Ελλάδα|12.11.2018 10:15

Τοπικά προϊόντα «ρίχνουν» τα σύνορα στα Βαλκάνια

Newsroom

Νέους δρόμους για την προβολή και την προώθηση των τοπικών αγροτικών προϊόντων, αλλά και την ανάδειξη του αγροτοδιατροφικού τομέα, ανοίγει νέο διασυνοριακό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν η Ελλάδα, η Ιταλία, η Σλοβενία, η Σερβία και η Αλβανία, με επικεφαλής το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων
(ΕΒΕΧ).

Πρόκειται για το πρόγραμμα Innovagro (INTERREG ADRION), προϋπολογισμού 1.060.000 ευρώ και διάρκειας 24 μηνών, στο πλαίσιο του οποίου πρόσφατα πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα Τίρανα, όπου το ΕΒΕΧ εκπροσώπησαν το μέλος του ΔΣ και υπεύθυνος συμβουλευτικής υποστήριξης επιχειρήσεων Δημήτρης Μουντάκης και ο διευθυντής της Εταιρείας Ανάπτυξης Χανίων Θοδωρής Τσιμρικίδης. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης η Περιφέρεια Κρήτης, το Πολυτεχνείο Κρήτης, η Ενωση Εμποροβιομηχανικών Επιμελητηρίων Αλβανίας, η Επαρχία της Potenza το Πανεπιστήμιο Basilicata και η Γενική Συνομοσπονδία Γεωργίας της Ιταλίας, το Επιμελητήριο Σερβίας και το Ινστιτούτο για Ολοκληρωμένες Λύσεις Ανάπτυξης (Ε-zvod) της Σλοβενίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΒΕΧ, στόχος είναι -μεταξύ άλλων- η εξεύρεση τρόπων προώθησης και δικτύωσης της επιχειρηματικότητας στον αγροδιατροφικό κλάδο, μέσα από συνέργειες με ερευνητικά ιδρύματα και πανεπιστήμια.

Με αφορμή το συγκεκριμένο πρόγραμμα μίλησε στον «Αγρότη» το μέλος του ΔΣ του ΕΒΕΧ και υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων, Δημήτρης Μουντάκης. 

Πώς μπορούν να στηριχθούν τα τοπικά προϊόντα από το Ιnnovagro

Το Innovagro είναι ένα διασυνοριακό πρόγραμμα στο πλαίσιο του Intereg Adrion (Αδριατική και Ιόνιο). Στόχος των διασυνοριακών προγραμμάτων όπως το Innovagro είναι να αναδείξουν τα τοπικά προϊόντα και να αναπτύξουν τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν σε αυτά. Πιο συγκεκριμένα, στόχος του Innovagro είναι να αναδείξει την καινοτομία στον αγροδιατροφικό κλάδο (εξ ου και το όνομα «Innovagro», Innovation in Agrofood) και το πώς μπορούν τα προϊόντα, μέσα από την καινοτομία, νααναδείξουν τα πλεονεκτήματά τους. Η καινοτομία μπορεί να είναι μονοδιάστατη ή πολυδιάστατη και να αφορά το ίδιο το προϊόν, τη μεταποίησή του, τη συ-
σκευασία του, τον τρόπο διανομής του ή ακόμα και το ίδιο το μάρκετινγκ του προϊόντος.

Ακόμα ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του Innovagro είναι η μύηση στο clustering για τον αγροδιατροφικό κλάδο. Είναι γεγονός ότι η διεθνής αγορά έχει γίνει ιδιαίτερα ανταγωνιστική και είναι εξαιρετικά δύσκολο μια μικρομεσαία ελληνική επιχείρηση να κατακτήσει μερίδιο αγορά, τόσο για λόγους ποσοτήτων παρεχόμενου προϊόντος όσο και για τη σταθερότητα της ποιότητας που μπορούν να παραδώσουν. Ενας από τους σκοπούς των cluster είναι μέσω της σύμπραξης να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ώστε να υπάρχει επάρκεια προϊόντος, αλλά και, πέραν αυτού, σταθερή ποιότητα και -γιατί όχι;- ακόμα και κοινές δράσεις προώθησης.

