Ελλάδα|09.06.2026 18:13

Γιατρός καταδικάστηκε επειδή έκανε προληπτική μαστεκτομή σε ασθενή χωρίς γονιδιακό έλεγχο

Newsroom

Σε ποινή φυλάκισης τριών ετών με τριετή αναστολή καταδικάστηκε γιατρός σε πόλη της κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος έκανε προληπτική μαστεκτομή σε ασθενή του, χωρίς η ίδια να έχει καν γενετική προδιάθεση για καρκίνο.

Συγκεκριμένα, το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης έκρινε ένοχο τον χειρουργό-γιατρό για βαριά σωματική βλάβη, με ενδεχόμενο δόλο, σε βαθμό πλημμελήματος, κατά μετατροπή της κατηγορίας από κακουργηματική βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη.

Επιπλέον, το Δικαστήριο τού αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς, καθώς και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

Να σημειωθεί ότι πρωτόδικα, ο ίδιος είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 5 ετών.

Το χρονικό

Η υπόθεση ξεκίνησε το 2018 σε πόλη της κεντρικής Μακεδονίας, όταν η πλέον 60χρονη καταγγέλλουσα, η οποία υποβαλλόταν τακτικά σε προληπτικούς ελέγχους λόγω οικογενειακού ιστορικού καρκίνου του μαστού, βρέθηκε να έχει ασβεστώσεις στο στήθος της. Τότε ήταν που ο κατηγορούμενος γιατρός φέρεται να της συνέστησε να κάνει γονιδιακό έλεγχο για κληρονομική προδιάθεση καρκίνου.

Σύμφωνα με την καταγγελία της, ο γιατρός την ενημέρωσε ότι το γονιδιακό τεστ είχε βγει θετικό και έτσι προέβη άμεσα σε προληπτική διπλή μαστεκτομή. Η ίδια, έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στον γιατρό, με τον οποίο μάλιστα διατηρούσαν φιλικές σχέσεις, δεν ζήτησε να δει τα αποτελέσματα και υποβλήθηκε στο χειρουργείο μέσα σε λίγες ημέρες, ενώ μετά την επέμβαση αντιμετώπισε σοβαρές επιπλοκές.

Αυτή η κατάσταση, όπως κατέθεσε στο δικαστήριο, την οδήγησε στην αφαίρεση των ενθεμάτων και σε πολύμηνη ταλαιπωρία, και χρειάστηκε να υποβληθεί σε περαιτέρω ιατρικές παρεμβάσεις.

Κατά την καταγγελία της, μετά τα σοβαρά ζητήματα στην υγεία της ήρθε σε επικοινωνία με το Ερευνητικό Κέντρο, αρμόδιο για τον γονιδιακό έλεγχο, απ’ όπου ενημερώθηκε ότι το τεστ αυτό δεν είχε πραγματοποιηθεί ποτέ, παρότι η ίδια, όπως ανέφερε, πλήρωσε το ποσό των 800 ευρώ στον κατηγορούμενο γιατρό.

Αφού προχώρησε τελικά στην εξέταση, τα αποτελέσματα βγήκαν αρνητικά, κάτι που, σύμφωνα με τα λεγόμενά της, εάν γνώριζε εκ των προτέρων δεν θα προέβαινε σε αυτή τη «μη αναστρέψιμη επέμβαση που συνιστά ακρωτηριαστική πράξη».

«Το είχα πάρει απόφαση πως εάν ήταν θετικός ο γονιδιακός έλεγχος θα έκανα τη μαστεκτομή», είπε η ίδια χαρακτηριστικά, περιγράφοντας την περιπέτεια που βίωσε και άφησε τραύματα τόσο στο σώμα της όσο και στην ψυχολογία της.

Ο γιατρός είχε αρνηθεί την κατηγορία

Στην απολογία του, ο γιατρός αρνήθηκε την κατηγορία, τονίζοντας ότι η απόφαση για την προληπτική μαστεκτομή ήταν από ιατρικής άποψης «ορθή» και ελήφθη από κοινού με την καταγγέλλουσα.

Το οικογενειακό ιστορικό, η ηλικία της και οι ασβεστώσεις ήταν, σύμφωνα με τον ίδιο, οι παράγοντες που έπεισαν τη γυναίκα να προχωρήσει στην επέμβαση.

«Έπαιξε ρόλο και το αισθητικό κομμάτι», ανέφερε ο γιατρός, ενώ αρνήθηκε τα όσα κατήγγειλε η γυναίκα αναφορικά με τον γονιδιακό έλεγχο στο Ερευνητικό Κέντρο. «Οι περισσότεροι συνάδελφοι θα ενεργούσαν με τον ίδιο τρόπο», τόνισε υπεραμυνόμενος των ιατρικών του πράξεων, υπογραμμίζοντας ότι η όλη υπόθεση τον έχει επηρεάσει ψυχολογικά.

Να σημειωθεί ότι η 60χρονη γυναίκα προσέφυγε για την υπόθεση στα αστικά δικαστήρια που τη δικαίωσαν, επιδικάζοντάς της αποζημίωση.

γιατρόςειδήσεις τώρακαρκίνος του μαστούΚεντρική Μακεδονίαφυλάκιση