Ελλάδα|29.04.2026 15:49

«Θα σε τουφεκίσω και εσένα»: Ο απίστευτος διάλογος του 89χρονου πιστολέρο με τον εισαγγελέα

Newsroom

Προθεσμία για να απολογηθεί την Πέμπτη 30/4 το μεσημέρι πήρε ο 89χρονος που έσπειρε τον πανικό χθες σε ΕΦΚΑ στον Κεραμεικό και στο Εφετείο, τραυματίζοντας έναν άνδρας και τέσσερις γυναίκες.

Μετά την απολογία του ανακριτής και εισαγγελέας θα αποφασίσουν για την περαιτέρω ποινική του μεταχείριση.

Όταν ο ηλικιωμένος έφτασε στον εισαγγελέα χαιρέτησε τους δημοσιογράφους μέσα από το αυτοκίνητο, ενώ λίγο αργότερα είχε έναν μάλλον περίεργο διάλογο με τον εισαγγελέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οισαγγελέας είπε στον 89χρονο πιστολέρο: θα πρέπει να σε φοβάμαι;». Ο ηλικιωμένος απάντησε: «Ναι, να με φοβάσαι». Ο εισαγγελέας αναρωτήθηκε γιατί θα έπρεπε να τον φοβάται και ο ηλικιωμένος απάντησε: «Γιατί θα σε τουφεκίσω και εσένα!».

Ο 89χρονος κατηγορείται για:

  • Απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή
  • Διακεκριμένη περίπτωση παράνομης οπλοφορίας εντός δικαστικού καταστήματος
  • Διακεκριμένη περίπτωση παράνομης οπλοφορίας με πυροβόλο όπλο
  • Οπλοχρησία κατ’ εξακολούθηση
  • Παραμονή οπλοφορία όπλου για θύρα κατ εξακολούθηση
  • Παράνομη κατοχή πυρομαχικών και φυσιγγίων
  • Παράνομη κατοχή όπλων μαχαίρια και ρέπλικα
  • Διατάραξη της λειτουργίας της υπηρεσίας κατά εξακολούθηση
  • Απειλή διάπραξης εγκλημάτων

«Δεν μπορεί να εγκλειστεί σε κατάστημα κράτησης, λόγω ηλικίας»

Ο συνήγορός του, Βασίλης Νουλέζας, υποστήριξε ότι «εμφανιστήκαμε ενώπιον της κυρίας ανακρίτριας Πρωτοδικών Αθηνών εκπροσωπώντας τον εντολέα μου, στον οποίοι αποδίδεται ένα βαρύ κατηγορητήριο. Μεταξύ αυτών για απόπειρα ανθρωποκτονίας με πρόθεση κατά συρροή, παράβαση του νόμου περί όπλων, οπλοφορία, οπλοκατοχή, χρήση πολυβόλου όπλου σε δικαστικό μέγαρο, διατάραξη δημόσιας υπηρεσίας και απειλή».

Ο κ. Νουλέζας περιέγραψε ξανά τους ισχυρισμούς του κατηγορούμενου για τον «χλευασμό» με τον οποίο, όπως λέει, τον αντιμετώπισαν οι δημόσιες υπηρεσίες, λέγοντας ότι αυτό ήταν που «όπλισε το χέρι του». Παράλληλα, υπενθύμισε ότι ο 89χρονος είχε εξοργιστεί όταν μετά από απειλές που είχε εκστομίσει διατάχθηκε ο εγκλεισμός του για έναν μήνα σε ψυχιατρικό ίδρυμα.

Στη συνέχεια, κάνοντας μια στροφή από όσα είχε αναφέρει το βράδυ της Τρίτης στη ΓΑΔΑ, ο κ. Νουλέζας τόνισε ότι ο εντολέας του «έχει σώας τας φρένας», όμως «θα ζητηθεί διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης για ευνόητους λόγους. Και σας λέω προκαταβολικά ότι δεν μπορεί να εγκλειστεί, να προφυλακιστεί σε κατάστημα κράτησης εξαιτίας της προχωρημένης ηλικίας του, και προφανώς θα κρατείται σε κάποιο νοσηλευτικό ίδρυμα».

Στη συνέχεια, ο δικηγόρος είπε ότι ο 89χρονος του μετέφερε ότι «λυπάται και είναι συγκλονισμένος για το ότι άθελά του (τους τραυμάτισε), επειδή ήθελε να διαμαρτυρηθεί και να στείλει ένα μήνυμα στον κακό ΕΦΚΑ που ταλαιπωρεί τους πολίτες […] Είναι καταβεβλημένος ψυχικά και σωματικά. Μου είπε ότι ζητώ συγγνώμη μόνο από τους ανθρώπους που άθελά μου τραυμάτισα. Ο άνθρωπος στόχευσε στο δάπεδο, στο πάτωμα, δεν ήθελε να τραυματίσει, να προξενήσει σωματική βλάβη, ούτε καν στα πόδια, πολύ περισσότερο που αφορούσε γυναίκες. Απλά νιώθει αδικημένος από τη Δικαιοσύνη».

