Ελλάδα|20.04.2019 18:42

Θοδωρής Ζαγοράκης: Ο «κάπτεν» παίζει µπάλα µε τα παιδιά

Μαρία Ριτζαλέου

Κάθε µέρα στην αλάνα, µοίραζε θέσεις, άλλαζε αντίπαλους, βοηθούσε συµπαίκτες. Oποια θέση κι αν του έφερνε η… µέρα, έβαζε τα δυνατά του για να παίξει µπάλα. Και έπαιξε πολύ καλή µπάλα, έτσι δίκαια ήταν µαζί µε εκείνους που έφεραν το ελληνικό ποδόσφαιρο στην πρώτη θέση της Ευρώπης, στην πρώτη θέση της καρδιάς µικρών και µεγάλων. «Παίξε µπάλα» είναι το µήνυµα που στέλνει ο αρχηγός της Εθνικής οµάδας ποδοσφαίρου που κατέκτησε το Euro 2004 στην Πορτογαλία, Θοδωρής Ζαγοράκης, µέσα από ένα… παραµύθι. Μια ωραία ιστορία που έγραψε για τα παιδιά, στην οποία αναφέρεται στα παιδικά του χρόνια και στο ποδόσφαιρο που έπαιζε στις αλάνες της Λυδίας Καβάλας, αλλά και στη συνέχεια στη λαµπρή καριέρα του στα γήπεδα της Ευρώπης.

Ο συμβολικός αετός

∆ίπλα του, στην Ιστορία, ένας αετός -σαφής αναφορά στον ΠΑΟΚ, στον οποίο ήταν ποδοσφαιριστής και αργότερα πρόεδρος της ΠΑΕ-, γιατί «ένας αετός µπορεί να πετάξει χαµηλά σαν όλα τα πουλιά, λίγα πουλιά όµως µπορούν να τον ακολουθήσουν στα µεγάλα ύψη». Ο Θ. Ζαγοράκης αγαπά πολύ τα παραµύθια. Ξέρει απ’ έξω όλα τα κλασικά, αλλά και τους µύθους του Αισώπου, και έχει διαβάσει πολλά παραµύθια στα παιδιά του, τη 12χρονη Μαρία και τον 9χρονο Γιάννη.

«Κατά καιρούς έχω δεχθεί πολλές προτάσεις για να γράψω βιβλίο. Τη βιογραφία µου, ένα µυθιστόρηµα, ένα βιβλίο για το ποδόσφαιρο. Αυτή ήταν µια δική µου ιδέα, ήθελα να γράψω µια ιστορία για τα παιδιά. Για τον αθλητισµό και το οµαδικό πνεύµα. Βλέπω ότι στη νέα γενιά µεγαλώνει το “εγώ” εις βάρος του “εµείς”. Υπάρχει µια ανάγκη αυτοπροβολής και λείπει η οµαδικότητα» λέει στο «Εθνος». Και δεν είναι τυχαίο που το βιβλίο ξεκινά µε τη φράση «Επειτα ήρθαν οι παρέες…». Αυτή η παρέα τονίζεται συνέχεια, αφού ο Θ. Ζαγοράκης πιστεύει ότι «τα οµαδικά αθλήµατα µας κάνουν καλύτερους ανθρώπους, ενισχύουν την άµιλλα, την αλληλεγγύη. Ο ένας θα βάλει γκολ, αλλά όλη η οµάδα θα κερδίσει». Το παραµύθι «Παίξε µπάλα» έχει έναν ήρωα ανώνυµο. Ενα αγόρι που έπαιζε µπάλα. Που έπαιζε καλή µπάλα και ξεχώριζε, γιατί ήταν παίκτης δυνατός και βοηθούσε την οµάδα µοιράζοντας πάσες.

Αυτές τις ηµέρες ολοκληρώνεται η εκτύπωσή του από τον εκδοτικό οίκο ∆ιάπλους. Η παρουσίαση θα γίνει στις 12 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη και όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις θα δοθούν στην «Κιβωτό του Κόσµου». Μάλιστα, ο Θ. Ζαγοράκης ζήτησε από την πρώτη στιγµή να µην εµπλακεί καθόλου στο οικονοµικό µέρος. Τα χρήµατα από τις πωλήσεις των πρώτων 2.000 αντιτύπων θα διατεθούν για τους σκοπούς της «Κιβωτού του Κόσµου» -ο πατήρ Αντώνιος θα είναι µαζί µε τη Βούλα Πατουλίδου οι οµιλητές στην παρουσίαση του βιβλίου- και από τις ανατυπώσεις θα ενισχυθούν άλλες οργανώσεις και ιδρύµατα που βοηθούν τα παιδιά.

«Εγραψα µια ιστορία για τα παιδιά και αυτό το δώρο που θα µου κάνουν όσα τη διαβάσουν θα το επιστρέψω ως αντίδωρο σε άλλα παιδιά» δηλώνει. «Το ποδόσφαιρο βοηθά τα παιδιά να αποκτήσουν οµαδικότητα, να κάνουν πράξη τη συνεργασία. Στο άθληµα αυτό οι θέσεις µοιράζονται, άλλος τερµατοφύλακας, άλλος αµυντικός, άλλος µέσος, άλλος επιθετικός. Καθένας έχει έναν ρόλο, αλλά όλοι µαζί είναι µια οµάδα. Ο αθλητισµός µάς βοηθά να εξελιχθούµε σε όλα τα επίπεδα» τονίζει στο «Εθνος». Ως πατέρας αφήνει ελεύθερα τα παιδιά του να επιλέξουν το άθληµα µε το οποίο θα ασχοληθούν. Ετσι, η κόρη του παίζει βόλεϊ και ο γιος του κάνει τα πρώτα του βήµατα στο ποδόσφαιρο.

Από τη ∆όξα Λυδίας µέχρι το… τερέν της Ε υρωβουλής

Ο «αρχηγός των αρχηγών», όπως τον αποκαλούσαν οι εφηµερίδες µετά τον θρίαµβο του Euro 2004, ξεκίνησε ως ποδοσφαιριστής από τη ∆όξα Λυδίας, συνέχισε στην Καβάλα, στον ΠΑΟΚ, έφυγε στην αγγλική Λέστερ, επέστρεψε στην Ελλάδα και στην ΑΕΚ, ξανάφυγε στην Μπολόνια και έκλεισε την καριέρα του στον ΠΑΟΚ, ενώ είχε 120 συµµετοχές στην Εθνική Ελλάδας.

Το 2014 εξελέγη ευρωβουλευτής µε τη Νέα ∆ηµοκρατία -θα είναι εκ νέου υποψήφιος στις ευρωεκλογές του Μαΐουκαι ως µέλος της Επιτροπής Πολιτισµού και Παιδείας στην Ευρωβουλή έχει αναλάβει «µια σειρά από πρωτοβουλίες ώστε να αναδειχθεί ο πολιτιστικός πλούτος της πατρίδας µας ως µέρος της ευρωπαϊκής κληρονοµιάς». Ενδεικτικά αναφέρει τη διεκδίκηση περισσότερων χρηµάτων για την προστασία των αρχαιολογικών χώρων και των µνηµείων, την πρόσβαση σε χρηµατοδότηση των επιχειρήσεων που σχετίζονται µε τον πολιτισµό και τη συµβολή του στη θέσπιση Ευρωπαϊκού Ετους Πολιτιστικής Κληρονοµιάς το 2018.

Θοδωρής Ζαγοράκης