Ελλάδα|10.11.2018 11:14

Χαλκιδική: Σταθερότητα αλλά και απώλειες στον τουρισμό

Ντέπη Χιωτοπούλου

Με τα Βαλκάνια να αποτελούν σταθερή αξία για τον προορισμό Χαλκιδική, τη Ρωσία να σημειώνει απώλειες της τάξεως του 10 – 12%, με τη διαφορά, ωστόσο, να καλύπτει η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ολλανδία και το Βέλγιο, καθώς και η Ιταλία, καταγράφηκε η φετινή τουριστική σεζόν που διήρκησε στην Χαλκιδική, έως και τον Οκτώβριο.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής, στην 34η Philoxenia, ο πρόεδρος του ΤΟΧ και πρόεδρος των ξενοδόχων του νομού, Γρηγόρης Τάσιος, επισήμανε, ότι η Βαλκανική αγορά αποτελεί σταθερή αξία, ωστόσο, «το διάστημα των 110 ημερών που έρχονται δεν αρκεί» επισήμανε ο κ. Τάσιος.

Η Ρουμάνικη αγορά ανταγωνίζεται τη Σερβική, στην τρίτη θέση έρχεται η Βουλγαρία και ακολουθούν οι Σκοπιανοί που επιλέγουν το πρώτο και δεύτερο ‘πόδι’ της Χαλκιδικής.

Νέος προορισμός

Σ’ ότι αφορά το 2019, όπως επισημάνθηκε, θα είναι μια χρονιά σταθερή, χωρίς αυξήσεις, «νέες συνδέσεις βάζει η Jetcom και με άλλες βρετανικές πόλεις» ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξει και η Ιρλανδία.

Με αφορμή τη νέα πτήση που ξεκινάει από το θερινό πτητικό πρόγραμμα, low cost εταιρία, μεταξύ Θεσσαλονίκης – Δουβλίνου, ο ΤΟΧ, έκανε, ήδη τις επαφές του με tour operator από Ιρλανδία, στο πλαίσιο της World Travel Market, στο Λονδίνο, στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας.

«Τρία εκατομμύρια Ιρλανδοί ταξιδεύουν, έχοντας νούμερο ένα προορισμό στις προτιμήσεις τους την Ισπανία, ακολουθεί η Τουρκία, και στη συνέχεια η Ελλάδα» επισήμανε ο πρόεδρος του ΤΟΧ, Γρηγόρης Τάσιος προσθέτοντας «είναι το στοίχημα που θέλουμε να κερδίσουμε».

Επέκταση της τουριστικής περιόδου

Είκοσι πέντε διαδρομές, εκ των οποίων οι πέντε θα υλοποιηθούν εντός του 2019, θα δώσουν επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στην Χαλκιδική.

Παράλληλα, ο νομός επενδύει και στην αγορά των 55+, «Τουρισμός 55+», όπου σήμερα, εξελίσσεται συνέδριο με το συγκεκριμένο θέμα, συνδιοργάνωση Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και ΔΕΘ – Helexpo.

Επενδύσεις και υποδομές

Στο κομμάτι των επενδύσεων στο νομό Χαλκιδικής, υπήρξε μια υστέρηση τα δυο τελευταία χρόνια, ωστόσο, μια νέα μονάδα στη θέση «Πόρτες» στην Κασσάνδρα βρίσκεται στα θεμέλια, ενώ φαίνεται ότι θα προχωρήσει και η επένδυση στον Αγιο Ιωάννη Σιθωνίας.

«Χρειαζόμαστε ποιοτικά προϊόντα, να υπάρξει εκσυγχρονισμός και στις υφιστάμενες μονάδες» επισήμανε ο πρόεδρος του ΤΟΧ και της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής κ. Τάσιος,.

Τέλος, από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής και αντιπεριφερειάρχης ΠΚΜ σε θέματα υποδομών Ιωάννης Γιώργος, επισήμανε ότι «τρέχουν» έργα της τάξεως των 12 εκατ. ευρώ στο νομό, σ’ ότι αφορά εργολαβίες, συντηρήσεις, διαγραμμίσεις δρόμων, φωτισμός κτλ., « και ελπίζουμε ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2019 θα τα έχουμε ολοκληρώσει» ανέφερε ο κ. Γιώργος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το περίφημο χιλιόμετρο της Ποτίδαιας, φαίνεται ότι θα παραμείνει ως έχει έναν ακόμη χρόνο», ενώ 8,5 εκατ. ευρώ θα δοθούν στο οδικό δίκτυο στη Νικήτη Σιθωνίας, «θα δημιουργηθούν 4 κυκλικοί κόμβοι, έτσι ώστε να υπάρξει παράκαμψη στο σηματοδότη», ο οποίος, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, προκαλεί τεράστιες ουρές στα αυτοκίνητα. Ενα έργο στη Νικήτη, το οποίο θα ξεκινήσει εντός του 2019.

ΧαλκιδικήτουρισμόςPhiloxenia