Αυτό από μονό του μπορεί να αποτελέσει «σημαντικό κέρδος» για τα τοπικά προϊόντα που πασχίζουν να βρουν τη θέση τους στη διεθνή αγορά, παρά την εξαιρετική ποιότητα που πολλές φορές μπορεί να έχουν.

Ποιος είναι ο ρόλος του ΕΒΕΧ στο Innovagro

Ο ρόλος του επιμελητηρίου Χανίων είναι σημαντικός, καθώς είναι ο επικεφαλής εταίρος (lead partner) του έργου. Ως επικεφαλής εταίρος έχει τη γενικότερη ευθύνη συντονισμού μεταξύ των εταίρων, τον κεντρικό σχεδιασμό των δράσεων που πραγματοποιούνται σε όλες τις χώρες στις οποίες συμμετέχουν, καθώς επίσης και την ευθύνη της τελικής απόδοσης των αποτελεσμάτων του έργου στην εποπτεύουσα Αρχή.

Πέραν όλων αυτών, η έγκριση και η υλοποίηση του έργου, με το Επιμελητήριο Χανίων ως επικεφαλής εταίρος, αποτελούν σημαντικό κέρδος για το ευρωπαϊκό προφίλ του Επιμελητηρίου μας και μας δίνει ένα σχετικό πλεονέκτημα στον χάρτη των Ευρωπαϊκών και Διασυνοριακών Προγραμμάτων, που αποτελούν εξαιρετική πηγή χρηματοδότησης αναπτυξιακών δράσεων που τόσο πολύ έχει ανάγκη ο τόπος.

Σε πιστοποίηση και τυποποίηση το συγκριτικό πλεονέκτημα

«Το extroversion event (εκδήλωση εξωστρέφειας) στα Τίρανα μας έδωσε σημαντικά συμπεράσματα τόσο για την τοπική αγορά όσο και για το επίπεδο στο οποίο κινείται η περιοχή δράσεων» λέει ο Δημήτρης Μουντάκης, μέλος του ΔΣ και υπεύθυνος συμβουλευτικής υποστήριξης επιχειρήσεων και τονίζει ότι «ο εταίρος του έργου από πλευράς Αλβανίας είναι η Ενωση Επιμελητηρίων και ενδεικτικό της σημαντικότητας και των προσδοκιών που έχει η Αλβανία από αυτό το πρόγραμμα είναι το γεγονός ότι την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Νίκο Πελέσι, ο οποίος υποσχέθηκε να βοηθήσει τα μέγιστα σε επίπεδο επικοινωνιακής διάχυσης των αποτελεσμάτων του έργου. Τέλος, όσον αφορά τα συμπεράσματα που εξάγαμε από τη συγκεκριμένη δράση στα Τίρανα, είναι ότι η τοπική αγροδιατροφική παραγωγή, έχει αρκετό δρόμο να διανύσει ακόμα μέχρι να μπορέσει να βρει τη θέση της στις διεθνείς αγορές, και αυτό, κυρίως, γιατί υπολείπεται σημαντικά σε
θέματα πιστοποίηση, αλλά και τυποποίηση των προϊόντων.

Κάτι που μπορεί να αποτελεί σημαντική επιχειρηματική ευκαιρία για ελληνικές εταιρείες, οι οποίες έχουν ήδη κάνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Η ανάγκη για πιστοποίηση και τυποποίηση είναι σημαντική, είτε μέσω της μεταφοράς τεχνογνωσίας σε συνεργατικά σχήματα είτε μέσω επενδύσεων εκεί που η διεισδυτικότητα ξένων επιχειρήσεων είναι ακόμα σχετικά μικρή, με την Ιταλία να έχει πλεονέκτημα μέχρι στιγμής».

αγροτικά προϊόνταΕλλάδαΑλβανίαΣερβίαΣλοβενία