«Η γέφυρα του πουθενά»: Επτά χρόνια χτίζεται στην Κόνιτσα με κόστος 650.000 ευρώ
NewsroomΌπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ του OPEN μέσα από την εκπομπή «Καθαρές Κουβέντες», υπάρχει μία γέφυρα που εδώ και επτά χρόνια φτιάχνεται και δεν λέει να ολοκληρωθεί, στο χωριό Αηδονοχώρι Κόνιτσας. Πρόκειται για ένα έργο, ο εργολάβος του οποίου έχει πάρει παράταση εδώ και μια επταετία.
Το έργο αυτό, που έχει μείνει ανολοκλήρωτο τόσο χρόνια, αλλοιώνει επίσης τη φυσική ομορφιά του ποταμού Αώου. Μετά από την αποκάλυψη του σκανδάλου από κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας όπως το OPEN, o περιφερειάρχης Ηπείρου αναγκάστηκε να ανακοινώσει ότι αν δεν ολοκληρωθεί το έργο, θα τεθεί έκπτωτος ο εργολάβος.
Ο Νίκος Κυρίτσης, εκπαιδευτής κανό και καγιάκ και ιδιοκτήτης του γραφείου δραστηριοτήτων «No Limits», εξηγεί το χρονικό της υπόθεσης-σκάνδαλο.
«Να πω καταρχάς ότι ο άνθρωπος ο οποίος εμπνεύστηκε αυτό το φοβερό γεφύρι πριν από εφτά ημέρες πήρε έναν μήνα αργία από το Πειθαρχικό Συμβούλιο, για δύο από τα 14 παραπτώματα για τα οποία τον παρέπεμψε η Ανεξάρτητη Αρχή Διαφάνειας» εξηγεί αρχικά.
Και προσθέτει: «Είναι μια ήττα πολιτική για τον κύριο Καχριμάνη, ο οποίος σχεδίασε αυτό το φοβερό γεφύρι πίσω μου, γιατί στα 20 χρόνια της πολιτικής του καριέρας, συμβαίνει πρώτη φορά κάτι τέτοιο. Πήρε έναν μήνα αργία και το δοξάζει, το παρουσιάζει σαν νίκη» εξηγεί χαρακτηριστικά ο κ. Κυρίτσης.
«Το γεφύρι ξεκίνησε το 2019, πήρε 6 παρατάσεις αλλά δεν πάει πουθενά»
Ο Νίκος Κυρίτσης αναφέρει στη συνέχεια πως το έργο αυτό ξεκίνησε το 2019, πήρε 6 παρατάσεις ο εργολάβος για να το ολοκληρώσει και δεν το ολοκλήρωσε ποτέ. Όπως λέει στη συνέχεια, «Και το θέμα δεν είναι αυτό, το θέμα είναι ότι ξεκινάει από το πουθενά και πάει στο πουθενά».
«Δηλαδή απ' την άλλη μεριά του γεφυριού είναι κάτι ξεροχώραφα, μη καλλιεργήσιμα, τα οποία έχει δρόμο για να πάνε οι αγρότες αν θέλουν να τα καλλιεργήσουν, κάτι λίγα τριφύλλια βάζουν, αλλά εν πάση περιπτώσει έχουν δρόμο, δεν γίνεται για αυτό το πράγμα. Όλοι ρωτάμε "γιατί γίνεται, πού πάει αυτή η γέφυρα", είναι τα Ελληνοαλβανικά σύνορα δίπλα μας, τα οποία είναι ποτάμι τα Ελληνοαλβανικά σύνορα» επισημαίνει.
Και προσθέτει: «Λίγο πιο πάνω είναι το τελωνείο της Μέρτζανης, το οποίο έχει δρόμο επίσημο για να πάει κανείς στο τελωνείο της Μέρτζανης και να πάει και στα χωράφια αυτά από ένα αγροτικό δρόμο».
«Λοιπόν, και η εκπομπή σας παλιότερα σε άλλο ρεπορτάζ είχατε πει γι' αυτό το θέμα. Και σας είπαν από ότι ξέρω, "μην ασχολείστε με το θέμα, μου το ζήτησε η τοπική κοινωνία". Ποια είναι η τοπική κοινωνία; Δεν υπάρχει κανένα αίτημα σε κανέναν, από το τοπικό συμβούλιο, από τον δήμο» διερωτάται ο κ. Κυρίτσης χαρακτηριστικά.
Το κόστος του έργου-σκάνδαλο
Το έργο σύμφωνα με τον κ. Κυρίτση κόστισε 650.000 ευρώ, «με έκπτωση το πήρε ο εργολάβος, δεν ξέρω πόση έκπτωση» τονίζει. Και προσθέτει ότι ένα άλλο θέμα με το έργο «φάντασμα» δεν είναι επίσης μόνο το γεγονός ότι «ξεκινάει από το πουθενά και πάει στο πουθενά». Αλλά το γεγονός ότι «είναι πάνω από το Αώο ποταμό, όπως βλέπετε. Ένα υπέροχο μέρος εδώ, το οποίο είναι επισκέψιμο. Είναι τουριστικό μέρος, ενώ υπήρχε μια παλιά πέτρινη γέφυρα η οποία ανατινάχθηκε την πρώτη μέρα του πολέμου του Ελληνοϊταλικού». λέει ο κ. Κυρίτσης.
Απαντώντας στο τι συμβαίνει έπειτα από τόσα χρόνια αδιαφορίας για το έργο-φάντασμα, ο κ. Κυρίτσης απαντά: «Να σας πω, επειδή το κανάλι σας πολλές φορές, η εκπομπή σας και άλλα κανάλια ανέδειξαν το θέμα, αναγκάστηκε ο περιφερειάρχης το φθινόπωρο να βγει στα τοπικά κανάλια τα Γιαννιώτικα και να δηλώσει, μάλιστα με στεντόρια φωνή, ότι "αν ο εργολάβος δεν το ολοκληρώσει μέχρι τον Απρίλιο του 2026, θα τον κηρύξω έκπτωτο"».
- Σε μια λεπτή κλωστή η εκεχειρία: Το Ισραήλ σφυροκοπά τον Λίβανο και το Ιράν απειλεί με αντίποινα
- «Η γέφυρα του πουθενά»: Επτά χρόνια χτίζεται στην Κόνιτσα με κόστος 650.000 ευρώ - Φτάσαμε στην έκτη παράταση
- Πλήθος κόσμου στην Arena Nationala για τον λαϊκό προσκύνημα στον Μιρτσέα Λουτσέσκου
- Θρίλερ στη NASA: Νεκρός και ένατος επιστήμονας από άγνωστη αιτία - Πώς συνδέονται μεταξύ τους