Ελλάδα|06.05.2019 16:35

Δωρεάν ίντερνετ: Έρχεται σύντομα στα μέσα μαζικής μεταφοράς

Μαρία Λιλιοπούλου

Δυνατότητα ταυτόχρονης σύνδεσης στο ∆ιαδίκτυο για ογδόντα άτοµα εντός των λεωφορείων και των τρόλεϊ θα προσφέρει το έργο της εγκατάστασης ασύρµατων σηµείων πρόσβασης στο Ιντερνετ στα οδικά µέσα αστικών συγκοινωνιών της Αττικής.

Το έργο περιλαµβάνει την προµήθεια και εγκατάσταση περίπου 2.500 σηµείων WiFi, µέσω των οποίων θα παρέχεται η δυνατότητα πρόσβασης στο ∆ιαδίκτυο και στις υπηρεσίες του ΟΑΣΑ (mobile εφαρµογή τηλεµατικής, ηλεκτρονικό εισιτήριο κ.λπ.) εντός των οχηµάτων .

Συνολικά θα τοποθετηθούν ρούτερ σε περίπου 2.000 οχήµατα που είναι ενεργά και δροµολογούνται τακτικά, εκ των οποίων περίπου τα 1.500 είναι λεωφορεία. Στα κανονικά λεωφορεία θα τοποθετηθεί ένα σηµείο, ενώ στα αρθρωτά λεωφορεία και τρόλεϊ θα τοποθετηθούν δύο ή τρία σηµεία, προκειµένου να εξυπηρετούνται όλοι οι επιβάτες.

Ο εξοπλισµός θα µπορεί να µεταφερθεί ώστε να τοποθετηθεί κατά προτεραιότητα στα καινούργια λεωφορεία (µόλις αυτά παραληφθούν), ενώ οι προδιαγραφές του συστήµατος θα είναι τέτοιες ώστε να δίνουν τη δυνατότητα επέκτασης και στο τραµ σε δεύτερο στάδιο.

Η αρχική πρόβλεψη του έργου περιελάµβανε και τις 1.100 «έξυπνες» στάσεις τηλεµατικής, οι οποίες ωστόσο εξαιρέθηκαν τελικά, δεδοµένου ότι απαιτούν άλλες προδιαγραφές (καθώς πρόκειται για εκτεθειµένα σηµεία), ενώ απαιτούσαν και άλλη διαχείριση και εγκρίσεις, αφού πρόκειται για έργο Σ∆ΙΤ (Σύµπραξη ∆ηµοσίου - Ιδιωτικού Τοµέα).

Ο προϋπολογισµός του έργου ανέρχεται στα 900.000 ευρώ και εγκρίθηκε πριν από λίγες ηµέρες από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά. Να σηµειωθεί ότι οι χρήστες θα µπορούν να «σερφάρουν» δωρεάν όσο µετακινούνται µε λεωφορεία και τρόλεϊ, αλλά θα υπάρξει ένας περιορισµός στη χρήση δεδοµένων. Στόχοι του έργου, για το οποίο, σύµφωνα µε στελέχη του ΟΑΣΑ, αναµένεται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον µεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί όµιλοι, είναι η προώθηση της χρήσης των νέων τεχνολογιών και της ψηφιακής οικονοµίας, η µείωση του ψηφιακού χάσµατος, καθώς και η αναβάθµιση των υπηρεσιών των αστικών συγκοινωνιών.

ΜΜΜΔιαδίκτυοδωρεάν Ίντερνετμέσα μεταφοράςίντερνετ