Ελλάδα|11.05.2026 14:13

«Βγάλτε τον σταυρό, προκαλείται ραδιενέργεια»: Ντοκουμέντο με δήθεν υπάλληλο του ΔΕΔΔΗΕ να εξαπατά ηλικιωμένη

Newsroom

Ένα ηχητικό ντοκουμέντο με τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα σε ένα μέλος της σπείρας που υποδυόταν υπάλληλο του ΔΕΔΔΗΕ και ηλικιωμένη η οποία έπεσε θύμα του, φέρνει στη δημοσιότητα το OPEN.

Στο βίντεο έχει καταγραφεί όλος ο διάλογος του απατεώνα ο οποίος καλεί μια γυναίκα και την πείθει ότι υπάρχει διαρροή ρεύματος στο σπίτι της και ότι θα πρέπει να γίνει από τον ΔΕΔΔΗΕ μπλακ άουτ. Της λέει, όμως, ότι επειδή τα χρυσαφικά συγκεντρώνουν ραδιενέργεια, θα πρέπει όλα να τα βάλει σε μια επιφάνεια. Η γυναίκα πείθεται, αν και δεν έχει κάτι άλλο από έναν χρυσό σταυρό.

Με αυτόν τον τρόπο πείθονταν κι άλλοι πολίτες οι οποίοι ακολουθώντας τις οδηγίες του δήθεν υπαλλήλου, έβαζαν κοσμήματα και χαρτονομίσματα σε κουτιά και καλάθια και τα έβγαζαν μέχρι και έξω από τα διαμερίσματά τους, με αποτέλεσμα συνεργός του απατεώνα και μέλος της σπείρας να περνά και να τα παίρνει χωρίς καθόλου κόπο. Υπολογίζεται ότι η λεία τους έφτασε τα 3,4 εκατ. ευρώ.

Ο διάλογος

Θύμα: Δεν θα τα ξανανοίξω αυτά μέχρι πότε (σ.σ. εννοώντας τις ηλεκτρικές συσκευές);

Απατεώνας: Εφόσον το ρυθμίσουμε εμείς από εδώ θα σας πούμε να τις βάλετε πάλι και μετά θα περιμένετε να γίνει η διακοπή του ρεύματος. Δεν θα χρειαστεί να τις έχετε έτσι μέχρι να γίνει η διακοπή του ρεύματος. Απλά το πρόβλημα είναι ότι έχουμε εντοπίσει κάποια διαρροή ρεύματος μέσα στο σπίτι σας.

Μπορεί να είναι από κάποια πρίζα, από κάποια ηλεκτρική συσκευή ή ασφάλεια από τον ηλεκτρικό σας πίνακα. Εφόσον όμως γίνει αυτή η διαδικασία και προχωρήσουμε εμείς στο μπλακ άουτ, θα διασκορπιστεί η διαρροή ρεύματος μέσα στο σπίτι σας. Εντοπίζει ευαίσθητα μεταλλικά αντικείμενα. Οπότε αν φοράτε κάποιο πάνω σας, θα χρειαστεί να το αφαιρέσετε και να το ακουμπήσετε σε ξύλινη επιφάνεια.

Αν φοράτε κάποιον σταυρό, κάποια βέρα, δαχτυλίδι ή σκουλαρίκια

Θύμα: Σκουλαρίκια, βέρες και τέτοια δεν φοράω. Ο σταυρός μόνο υπάρχει με την αλυσίδα, τίποτε άλλο.

Απατεώνας: Ο σταυρός είναι ασήμι, χρυσός ή ατσάλι;

Θύμα: Χρυσός

Απατεώνας: Ο χρυσός περιέχει ένα χημικό στοιχεία που εντοπίζει τη διαρροή του ρεύματος και αυτό προκαλεί ραδιενέργεια. Θα βγάλετε παρακαλώ τον σταυρό με την αλυσίδα...

Θύμα: Και θα τον βάλω στο τραπέζι το ξύλινο

Απατεώνας: Θα τον τυλίξετε πρώτα σε ένα αλουμινόχαρτο, γιατί στο αλουμινόχαρτο δεν εντοπίζεται η διαρροή του ρεύματος και μετά θα το ακουμπήσετε σε ένα τραπεζάκι ξύλινο. Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα για τη σωματική σας ακεραιότητα. Εντοπίζει μόνο τα χρυσά γιατί έχουν το χημικό στοιχείο.

Τώρα το έχετε τυλίξει με αλουμινόχαρτο και το έχετε στο τραπεζάκι, σωστά;

Θύμα: Έτσι ακριβώς, σωστά.

Απατεώνας: Να σας ενημερώσω επίσης, αν έχετε κάποια άλλα χρυσαφικά, αντικείμενα σε κάποιο άλλο σημείο στο σπίτι σας...

Θύμα: Δεν έχω, κάτι σκουλαρικάκια που έχω είναι ευτελούς αξίας, τα 'χω μέσα σε μπιζουτιέρα

Απατεώνας: Επίσης αν υπάρχουν χαρτονομίσματα κάπου στο σπίτι σας ή πάνω σας...

Θύμα: Εδώ γελάμε...

διακοπή ρεύματοςυπάλληλοςειδήσεις τώραραδιενέργειαηλικιωμένηδιαρροήκοσμήματααπατεώνεςΔΕΔΔΗΕ