 τ.μ.
  3. Δεξαμενή από μπετόν αρμέ.
  4. Περίφραξη μήκους 168 μ. Από λίθους και μπετόν.
  5. Τοιχία-πεζούλια με φυτεύσεις στα πεζούλια ελαιόδενδρων και καλλωπιστικών δένδρων.
  6. Κινητή σιδερένια δεξαμενή.
  7. Τροχόσπιτο.
  8. Μαντρότοιχο από τσιμεντόλιθο μήκους 10,50 μ. Και ύψους 2 μέτρων.
  9. Κτιστό εικονοστάσιο.
  10. Σιδερένια καγκελόπορτα.

Να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες των αυθαίρετων κατασκευών και φυτεύσεων, τις είχαν παραδώσει στο Δημόσιο και μάλιστα «ολοσχερώς κατεστραμμένες από την πυρκαγιά της 16ης Ιουνίου 2012», όπως επισημαίνεται στο σχετικό πρωτόκολλο του Φεβρουαρίου του 2013.

Μάνδρακατεδαφίσεις