Ελλάδα|08.11.2018 10:56

Πλώρη για... καταδίκες στη δίκη των υποβρυχίων

Σοφία Σπίγγου

Χθες το πρωί η εισαγγελέας της έδρας Ελευθερία Παντελάκη πρότεινε την ενοχή της πλειονότητας των κατηγορουµένων για τις «µίζες» των υποβρυχίων. Στο βαρύ κατηγορητήριο περιγράφεται ένα πολυπλόκαµο σύστηµα καταβολής «δώρων», είτε µέσω επιταγών είτε µέσω λογαριασµών σε τράπεζες και offshore, αλλά και σε µετρητά, ενώ σε ρόλο-κλειδί εµφανίζεται µέσω της εταιρείας του ο εφοπλιστής Μιχαήλ Ματαντός, που φέρεται να διακίνησε σε Eλληνες αξιωµατούχους σχεδόν 60 εκατ. ευρώ µίζες.

Τα αδικήµατα µε τα οποία βρίσκονται αντιµέτωποι οι κατηγορούµενοι είναι -κατά περίπτωση- αυτά της νοµιµοποίησης εσόδων από παράνοµες δραστηριότητες και της δωροδοκίας. Την ενοχή του βασικού πρωταγωνιστή Μιχάλη Ματαντού ζήτησε η εισαγγελέας για το αδίκηµα της νοµιµοποίησης εσόδων από παράνοµη δραστηριότητα και την απαλλαγή του για το αδίκηµα της ενεργητικής δωροδοκίας λόγω δεδικασµένου στη Γερµανία. Ο 73χρονος εφοπλιστής φέρεται να έχει περάσει µέσα από την εταιρεία του µεγάλο µέρος από τις πληρωµές που κατέληξαν στην Ελλάδα, ενώ η εµπλοκή του ήρθε µετά τις καταθέσεις των Σωτήρη Εµµανουήλ και Γιάννη Μπέλτσιου.

Σε ρόλο-κλειδί ο εφοπλιστής Μιχαήλ Ματαντός, που φέρεται να διακίνησε σε αξιωµατούχους σχεδόν 60 εκατ. ευρώ

Αντίστοιχα, η εισαγγελέας πρότεινε και την ενοχή του επιχειρηµατία Αλέξανδρου Αβατάγγελου για τα αδικήµατα της νοµιµοποίησης εσόδων από παράνοµες δραστηριότητες και της ενεργητικής δωροδοκίας, καθώς προέκυψε -όπως υπογράµµισε- ότι επηρέαζε αξιωµατούχους που βρίσκονταν στο κέντρο λήψης αποφάσεων αναφορικά µε τις παραγγελίες των υποβρυχίων. Απολογούµενος στους ανακριτές τότε, ο Αβατάγγελος είχε «κάψει» τον συµπαίκτη του Γιάννη Μπέλτσιο, οµολογώντας ότι του έδωσε αµοιβή 2,5 εκατ. ευρώ.

Τραπεζίτες

Την ίδια ποινική µεταχείριση ζήτησε η εισαγγελέας και για το δίδυµο των τραπεζιτών Φάνη Λυγινού και Ζαν-Κλοντ Oσβαλντ, για τους οποίους πρότεινε να καταδικαστούν για ξέπλυµα χρήµατος και άµεση συνέργεια στο ίδιο αδίκηµα, αντίστοιχα, ενώ ζήτησε και την ενοχή των Αντώνη Κάντα και Παναγιώτη Ευσταθίου, σύµφωνα µε το κατηγορητήριο. Ωστόσο, πρότεινε να τους αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά που έχουν ζητήσει, δηλαδή του πρότερου εντίµου βίου και της παροχής στοιχείων για τον πρώτο και της ειλικρινούς µετάνοιας για τον δεύτερο.

Στο βαρύ κατηγορητήριο περιγράφεται ένα πολυπλόκαµο σύστηµα καταβολής «δώρων», είτε µέσω επιταγών είτε µέσω λογαριασµών σε τράπεζες και offshore

Την απαλλαγή για το αδίκηµα της νοµιµοποίησης εσόδων του Ιωάννη Μπέλτσιου ζήτησε η εισαγγελέας, καθώς δεν βρέθηκαν σε δικό του λογαριασµό χρήµατα προερχόµενα από εγκληµατικές δραστηριότητες. Ωστόσο, ζήτησε να κηρυχθεί ένοχος για την πράξη της δωροδοκίας, για µίζες που προωθήθηκαν στον τότε υπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο.

Ο πρώην γενικός γραµµατέας του υπουργείου Εσωτερικών φέρεται ως βασικό µέλος της οµάδας «προσευχής», που σκοπό είχε να µοιράζει τα χρήµατα από τις κατασκευάστριες εταιρείες όπλων σε πρόσωπα που -λόγω των ιδιοτήτων και των θέσεων που κατείχαν- εξυπηρετούσαν τα συµφέροντά τους τόσο στην επιλογή όπλων όσο και στην ταχύτερη σύναψη συµβάσεων του ελληνικού ∆ηµοσίου για τις προµήθειες.

Απαλλαγή

Θετική ήταν η εισήγηση της εισαγγελέως και για τον επιχειρηµατία Πάνο Γερµανό, για τον οποίο πρότεινε την απαλλαγή του από το αδίκηµα της νοµιµοποίησης εσόδων από εγκληµατική δραστηριότητα. Την ίδια πρόταση έκανε και για τα στελέχη της Sunlight για την υπόθεση των αντισταθµιστικών ωφεληµάτων των υποβρυχίων, κρίνοντας ότι η εταιρεία υλοποίησε τις υποχρεώσεις της προς όφελος του ελληνικού ∆ηµοσίου, ενισχύοντας την αµυντική βιοµηχανία. Τέλος, πρότεινε την απαλλαγή των Σπύρου Τραυλού, Αντώνη Χάγια, Εµµ. Σαρτζετάκη και Αλ. Παπαντωνίου.

μίζεςυποβρύχια