Δημοψήφισμα για ΔΕΘ: Οι επόμενες κινήσεις της οργανωτικής επιτροπής μετά το «όχι» του δήμου Θεσσαλονίκης
Ρωμανός ΚοντογιαννίδηςΜε νομικές αλλά και πολιτικές ενέργειες συνεχίζει η Οργανωτική Επιτροπή Δημοψηφίσματος για το μέλλον της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, να διεκδικεί το αίτημά της, να ψηφίσουν οι πολίτες για τη δημιουργία ή όχι μητροπολιτικού πάρκου στο χώρο που καταλαμβάνει σήμερα η ΔΕΘ, μετά την απορριπτική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης το απόγευμα της Τετάρτης 1 Απριλίου.
Όπως είπε στο ethnos.gr το μέλος της Επιτροπής και δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, Νίκος Νικήσιανης, οφείλουν να συνεχίσουν τον αγώνα τους, εκφράζοντας το αίτημα περισσότερων από 23.000 δημοτών Θεσσαλονίκης για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
«Η απόρριψη του αιτήματός μας κατά τη διαδικασία του δημοτικού συμβουλίου έγινε με τρόπο παράτυπο και παράνομο και σε ό,τι αφορά το περιεχόμενό της. Για πρώτη φορά στην ιστορία του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης κληθήκαμε να ψηφίσουμε πάνω στο διαβιβαστικό έγγραφο και ούτε καν πάνω στο αίτημα των πολιτών, αν και κανονικά ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου θα έπρεπε να μας είχε καταθέσει μία εισήγηση για το ζήτημα. Θα καταθέσουμε για τη διαδικασία προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης. Αν η απάντησή της στο αίτημά μας είναι απορριπτική, κάτι που αναμένουμε, αφού δεν αποτελεί ανεξάρτητο φορέα, θα προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη. Θα μείνουμε στις επάλξεις, όσος χρόνος κι αν χρειαστεί, μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση, ακόμα και αν έχει ξεκινήσει το έργο ανάπλασης της ΔΕΘ. Επίσης, θα προσφύγουμε και στον Συνήγορο του Πολίτη», είπε στο ethnos.gr ο κ. Νικήσιανης.
«Έωλες οι δεσμεύσεις του δημάρχου»
Κατά τον ίδιο, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, προχώρησε σε δεσμεύσεις, οι οποίες, ωστόσο, δεν μπορούν να υλοποιηθούν στην πράξη.
«Ο δήμαρχος υποσχέθηκε ότι πριν ξεκινήσει το έργο ανάπλασης, θα φέρει προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Θεσσαλονίκης και διοίκησης της ΔΕΘ - HELEXPO ότι θα διαμορφωθεί ένας ενιαίος χώρος πρασίνου 120 στρεμμάτων. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να γίνει, με βάση τα κτίρια που σχεδιάζουν να κατασκευάσουν. Επίσης, υποσχέθηκε ότι θα γίνει τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος, κάτι που επίσης δεν μπορεί να γίνει τουλάχιστον σε εύλογο διάστημα. Ωστόσο, κρατάμε τις δεσμεύσεις του και περιμένουμε να έρθει το τελικό σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ, το οποίο πιστεύουμε ότι αποκρύπτουν, διότι και ο δήμαρχος και ο πρόεδρος της ΔΕΘ δεν μπορεί να μην γνωρίζουν, για παράδειγμα, το μέγεθος των κτιρίων που θα κατασκευαστούν. Πιστεύουμε ότι, όταν αυτά κατασκευαστούν, δεν θα περισσέψουν περισσότερα από 50 στρέμματα ενιαίος χώρος πρασίνου και η υπόλοιπη αδόμητη έκταση θα αποτελεί προαύλια και εισόδους των κτιρίων», τονίζει ο κ. Νικήσιανης.
Τέλος, ο ίδιος αναφέρει ότι σε συνεργασία με κινήματα ενεργών πολιτών με διάφορες πολιτικές ενέργειες θα συνεχίσουν να διεκδικούν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
- Οι επόμενες κινήσεις της Οργανωτικής Επιτροπής Δημοψηφίσματος μετά το «όχι» του Δήμου Θεσσαλονίκης για τη ΔΕΘ
- Αναζητούνται νοσηλευτές για τα νοσοκομεία - Τα νέα κίνητρα που εξετάζει το υπουργείο Υγείας
- Το αίτημα Ανδρουλάκη για κάλπες, το «σήμα» Σαμαρά για μήνυση για τις υποκλοπές και η πρόταση Μητσοτάκη σε κορυφαίο δημοσιογράφο για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας
- Οι γραμμές άμυνας της κυβέρνησης: Ραγδαίες εξελίξεις μετά τις δικογραφίες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