Ελλάδα|04.05.2019 09:45

Ξανά η Δασική Υπηρεσία στον «πόλεµο» των πυρκαγιών

Μαρία Λιλιοπούλου

Την έκδοση ενιαίων κανόνων και οδηγιών σύνταξης σχεδίων πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας σε επίπεδο χωρικής αρµοδιότητας δασαρχείου, ώστε να δοθεί έµφαση στις τοπικές ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής όσον αφορά τη βλάστηση και το ανάγλυφο, αλλά και την εναρµόνιση των µέτρων πρόληψης µε τον επιχειρησιακό σχεδιασµό καταστολής των δασικών πυρκαγιών, προβλέπει κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ), η οποία ενεργοποιεί εκ νέου τη συµµετοχή της ∆ασικής Υπηρεσίας στον τοµέα των δασικών πυρκαγιών.

Η ΚΥΑ, την οποία υπέγραψαν η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάµελλος, περιγράφει λεπτοµερώς, για πρώτη φορά ύστερα από περίπου είκοσι χρόνια, την υποχρεωτική συνεργασία και τον συντονισµό Πυροσβεστικού Σώµατος και ∆ασικής Υπηρεσίας για την πρόληψη και αντιµετώπιση των συµβάντων δασικών πυρκαγιών, µετά την ανάθεση της αρµοδιότητας της δασοπυρόσβεσης από τη ∆ασική Υπηρεσία στην Πυροσβεστική το 1998.

Η έκδοση της συγκεκριµένης απόφασης, η οποία εκκρεµούσε από το 2014, προβλέπεται στην εθνική στρατηγική για τα δάση που για πρώτη φορά εφαρµόζεται στην Ελλάδα, ενώ αποτελούσε µία από τις κυρίαρχες απαιτήσεις του πορίσµατος της επιτροπής εµπειρογνωµόνων στις δασικές πυρκαγιές (Επιτροπή Goldammer) που είχε συστήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Σύµφωνα µε την απόφαση, το Μάρτιο κάθε έτους η Γενική ∆ιεύθυνση ∆ασών του υπουργείου Περιβάλλοντος θα οργανώνει σύσκεψη, στην οποία θα συµµετέχουν εκπρόσωποι από το αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώµατος, από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) και από τη Γενική Γραµµατεία Πολιτικής Προστασίας, µε σκοπό την ενηµέρωση για τις ενέργειες προετοιµασίας και ετοιµότητας, τον σχεδιασµό και την εξειδίκευση των µέτρων πρόληψης και προστασίας για την εκάστοτε επερχόµενη αντιπυρική περίοδο.

Η σύσκεψη αυτή µπορεί να επαναλαµβάνεται και τον Απρίλιο, πριν ή και κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, εφόσον κρίνεται απαραίτητο. Επιπλέον, ορίζεται ότι το ΕΣΚΕ στελεχώνεται υποχρεωτικά µε δασολόγους ή δασοπόνους που παρέχουν συµβουλές και πληροφορίες στον επικεφαλής του, ο οποίος είναι υποχρεωµένος να τις λάβει υπόψη του.

∆ράσεις πρόληψης

Στην απόφαση επισηµαίνεται πως ο συντονισµός όλων των δυνάµεων και των µέσων πυρόσβεσης και των άλλων Αρχών, υπηρεσιών και φορέων που συνδράµουν στην καταστολή µιας πυρκαγιάς ανήκει στον επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάµεων. Αντίστοιχα, ο σχεδιασµός, η εισήγηση και η υλοποίηση των µέτρων, έργων και δράσεων πρόληψης των δασικών πυρκαγιών αποτελεί ευθύνη των ∆ασικών Υπηρεσιών. Επίσης, προβλέπεται η έκδοση ενιαίων κανόνων σύνταξης σχεδίων πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας σε στενή συνεργασία των ∆ιευθύνσεων Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων του ΠΣ και Προστασίας ∆ασών του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Η Γενική ∆ιεύθυνση ∆ασών του υπουργείου Περιβάλλοντος οφείλει επίσης να µεριµνά για την έγκαιρη εξεύρεση πηγών χρηµατοδότησης των µέτρων πρόληψης και την εµπρόθεσµη έκδοση των πράξεων εφαρµογής τους.

Η ΚΥΑ προβλέπει λεπτοµερώς και τη συνεργασία των Περιφερειακών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και των ∆ασικών Υπηρεσιών των Αποκεντρωµένων ∆ιοικήσεων της χώρας για την έγκαιρη έκδοση ενιαίων κατευθύνσεων για την πρόληψη και την καταστολή των δασικών πυρκαγιών. Στόχος είναι να επιτευχθεί η διασπορά των δυνάµεων επιφυλακής για συνεχή κάλυψη των περιοχών, ο καθορισµός απαιτούµενου αριθµού πυροφυλακίων-παρατηρητηρίων και κατάλληλης διασποράς και στελέχωσής τους για την έγκαιρη αναγγελία των πυρκαγιών, και η εκπαίδευση του διαθέσιµου ανθρώπινου δυναµικού σε θέµατα ασφάλειας και αποφυγής ατυχηµάτων από δασικές πυρκαγιές.

Στον οδικό χάρτη για την αντιµετώπιση των πυρκαγιών προβλέπεται επίσης πως:

  • Όταν ξεκινήσει η πυρκαγιά και αποτελεί κρίσιµο περιστατικό, η Πυροσβεστική Υπηρεσία ενηµερώνει τη ∆ασική Υπηρεσία για την άµεση επιτόπια συνδροµή της και τη συνεργασία της µε τον επικεφαλής των δυνάµεων καταστολής.
  • Παρέχεται υποχρεωτικά η γνώµη της ∆ασικής Υπηρεσίας στην ιεράρχηση ταυτόχρονων πυρκαγιών, όσον αφορά στην προστασία του δασικού οικοσυστήµατος.
  • Βρίσκονται σε διαρκή, µη προγραµµατισµένη επιφυλακή τα ανώτερα στελέχη της Γενικής ∆ιεύθυνσης ∆ασών του ΥΠΕΝ και των Γενικών ∆ιευθύνσεων ∆ασών των Αποκεντρωµένων ∆ιοικήσεων, ώστε να παρέχουν τη βοήθειά τους σε κρίσιµα περιστατικά.

Βάσει των ρυθµίσεων της απόφασης, η ∆ασική Υπηρεσία όταν βρίσκεται στο συµβάν έχει συµβουλευτικό ρόλο, παρέχοντας πληροφορίες για το οδικό δασικό δίκτυο, το ανάγλυφο, τη συµπεριφορά της υπάρχουσας δασικής βλάστησης στη φωτιά και τις πιθανές θέσεις διάνοιξης ζωνών µε µηχανικούς τρόπους και οποιοδήποτε άλλο χρήσιµο στοιχεί ο

πυροσβεστικήπυρκαγιάφωτιά