Κλείνοντας, ο δικηγόρος υπογράμμισε ότι «δεν είναι ρακοσυλλέκτης. Παίρνει σύνταξη από τις ΗΠΑ, όπου εργάστηκε ως μηχανουργός, ειδικευμένος οπλουργός. Και έχει εφοδιαστεί τα όπλα από καιρό γιατί ήθελε να κάνει αυτή την ενέργεια». Ερωτηθείς πώς ένας άνθρωπος 90 ετών είχε άδεια οπλοκατοχής απάντησε ότι «θα πρέπει να ρωτήσετε την αρμόδια υπηρεσία και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης. Αυτό που μου είπε, χαριτολογώντας, είναι ότι πήγε 2-3 φορές στο Πρωτοδικείο και ότι τα μέτρα ασφαλείας είναι ανύπαρκτα».

«Δεν ήθελα να σκοτώσω, απλώς ήθελα να κάνω ντόρο»

Μετά από περίπου επτά ώρες αναζητήσεων, ο ηλικιωμένος συνελήφθη εν τέλει σε ξενοδοχείο στην Πάτρα - απ’ όπου φαίνεται να ετοιμαζόταν να φύγει για το εξωτερικό - και οδηγήθηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανακρινόμενος το βράδυ της Τρίτης (28/4) από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας Αθηνών, ο 89χρονος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δεν ήθελα να σκοτώσω κανέναν υπάλληλο, αν ήθελα να σκοτώσω θα τους πυροβολούσα, δεν θα πυροβολούσα στο πάτωμα. Γι’ αυτό ακριβώς και πυροβολούσα στο πάτωμα και όχι εναντίον τους. Ήθελα απλά να κάνω ντόρο, γιατί δεν λύνεται το θέμα μου».

Ξέχασε τσάντα με 3.000 ευρώ σε ταξί

Από την άλλη, περιγράφοντας τις κινήσεις του, ανέφερε: «Πήρα ταξί από τον ΕΦΚΑ, γιατί είχε φύγει το ταξί που με πήγε εκεί και πήγα στην Λουκάρεως και μόλις βγήκα από το Πρωτοδικείο πήρα απευθείας ταξί και κινήθηκα προς την Πάτρα. Στην αρχή σκέφτηκα να πάω στα ΚΤΕΛ Κηφισού, αλλά τελικά πήγα στην Πάτρα. Σκέφτηκα να βγάλω εισιτήριο να πάω Ιταλία. Δεν μπορούσα να βγάλω λεφτά από το ATM και τελικά θα ταξίδευα σήμερα».

Πληροφορίες αναφέρουν ωστόσο πως ο ηλικιωμένος ξέχασε έναν σάκο με 3.000 ευρώ στο πρώτο ταξί που χρησιμοποίησε, για να πάει δηλαδή από το σπίτι του στα Πατήσια στον ΕΦΚΑ Κεραμεικού. Ο οδηγός του ταξί ενημέρωσε την ΕΛΑΣ για τον ξεχασμένο σάκο στο όχημά του, έναν σάκο που ο 89χρονος δράστης είχε δηλώσει πως είχε μαζί του. Όταν εν τέλει η αστυνομία έψαξε τον σάκο, εντόπισε πράγματι το χρηματικό ποσό. Εικάζεται πως αυτός είναι ο λόγος που δεν διέφυγε στην Ιταλία από την Πάτρα, γιατί δεν είχε λεφτά πάνω του.

Ετοιμαζόταν να «χτυπήσει» και στη Γαλλία

Ο 89χρονος δράστης τόνισε μάλιστα πως είχε πρόθεση να επιτεθεί ακόμη και στο ευρωπαϊκό δικαστήριο: «Σκέφτηκα κάποια στιγμή μήπως πάω και στη Γαλλία, επειδή είχα κάνει προσφυγή και δεν με δικαίωσε το δικαστήριο, να πυροβολήσω και εκεί στον αέρα μέσα στο ελληνικό τμήμα για να κάνω σαματά. Τελικά, ήρθαν οι αστυνομικοί στο ξενοδοχείο και με βρήκαν. Κάποια στιγμή σκέφτηκα να πάω και στο χωριό μου στην Καλαμάτα στην κεντρική πλατεία και εκεί να πάρουν τους αστυνομικούς τηλέφωνο και να έρθουν να με συλλάβουν».

αστυνομίαηλικιωμένοςπροθεσμίαεισαγγελέαςειδήσεις τώρα