Ελλάδα|21.05.2019 10:51

Αρχίζει η επιδότηση αεροπορικών εισιτηρίων για νησιώτες

Newsroom

Την έναρξη ισχύος του Μεταφορικού Ισοδύναµου από χθες Δευτέρα 20 Μαΐου εκτός από τις ακτοπλοϊκές και στις αεροπορικές µεταφορές των επιβατών από και προς τα νησιά, αλλά και την επέκταση του µέτρου και για την Κρήτη από 1ης Ιουλίου 2019 ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός.

Παράλληλα τόνισε ότι από 1ης/1/2020 τίθεται σε πλήρη εφαρµογή η επιδότηση µεταφοράς καυσίµων στα νησιά, η οποία µέχρι σήµερα εφαρµοζόταν πιλοτικά σε 34 µικρά νησιά. Ο κ. Σαντορινιός στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ανέφερε πως ο τρόπος εγγραφής των πολιτών, προκειµένου να πάρουν την επιδότηση για τα αεροπορικά εισιτήρια, παραµένει ο ίδιος, δηλαδή θα χρειάζεται δήλωση Μοναδικού Αριθµού Νησιώτη κατά την κράτηση, επιλογή µεταξύ ακτοπλοϊκού/αεροπορικού από τις διαθέσιµες διαδροµές, ενώ η επιδότηση θα είναι ίση µε το ακτοπλοϊκό ταξίδι.

Συνολικά 6 εκατ. ευρώ σε δικαιούχους

Ο κ. Σαντορινιός κάνοντας έναν µέχρι στιγµής απολογισµό του µέτρου για το Μεταφορικό Ισοδύναµο επεσήµανε πως µέχρι τώρα έχουν εγγραφεί πάνω από 200.000 νησιώτες και 11.000 επιχειρήσεις, έχουν χρησιµοποιηθεί πάνω από 350.000 εισιτήρια για ΜΙ για πάνω από 1.300 διαδροµές, ενώ έχουν επιστραφεί συνολικά 6 εκατοµµύρια ευρώ στους λογαριασµούς των δικαιούχων και καθηµερινά µε ΜΙ χρησιµοποιούνται πάνω από 2.500 εισιτήρια.

Για τις επιχειρήσεις το µέσο ποσοστό επιστροφής ανέρχεται σε 44% του κόστους µεταφοράς, ενώ για τα καύσιµα αναφέρθηκε ότι ξεκίνησε πιλοτικά τον Μάρτιο του 2019 σε 34 µικρά και αποµακρυσµένα νησιά, µε θετικά αποτελέσµατα στη µείωση των τιµών. Σύµφωνα µε τα παραδείγµατα που δόθηκαν στη δηµοσιότητα, στα πρατήρια υγρών καυσίµων σε νησιά η µείωση στην τιµή είναι της τάξης περίπου των 20 λεπτών, κάτι που φέρνει τις µέσες τιµές στα επίπεδα των πρατηρίων στην Αττική.

Το ετήσιο κόστος του µέτρου έχει υπολογιστεί πως θα φτάνει τα 156 εκατ. ευρώ και θα αφορά µετακινήσεις νησιωτών µε πλοίο και αεροπλάνο, καθώς και την επιδότηση µεταφορικών αναγκών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε πολύ µικρά, µικρά και µεσαίου µεγέθους νησιά

ακτοπλοϊκές συγκοινωνίεςελληνικά νησιάαερομεταφορές