3D βίντεο δείχνει τις σεισμικές ακολουθίες στη Σαντορίνη - Κλιμάκιο με ψυχολόγους και διασώστες σπεύδει στο νησί
NewsroomΚύμα φυγής έχουν δημιουργήσει οι αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις στη Σαντορίνη. Σύμφωνα με τη Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ, έχουν σημειωθεί πάνω από 7.700 σεισμοί στις Κυκλάδες τις τελευταίες εννέα ημέρες.
Σε 3D μοντέλο που δημιούργησαν ο Παύλος Κρασάκης και η Στέφη Καζάνα, αντλώντας στοιχεία από τις μελέτες της Εύης Νομικού, καθηγήτριας Γεωλογικής Ωκεανογραφίας και Φυσικής Γεωγραφίας και από το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, αποτυπώνονται οι σεισμικές ακολουθίες.
Το μοντέλο πηγαίνει από το 1933 τις 5 Φεβρουαρίου του 2025. Με κόκκινο χρώμα αποτυπώνονται ιστορικά σεισμικά γεγονότα μεγαλύτερα των 6 Ρίχτερ, όπως ο σεισμός που έγινε το 1956 στην Αμοργό. Με μπλε χρώμα αποτυπώνονται ιστορικά σεισμικά γεγονότα μικρότερα των 6 Ρίχτερ, ενώ με κίτρινο οιπρόσφατες σεισμικές ακολουθίες.
Κλιμάκια με διασώστες και ψυχολόγους στέλνει ο Ερυθρός Σταυρός
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (Ε.Ε.Σ.), αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης λόγω των συνεχών σεισμικών δονήσεων που πλήττουν τη Σαντορίνη το τελευταίο διάστημα, αποστέλλει αύριο, Παρασκευή, πολυμελές κλιμάκιο εθελοντών Σαμαρειτών-Διασωστών της ειδικής Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης του Ε.Ε.Σ. αλλά και κλιμάκιο Κοινωνικών Λειτουργών-Ψυχολόγων, προς ενίσχυση των κατοίκων του νησιού.
Συγκεκριμένα, το βράδυ της Παρασκευής, τα ανωτέρω κλιμάκια, θα αποβιβαστούν στο νησί, με διασωστικά οχήματα και επιχειρησιακό εξοπλισμό (κοπτικά μηχανήματα, διασωστικά σχοινιά κ.ά.) αλλά και δύο ειδικά εκπαιδευμένα διασωστικά σκυλιά της ειδικής Κυνοφιλικής Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης (Κ9) του Ε.Ε.Σ. Οι εθελοντές του Ε.Ε.Σ., έχοντας την αναγκαία εκπαίδευση, τεχνογνωσία, εμπειρία και εξοπλισμό θα προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους όπου υπάρχει ανάγκη, βρισκόμενοι σε συνεχή επικοινωνία και συνεννόηση με τις Αρχές.
Ταυτόχρονα, οι έμπειροι Κοινωνικοί Λειτουργοί-Ψυχολόγοι του Ε.Ε.Σ. θα προσφέρουν ψυχοκοινωνική στήριξη και υποστήριξη των κατοίκων του νησιού που δοκιμάζονται ψυχολογικά από τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις, εστιάζοντας ιδιαίτερα στους μοναχικούς ηλικιωμένους, στους χρόνια πάσχοντες, στις νεαρές ηλικίες και τα παιδιά.
- «Ήρθαμε για να μείνουμε»: Αμετακίνητοι οι αγρότες – Συντονίζουν τις επόμενες κινήσεις, αποφασισμένοι για μπλόκα μέχρι τις γιορτές
- «Μου χαμογέλασε και έκλεισε τα μάτια»: Ραγίζει καρδιές ο πατέρας του 2χρονου που πέθανε μετά την επίθεση σκύλου
- «Δεν υπάρχει καλύτερος από αυτόν»: Το τηλεφώνημα του Ρονάλντο που ενθουσίασε τον Τραμπ
- Μουντιάλ 2026: Ανακοινώθηκε το αναλυτικό πρόγραμμα των ομίλων - Οι μέρες και οι ώρες των αγώνων