Ελλάδα|19.04.2019 11:51

Υπουργείο Υγείας: Δίνει κίνητρα για επαναπατρισμούς γιατρών

Εύρης Τσουμής

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός χαρακτήρισε «πραγµατική απειλή για την οµαλή λειτουργία του ΕΣΥ την έλλειψη ειδικευόµενων γιατρών» και επεσήµανε πως πρέπει να προσπαθήσουµε να αντιστρέψουµε το φαινόµενο της ιατρικής µετανάστευσης, χωρίς πάντως να υπάρχουν πολλές δυνατότητες.

Ο υπουργός Υγείας, που χθες περιόδευσε σε Καστοριά, Κοζάνη, Πτολεµαΐδα και Εδεσσα, σε δηλώσεις του τόνισε πως οι 2.500 προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για το 2019 προχωρούν κανονικά.

«Οι προσλήψεις θα ανακουφίσουν σηµαντικά τη λειτουργία του Εθνικού Συστήµατος Υγείας και ειδικότερα των περιφερειακών νοσοκοµείων της χώρας» είπε. Μιλώντας στη διοίκηση, στους γιατρούς, στους νοσηλευτές και σε όλο το προσωπικό του Νοσοκοµείου Καστοριάς, είπε πως «από το 2019 και µετά θα υπάρχει µεγαλύτερη δυνατότητα αντικατάστασης προσωπικού όταν συνταξιοδοτείται από οποιαδήποτε θέση του ΕΣΥ, σε σχέση αποχώρησης - πρόσληψης ένα προς ένα». Χαρακτήρισε, δε, «πραγµατική απειλή για την οµαλή λειτουργία του ΕΣΥ την έλλειψη ειδικευόµενων γιατρών» σε πολλές δευτεροβάθµιες µονάδες υγείας της χώρας.

«Πρέπει να αντιστρέψουµε το φαινόµενο της ιατρικής µετανάστευσης των Ελλήνων γιατρών, που αυτήν τη στιγµή αγγίζουν τα 18.000 άτοµα, τα οποία εργάζονται στην Κεντρική και στη Βόρεια Ευρώπη» τόνισε. Οπως πρόσθεσε, «µπορούµε να προσφέρουµε κίνητρα για την εκπαίδευσή τους, βελτιώνοντας κάπως το µισθολογικό τους κλιµάκιο», εµφανίστηκε πάντως επιφυλακτικός ως προς την αποτελεσµατικότητά τους.

Εξήγησε, δε, ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα η χώρα να µπορεί να πληρώσει τις αµοιβές που ισχύουν στις χώρες όπου εργάζονται». Ο υπουργός Υγείας εξήρε τη στάση των εργαζοµένων στη δηµόσια υγεία στα χρόνια των µνηµονίων και αναφέρθηκε στον ρόλο των περιφερειακών νοσοκοµείων, όπως αυτό της Καστοριάς, που εφηµερεύουν όλο το 24ωρο, χωρίς να υπάρχει η εναλλακτική επιλογή των ιδιωτικών µονάδων υγείας, και παρ’ όλα αυτά καλύπτουν ασθενείς µε µια ευρεία γκάµα περιστατικών.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του κέντρου αποκατάστασης στο Αργος Ορεστικό, ο κ. Ξανθός ανακοίνωσε ότι το επόµενο διάστηµα «θα λειτουργήσει µονάδα κλειστής νοσηλείας µε 16 κρεβάτια», ενώ έχουν γίνει οι προσλήψεις του επιστηµονικού και του νοσηλευτικού προσωπικού. Επίσης, τόνισε πως ήδη «τρέχει» η πρόσληψη 30 φυσιάτρων που θα στελεχώσουν τόσο το κέντρο αποκατάστασης στο Αργος Ορεστικό όσο και στο Αµύνταιο και σε άλλες µονάδες που ήδη ξεκίνησαν τη λειτουργία τους.

νοσηλευτέςπροσλήψεις γιατροί