Ελλάδα|05.05.2019 17:47

Θεσσαλονίκη: Με επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος η Δέηση στη Συναγωγή Μοναστηριωτών

Τίμος Φακαλής

Παρουσία πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (5.5) η επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του Ολοκαυτώματος  στην Ιερά Συναγωγή «Μοναστηριωτών» στη Θεσσαλονίκη. Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης πενθεί τα έξι εκατομμύρια Εβραίους της Ευρώπης, θύματα του Ολοκαυτώματος, μεταξύ των οποίων οι 50.000 ήταν Έλληνες Εβραίοι της Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διάρκεια της τελετής ο Ραβίνος Ααρόν Ισραέλ έψαλε την επιμνημόσυνη δέηση (Ασκαβά) και την επιμνημόσυνη προσευχή της εβραϊκής θρησκείας (Καντίς), παρουσία δεκάδων πολιτών, πολιτικών και πολιτειακών προσώπων.  Άσματα έψαλε και η Χορωδία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης ενώ ο ηθοποιός Γιάννης Φέρτης και η διασωθείσα του Ολοκαυτώματος, Βικτώρια Μπενουζίλιο ανέγνωσαν αποσπάσματα από τη συλλογή «Ποιήματα για το Ολοκαύτωμα» (Εκδόσεις Ένεκεν) σε μετάφραση της Άντυ Σαούλ - Αντώντσιου. 


«Μπορούσε να αποφευχθεί το Ολοκαύτωμα; Το ερώτημα καταλαβαίνουμε όλοι ότι είναι ρητορικό, τα ιστορικά φαινόμενα, ωστόσο, δεν είναι υπερβατικές μεταφυσικές έννοιες, αλλά ένα σύμπλεγμα κοινωνικών, πολιτικών και πολιτιστικών συνθηκών, στις οποίες ο ανθρώπινος παράγοντας είναι τελικά ο καταλύτης και των εξελίξεων και των επιλογών», ανέφερε ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, δημοσιογράφος, ποιητής, συγγραφέας και εκδότης του περιοδικού "ΕΝΕΚΕΝ", Γιώργος Γιαννόπουλος.

«Πριν δύο μέρες γύρισα από το Άουσβιτς. Έκανα μαζί με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση την πορεία των ζωντανών από το Άουσβιτς στο Μπικερνάου, όπου τονίσαμε την ανάγκη να μην συμβούν ξανά τέτοια γεγονότα» είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ. 

Από την πλευρά της η υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου υπογράμμισε μεταξύ άλλων  ότι «ως δημοκράτες πολίτες οφείλουμε να αναλαμβάνουμε πολιτικές πρωτοβουλίες. Δεν αρκεί η ιστορική καταδίκη για να νικήσουμε το φασισμό του σήμερα.Όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη που μας αναλογεί».

Η τελετή ολοκληρώθηκε με τον ψαλμό Ελί Ελί και την τήρηση ενός λεπτού σιγής. Το παρών μεταξύ άλλων έδωσαν οι επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος, Χάινς Κούνιο και Ζάνα Σαντικάριο.