Άγιο Όρος: «Καταφύγιο» για 22 Ουκρανούς στρατιώτες το Περιβόλι της Παναγίας
NewsroomΤραυματισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες, 22 στο σύνολο, επισκέφτηκαν το Άγιο Όρος, σε 4ήμερη επίσκεψη, μέρος ενός προγράμματος ψυχολογικής υποστήριξης. Σύμφωνα με το Reuters, οι ίδιοι πραγματοποίησαν προσκύνημα σε περίπου 12 μοναστήρια στις πλαγιές του Αγίου Όρους.
«Ταξίδεψαν με λεωφορείο πάνω από 1.000 χλμ από την πόλη Λβίβ ως την ορεινή χερσόνησο του Άθω στη βόρεια Ελλάδα, ελπίζοντας να ξεφύγουν από τα τραύματα του πολέμου και βρέθηκαν στα επιβλητικά μοναστήρια στην άκρη του γκρεμού, πάνω από το Αιγαίο Πέλαγος».
Έτσι περιγράφει το πρακτορείο Reuters την τετραήμερη παραμονή 22 Ουκρανών στρατιωτών στο «καταφύγιο του Αγίου Όρους» το οποίο επέλεξαν οι ουκρανικές Aρχές «στο πλαίσιο προγράμματος ψυχολογικής υποστήριξης».
«Με βοήθησε να αποφορτιστώ»
Ο Ivan Kovalyk μόλις 22 ετών έχασε τα δύο του πόδια από έκρηξη οβίδας και περπατά με προσθετικά άκρα, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να επισκεφτεί τα μοναστήρια.
«Φυσικά, βοήθησε πολύ, γιατί με βοήθησε να αποφορτιστώ από το άγχος», δήλωσε για την επίσκεψη στον Άθω, την οποία σκοπεύει να επαναλάβει. «Υπήρχε πάντα υποστήριξη από συγγενείς, από φίλους, συμπολεμιστές, υποστήριξη από το κράτος, χωρίς αυτό δεν θα ήταν δυνατόν», είπε ακόμα.
«Βλέπουμε ήδη ότι αυτές οι πέντε ημέρες που πέρασαν στον Άθω θα αντικαταστήσουν τουλάχιστον έναν χρόνο αποκατάστασης στην Ουκρανία, σε νοσοκομεία ή άλλα ιατρικά κέντρα», δήλωσε ο Orest Kavetskyi, περιφερειακός αξιωματούχος του Λβιβ που βοήθησε στην οργάνωση του ταξιδιού.
«Όταν επισκέφθηκα τον Άθω, ένιωσα τη χάρη του Θεού, την ευλογία του Θεού, το μεγαλείο του Άθω», είπε. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε τον Δεκέμβριο του 2024 ότι 43.000 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 370.000 τραυματίστηκαν. Πρόσθεσε ότι η Ρωσία είχε χάσει σχεδόν 200.000 στρατιώτες. Η Μόσχα δεν αποκάλυψε τις απώλειές της, αλλά είπε ότι τέτοιες εκτιμήσεις είναι υπερβολικές.
- Πώς μπορούν να ωφεληθούν και οι εκτός νόμου Κατσέλη δανειολήπτες μετά την απόφαση «βόμβα» του Αρείου Πάγου
- Βίντεο ντοκουμέντο από τις διαβρωμένες σωληνώσεις στη «Βιολάντα» - «Παγίδα θανάτου» το εργοστάσιο
- Έφυγε από τη ζωή ο «γκουρού» της νυχτερινής ζωής, Λάκης Ραπτάκης, σε ηλικία 79 ετών
- Βιοθησαυροφυλάκιο: Πώς η εταιρεία που «ανέστησε» τον ανταρόλυκο προσπαθεί να σώσει χιλιάδες απειλούμενα είδη