Ελλάδα|12.05.2019 20:19

Εγκαινιάστηκε το Αρχείο Ποντιακών Ερευνών του ΑΠΘ παρουσία Ιβάν Σαββίδη (vids)

Τίμος Φακαλής

«Ας κερδίσουμε το χαμένο χρόνο και ας δημιουργήσουμε, ας διπλασιάσουμε, τριπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για την εκπλήρωση του χρέους μας. Όμως η εκδίκηση, το μίσος και η πικρία ας μείνουν στο παρελθόν. Όλος ο πόνος και η θλίψη μας πρέπει σήμερα να μετατραπούν σε μία επιστημονική-εκπαιδευτική αποστολή του ποντιακού λαού» είπε μεταξύ άλλων ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του Αρχείου του Κέντρου Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού Μαύρης Θάλασσας και του Κέντρου Ποντιακών Ερευνών τα οποία πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Κυριακής στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ.

Τα εγκαίνια έγιναν αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα «Η Γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και οι συνέπειές της (1908-1923)» και στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 50 επιστήμονες από 15 χώρες του κόσμου. Όπως εξήγησε ο Ιβάν Σαββίδης το Κέντρο αποτέλεσε τη λογική συνέχεια της δραστηριότητας της Έδρας Ποντιακών Σπουδών, η οποία ιδρύθηκε στο ΑΠΘ πριν από δύο χρόνια και κατέδειξε ξεκάθαρα τη σημασία της και την ανάγκη της ύπαρξής της στον επιστημονικό κόσμο.

«Πρέπει να φτάσουμε στην παγκόσμια κοινότητα την τραγωδία που βιώσαμε»

«Είμαστε υποχρεωμένοι να φτάσουμε στην παγκόσμια κοινότητα, και χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τη τραγωδία που βιώσαμε, να μιλήσουμε στον κόσμο για το πόσο τερατώδη μπορούν να είναι παρόμοια εγκλήματα, όπως η εξόντωση άμαχου πληθυσμού, η υποδούλωση, η βία και η απέλαση. Γυρνάνε προς τα πίσω την ιστορία ολόκληρων λαών, αλλάζουν την παγκόσμια τάξη, οδηγούν σε ανθρωπιστικές καταστροφές, φθείρουν ανώτερες αξίες, ενσωματωμένες στην ίδια την ανθρώπινη φύση. Ειδικά σήμερα που είμαστε μάρτυρες παρόμοιων φαινομένων, καθώς παρακολουθούμε με τα ίδια μας τα μάτια τραγωδίες στην Εγγύς Ανατολή και υποδεχόμαστε στην Ελλάδα τους Σύρους πρόσφυγες» είπε ο Ιβάν Σαββίδης.

Όπως εξήγησε ο ισχυρός άνδρας του ΠΑΟΚ μόνο η συνέργεια των προσπαθειών θα επιτρέψει να εντοπιστούν αίτια παρόμοιων καταστροφών και να βρεθεί το απαραίτητο αντίδοτο. Το νεοιδρυθέν Κέντρο Ποντιακών Ερευνών θα επιβλέπει την ερευνητική δραστηριότητα της Έδρας, αποτελώντας ουσιαστικά ένα εξελικτικό βήμα στην ανάπτυξή της. Σύμφωνα με τον ίδιο η συνεργασία του Κέντρου και της Έδρας δεν πρέπει να περιορίζεται αποκλειστικά στο πλαίσιο της ποντιακής τραγωδίας. Προανήγγειλε ότι θα διεξαχθεί παγκόσμια έρευνα του Πόντου - της ιστορίας, των παραδόσεων και του πολιτισμού του με σκοπό τη διατήρηση της εθνικής συνείδησης του ποντιακού λαού αλλά και μελέτη του ρόλου και της θέσης του ποντιακού ελληνισμού στην παγκόσμια πολιτιστική διαδικασία και στη διαμόρφωση του ελληνικού κράτους.

Ειδικό ταμείο για υποτροφίες

Ο Ιβάν Σαββίδης ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί ένα ειδικό ταμείο το οποίο θα παρέχει υποτροφίες σε διακεκριμένους φοιτητές της Έδρας και επιχορηγήσεων για επιστημονικά-εκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα τον ποντιακό ελληνισμό. Παράλληλα, κάλεσε όλους, όσοι ενδιαφέρονται, να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. Το επόμενο διάστημα θα δημιουργηθεί και ένα υπαίθριο πάρκο ποντιακού μουσείου-μνημείου στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα μετά από συμφωνία με τον δήμαρχο της περιοχής Θεοδόση Μπακογλίδη.

«Καλώ σε συνεργασία όλους τους ενδιαφερόμενους για τη δημιουργία της ιδέας του πάρκου. Το πάρκο πρέπει να είναι από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα στα Βαλκάνια» είπε ο κ. Σαββίδης. Ευχαρίστησε, τέλος, όλους όσοι συνέβαλαν στην ίδρυση του Κέντρου Ποντιακών Ερευνών. «Είμαι πεπεισμένος ότι θα αποτελέσει σημείο έλξης για την προχωρημένη επιστημονική σκέψη, που μελετά την ιστορία του Πόντου και της Μικράς Ασίας. Και εγώ θα είμαι πάντα δίπλα» κατέληξε.

Μήτκας: Ο Ιβάν Σαββίδης δίνει οικονομική ανάσα στο Πανεπιστήμιο

Aπό την πλευρά του ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας τόνισε ότι δύο χρόνια μετά την ίδρυση της Έδρας Ποντιακών Σπουδών και λίγες μέρες πριν από την θλιβερή επέτειο των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ποντίων αδερφών μας, το ΑΠΘ συνεχίζει το έργο του για την έρευνα και τη διδασκαλία της Ιστορίας του Ελληνισμού του Πόντου και για τη διαφύλαξη της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του Πόντου. Δεν θα είχαμε τη χαρά να παρουσιάζουμε και να εγκαινιάζουμε τις σημαντικές αυτές δομές, εάν δεν είχαμε την υποστήριξη του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη, που σε χαλεπούς για τα οικονομικά του δημόσιου Πανεπιστημίου καιρούς, μας δίνει μια ανάσα για να συνεχίζουμε το έργο μας και να κοιτάζουμε το μέλλον με αισιοδοξία, διατηρώντας παράλληλα άσβεστη τη μνήμη.

Με αυτές τις σκέψεις, ευχαριστώ τον κ. Σαββίδη για την εξαιρετική συνεργασία μας, υποδέχομαι ως Πρύτανης το Αρχείο του Κέντρου Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού Μαύρης Θάλασσας, και χαιρετίζω την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Ποντιακών Ερευνών, με την ελπίδα αλλά και τη βεβαιότητα ότι θα συμβάλουν με καθοριστικό τρόπο στην έρευνα και τη γνώση της ιστορίας και του πολιτισμού του Ελληνισμού του Εύξεινου Πόντου.

Ιβάν ΣαββίδηςΓενοκτονία ΠοντίωνΑΠΘ