Ελλάδα|08.11.2018 17:26

Με λεωφορείο στο σχολείο 12.000 μαθητές στη Θεσσαλονίκη

Newsroom

Δώδεκα χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον νομό Θεσσαλονίκης μεταφέρονται καθημερινά από το σπίτι στο σχολείο και αντίστροφα με μισθωμένα λεωφορεία, ή με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν την Πέμπτη (08/11) οι υπηρεσίες της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Από τους δώδεκα χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες, οι 10.520 μεταφέρονται με ευθύνη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ από αυτούς υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ΑΜΕΑ ανέρχεται σε 800 άτομα. Από την άλλη πλευρά, 1.400 μαθητές και μαθήτριες εξυπηρετούνται από τον ΟΑΣΘ, με κάρτες απεριορίστων διαδρομών που διαθέτει ο οργανισμός και πληρώνει η Περιφέρεια.

Το κόστος της όλης διαδικασίας "αγγίζει" τα 15 με 16 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για τον νομό Θεσσαλονίκης και τα 43 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι μεταφορές γίνονται σε όλους τους Δήμους του νομού και όχι μόνο σε περιαστικές περιοχές, καθώς σε αστικό περιβάλλον βρίσκονται σχολικές μονάδες, όπως το καλλιτεχνικό, εκκλησιαστικό, ή μουσικό σχολείο, με μαθητές από διαφορετικές περιοχές.

Τα δρομολόγια "καλύπτουν" περιοχές από το Βερτίσκο, τον Λαγκαδά και τη Θέρμη μέχρι τον Άγιο Αθανάσιο, τη Χαλκηδόνα και το Σοχό", τόνισε η προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Οργάνωσης και Λειτουργίας της Περιφέρειας, Καλλιόπη Μπαλλά.

Παράλληλα, ο ΟΑΣΘ  έχει λάβει υπόψη τις ώρες έναρξης και λήξης των μαθημάτων, στο πλαίσιο του προσδιορισμού των δρομολογίων του.

"Γενικά σε όλο τον νομό Θεσσαλονίκης οι μαθητές μεταφέρονται μαζί με τους άλλους πολίτες με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, λαμβάνοντας υπόψη τα σχολικά ωράρια, αλλά χωρίς να έχει ο Οργανισμός την αποκλειστικότητα στη μεταφορά των μαθητών", είπε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ, Σάββας Παναγιωτίδης,

μαθητέςσχολείολεωφορείοΘεσσαλονίκη