Ελλάδα|14.02.2025 20:12

Σεισμοί στις Κυκλάδες: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Ίος

Newsroom

Μπορεί η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού να βρίσκεται σε ύφεση ωστόσο οι ειδικοί παραμένουν σε επιφυλακή. Παράλληλα όμως σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε και η Ίος, μετά τη Σαντορίνη, την Αμοργό και την Ανάφη, λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας.

Συγκεκριμένα, το πρωί, επιστήμονες από το ΕΚΠΑ τοποθέτησαν στη Νέα Καμένη ειδικά όργανα ώστε να κάνουν ηφαιστειακές και σεισμολογικές μετρήσεις, αλλά και συστήματα gps για να παρατηρούν την πιθανή μετατόπιση του εδάφους.

Από την άλλη, το ωκεανογραφικό Αιγαίο του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, το βράδυ της Πέμπτης συνέλεξε στοιχεία από τον κρατήρα του Κολούμπο και σήμερα από το ρήγμα της Ανύδρου.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το Λιμεναρχείο προχώρησε σε επικαιροποίηση των περιοριστικών μέτρων στα λιμάνια της Σαντορίνης, όπως απαγόρευση παραμονής αυτοκινήτων στο λιμάνι εάν δεν υπάρχουν κατάπλους πλοίου.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Ίος

Λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε και η Ίος ενώ στην Αμοργό καταγράφτηκαν κατολισθήσεις, με τον Δήμο να τοποθετεί ειδική σήμανση για τη διέλευση των οχημάτων.

Επιπρόσθετα, αύριο Σάββατο (15/2) ο Έπαρχος από τη Νάξο για επιτόπια εκτίμηση της κατάστασης σε συνεργασία με τον Δήμο Αμοργού.

κατάσταση έκτακτης ανάγκηςΊοςΚυκλάδεςσεισμοίΣαντορίνηειδήσεις τώρα