Ελλάδα|09.09.2025 22:19

«Ιερές μπίζνες» στη Μονή Μέγα Σπηλαίου: O «Τζάκσον» και το τηλεφώνημα που ξεσκέπασαν τον ηγούμενο και τους συνεργούς του

Newsroom

Με αρχαιοκάπηλο, που ήταν γνωστός με το προσωνύμιο «Τζάκσον» συνεργαζόταν ο ηγούμενος της Μονής Μέγα Σπηλαίου, ώστε να διοχετεύσουν στην αγορά σπάνια κειμήλια, που άνηκαν στο μοναστήρι.

Τέλη Ιουλίου άγνωστος τηλεφώνησε στο τμήμα Πολιτιστικής κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων και τους έδωσε την πληροφορία ότι τέσσερα άτομα, που δραστηριοποιούνταν στην αναζήτηση, εύρεση και πώληση αρχαιοτήτων σε Ελλάδα και εξωτερικό έχουν στην κατοχή τους αρχαιότητες και θρησκευτικές εικόνες, τις οποίες ενδιαφέρονταν να πουλήσουν.

Πώς τους παγίδευσαν 

Το τηλεφώνημα αυτό οδήγησε τις Αρχές σε έναν παλιό τους γνώριμο, τον «Τζάκσον», ο οποίος είχε κατηγορηθεί για αρχαιοκαπηλίαΣε δεύτερο τηλεφώνημα ο άγνωστος τους έδωσε την πληροφορία ότι ένας από τους εμπλεκόμενους ονομάζεται Θανάσης και διατηρεί ενεχυροδανειστήριο στο Αιγάλεω.

Οι έξι κατηγορούμενοι θα απολογηθούν την Πέμπτη. Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για συγκρότηση, διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, που είναι κακούργημα, υπεξαίρεση και παράλειψη δήλωσης μνημείου, κατοχή και εμπορία.

Πώς δρούσαν

Ο ηγούμενος και ο βοηθός του εκμεταλλευόμενοι τη θέση και την εξουσία που είχαν στην Ιερά Μονή «άδειασαν» ολόκληρες συλλογές από ιερά κειμήλια, βυζαντινές εικόνες και χειρόγραφα ανεκτίμητης αξίας.Μερικά από τα κειμήλια που επιχείρησαν να «σκοτώσουν» οι συλληφθέντες για μερικές χιλιάδες ευρώ βρίσκονταν στο Μοναστήρι χρονολογούνταν πριν από την Επανάσταση του 1821. 

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως οι Αρχές εντόπισαν στην κατοχή του ηγούμενου και μία βυζαντινή εικόνα μεγάλης αξίας η οποία είχε κλαπεί από την Σπάρτη.

Η μαρτυρία

Ο ηγούμενος ιερουργούσε και ως ιερέας στην εκκλησία της Ζαχλωρού. Σύμφωνα με μαρτυρία στο OPEN και την εκπομπή «Καθαρές Κουβέντες» πριν από καιρό τους ανακοίνωσε ότι βρήκε κάτω από την Αγία Τράπεζα τρεις σπάνιες εικόνες του 17ου και του 18ου αιώνα και ότι θα τις πάρει  στο μοναστήρι, ώστε να τις συντηρήσουν.  Έκτοτε οι εικόνες εξαφανίστηκαν.

«Σε παρελθόντα χρόνο είχε ανακοινώσει ο ηγούμενος ότι βρήκε 2-3 εικόνες και ότι τις παίρνει από την εκκλησία και τις πάει στο μοναστήρι, να τις επισκευάσει, να τις συντηρήσει και να τις βάλει στην αίθουσα των κειμηλίων. Πηγαίναμε στο μοναστήρι, κάναμε λειτουργίες, κάναμε βόλτα από τα κειμήλια, αλλά δεν είχαμε προσέξει εικόνα να γράφει με λεζάντα “εικόνα της Ιεράς Μονής Εσοδειών Θεοτόκου της Κοινότητας Κάτω Ζαχλωρούς 17-18 αιώνα», επεσήμανε κάτοικος της περιοχής στο OPEN και την εκπομπή «Καθαρές Κουβέντες».

«Όταν υπάρχει μία επιτροπή στην εκκλησία πώς την παρακάμπτει; Και χωρίς να συνταχθεί ένα πρωτόκολλο, ένα έγγραφο, απλά ενημερώνει ότι προκειμένου να μην χαθούν και να μη χαλάσουν από την υγρασία τις παίρνω απάνω. Πήρε μόνος του την απόφαση. Παρόμοιες εικόνες υπήρχαν στην κοινότητα Κερπινής και στην κοινότητα Ρογγούς. Αφαιρέθηκαν για να πάνε στο μοναστήρι», τόνισε.

μοναστήριαρχαιοκαπηλίαΚαλάβρυταειδήσεις τώρα