Ελλάδα|11.11.2018 13:54

O 90χρονος φύλακας 20.000 νεκρών στη Θεσσαλονίκη (pics+vid)

Τίμος Φακαλής

Με την εμβληματική φιγούρα των Συμμαχικών νεκροταφείων Ζέιτενλικ στη Θεσσαλονίκη, τον 90χρονο Γεώργιο Μιχαήλοβιτς Τζόρτζε να παραδίδει τα στεφάνια στους επίσημους τιμήθηκε και φέτος η 100η επέτειος υπογραφής της ανακωχής και λήξης του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην πόλη.   

Με βήμα αργό στηριζόμενος στο μπαστούνι του ο αειθαλής φρουρός των 20.000 νεκρών του Μεγάλου Πολέμου που είναι θαμμένοι στη Θεσσαλονίκη άνοιξε και φέτος τις πόρτες του Ζέιτενλικ για να υποδεχτεί τους επίσημους αλλά και πλήθος κόσμου οι οποίοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση μνήμης. Ανάμεσα τους και μια παρέα έξι Σέρβων. Η Ιβάνα, ο Ίγκορ, η Μαριάννα, ο Μίλαν, ο Ντούσαν και ο Μάρκο  από το Βελιγράδι, το Πάντσεβο και το Όποβο ήρθαν στη Θεσσαλονίκη για να τιμήσουν του Σέρβους στρατιώτες οι οποίοι έπεσαν κατά τη διάρκεια των μαχών του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. 

«Αν δεν έδιναν αυτοί την ζωή τους σήμερα εμείς δεν θα υπήρχαμε. Είμαστε περήφανοι για αυτούς. Δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ»,  είπε στο ethnos.gr η Ιβάνα από το Βελιγράδι.

Η Θεσσαλονίκη φιλοξενεί τη μεγαλύτερη στρατιωτική νεκρόπολη στα Βαλκάνια. Περίπου στους 20.000 υπολογίζονται οι ήρωες του πολέμου από Σερβία, Ρωσία, Αγγλία, Ιταλία, Γαλλία που φιλοξενούνται στα Συμμαχικά Κοιμητήρια του Ζέιτενλικ στην οδό Λαγκαδά. 

Η τελετή ξεκίνησε από το σερβικό τμήμα των κοιμητηρίων και στη συνέχεια επίσημοι, εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και το στρατιωτικό άγημα απέδωσαν διαδοχικά τιμές στον ρωσικό, στον γαλλικό, στον βρετανικό και τον ιταλικό τομέα. 
Σε κάθε τομέα του συμμαχικού νεκροταφείου έγινε κατάθεση στεφάνων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ακούστηκαν οι εθνικοί ύμνοι κάθε χώρας και ο εθνικός ύμνος της χώρας μας. 

Ακολούθησαν η κατάθεση στεφανιών στο ελληνικό μνημείο, η τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των πεσόντων, ενώ η μπάντα παιάνισε τους εθνικούς ύμνους, Γαλλίας, Γερμανίας, ΗΠΑ, Ρουμανίας, Ρωσίας, Σερβίας, Βελγίου, Βουλγαρίας, Καναδά, Μεγάλης Βρετανίας, Ιταλίας, Μάλτας, Ελλάδας και Κύπρου. 

“Είναι ημέρα μνήμης, ημέρα που μας δείχνει το δρόμο και ο μόνος δρόμος για τους λαούς της Ευρώπης είναι ο δρόμος της φιλίας και της ειρηνικής συνεργασίας. Για αυτό εργαζόμαστε εντατικά. Η ελληνική κυβέρνηση δείχνει το δρόμο για να καταστεί η Θεσσαλονίκη η και η Βόρεια  Ελλάδα πύλη ειρήνης σε ολόκληρη την νοτιοανατολική Ευρώπη” δήλωσε μετά τη λήξη της τελετής η υφυπουργός Εσωτερικών (υπεύθυνη για ζητήματα Μακεδονίας-Θράκης) Κατερίνα Νοτοπούλου η οποία εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση. 

Α' Παγκόσμιος Πόλεμος