Ελλάδα|08.11.2018 17:42

Συμβολική διαμαρτυρία στο «αντίο» για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα (vids-pics)

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Στην τελευταία του κατοικία, στο κοιμητήριο του χωριού Βουλιαράτες, οδηγήθηκε ο Κωνσταντίνος Κατσίφας. Αυτήν την ώρα περίπου δύο χιλιάδες Έλληνες έκλεισαν τον κεντρικό δρόμο Κακαβιάς-Αργυροκάστρου. 

Ο Ελληνας ομογενής, που έπεσε νεκρός ύστερα από ανταλλαγή πυρών με την αλβανική αστυνομία στις 28 Οκτωβρίου, ανήμερα της εθνικής επετείου, κηδεύτηκε παρουσία 2.000 και πλέον συγχωριανών και συμπατριωτών του, που ταξίδεψαν από όλη την Ελλάδα για να αποτίσουν φόρο τιμής στον θανόντα.

Παρότι το κλίμα ήταν τεταμένο όλα κύλησαν ομαλά κι έτσι, η οικογένεια του Κατσίφα, που περίμενε τόσες μέρες να αποχαιρετήσει το παιδί της, είχε να ασχοληθεί μόνο με τα του οίκου της κι όχι με άλλα θέματα. 

Η πομπή που συνόδεψε τον Κωνσταντίνο Κατσίφα στο κοιμητήριο, ήταν πολύ μεγάλη και καθ' όλη τη διαδρομή ακούγονταν συνθήματα για την Ελλάδα, την Βόρειο Ήπειρο και τον θανόντα, ενώ συχνά-πυκνά, το πλήθος έψαλλε και τον εθνικό ύμνο.

Γεμάτο το χωριό από νωρίς

Ο ανηφορικός δρόμος, που οδηγούσε στο σπίτι του Κωνσταντίνου Κατσίφα, ήταν γεμάτος κόσμο. Στους Βουλιαράτες κατέφθασαν πολλά λεωφορεία από την Ελλάδα και η πλατεία αλλά και ο χώρος κοντά στο νεκροταφείο ήταν ασφυκτικά γεμάτα.

Η παρουσία της αλβανικής αστυνομίας ήταν κάτι παραπάνω από διακριτική. Αστυνομικός δεν εμφανίστηκε στο χωριό, αλλά ούτε και στο δρόμο που οδηγεί σε αυτόν. Από την ελληνική πλευρά, η αστυνομία προχώρησε σε 4 προσαγωγές.

Από τις αλβανικές Αρχές δεν επιτράπηκε η είσοδος σε δύο λεωφορεία, με το πρόσχημα ότι οι επιβάτες τους μπορεί να δημιουργούσαν προβλήματα κατά τη διάρκεια της κηδείας. Οι Αλβανοί δεν άφησαν κανέναν να εισέλθει στη χώρα, με μπλουζάκι με κάποιο μήνυμα για τη Βόρεια Ήπειρο. Κάποιοι τα έβγαλαν και μπήκαν στην Αλβανία με κοντομάνικο. Το «παρών» μεταξύ άλλων, έδωσαν δύο ευρωβουλευτές. Η Κύπρια Ελένη Θεοχάρους και ο Έλληνας Λευτέρης Συνοδινός.

θάνατος Κατσίφακηδεία Κατσίφα