Ελλάδα|30.05.2019 12:43

Προσλήψεις στους Δήμους: Σε τεντωµένο σχοινί λόγω εκλογών οι 8.166 θέσεις εργασίας

Άρης Χατζηγεωργίου

Αγωνία για την ολοκλήρωση των 8.166 µόνιµων προσλήψεων στην καθαριότητα των δήµων δηµιουργούν σε πολλούς υποψηφίους οι επερχόµενες εθνικές εκλογές, ενώ το ΑΣΕΠ ζητά ερµηνευτική εγκύκλιο που θα διευκρινίζει ότι δεν υπόκεινται στις απαγορεύσεις της προεκλογικής περιόδου. Υπενθυµίζεται ότι οι 8.166 µόνιµες προσλήψεις σε ανταποδοτικές υπηρεσίες, κυρίως καθαριότητα αλλά και ύδρευση-αποχέτευση, δροµολογήθηκαν µέσω της θηριώδους προκήρυξης 3Κ/2018 του ΑΣΕΠ από το υπουργείο Εσωτερικών.

Τα προσωρινά αποτελέσµατα εκδόθηκαν εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, αλλά έκτοτε το ΑΣΕΠ δεν έχει καταφέρει να εκδώσει τα οριστικά. Το ΑΣΕΠ αποδίδει τη µεγάλη αυτή καθυστέρηση στον τεράστιο όγκο των σχεδόν 130.000 αιτήσεων που έπρεπε να ελεγχθούν παράλληλα µε την εξέταση χιλιάδων ενστάσεων που υποβλήθηκαν. Χρειάστηκε περισσότερος χρόνος εργασίας, διότι είχαν δηλωθεί πολλά λανθασµένα στοιχεία, µε αποτέλεσµα υποψήφιοι που αρχικά θεωρήθηκαν επιτυχόντες να βγαίνουν εκτός σειράς και στη θέση τους να ελέγχονται δεκάδες άλλες αιτήσεις, µέχρι να βρεθεί εκείνος ή εκείνη που πραγµατικά δικαιούνταν τη θέση που άδειαζε µε βάση τα επίσηµα δικαιολογητικά. Για να καλυφθούν όλα τα κενά που προέκυπταν έγιναν έλεγχοι στοιχείων σε αλλεπάλληλους γύρους. Είναι ενδεικτικό, δε, ότι για να καλυφθούν 9 θέσεις ηλεκτρολόγων χρειάστηκε να εξεταστούν οι φάκελοι 240 αιτήσεων επιλαχόντων.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, αυτήν τη στιγµή είναι ελάχιστες, περίπου 15 σε σύνολο 8.166, οι θέσεις που έχουν µείνει κενές και αναζητούν δικαιούχους. Στη συνέχεια τα αποτελέσµατα θα διαβιβαστούν από τις υπηρεσίες του ΑΣΕΠ στα µέλη του συµβουλίου της Ανεξάρτητης Αρχής, προκειµένου να γίνουν οι τελικές ανακοινώσεις, να εκδοθούν τα απαραίτητα ΦΕΚ και να πραγµατοποιηθούν οι προσλήψεις στους δήµους.

Επίµαχη διάταξη

Με πολυνοµοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών η κυβέρνηση φρόντισε τον περασµένο Μάρτιο να εξαιρέσει τις συγκεκριµένες προσλήψεις από τους προεκλογικούς περιορισµούς. Μάλιστα, στη σχετική διάταξη εξαιρούσε ρητά την 3Κ/2018 από την απαγόρευση προσλήψεων πριν από αυτοδιοικητικές εκλογές. Σε άλλο σηµείο, όµως, τις εξαιρούσε και από τις προβλέψεις του νόµου 2190/94, δηλαδή εκείνου βάσει του οποίου ιδρύθηκε το ΑΣΕΠ και ο οποίος απαγόρευε στο άρθρο 28 τη διενέργεια προσλήψεων πριν από βουλευτικές εκλογές.

Με βάση την παραπάνω αναφορά, πηγές του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης θεωρούν ότι καλύπτεται το ΑΣΕΠ και δεν έχει πρόβληµα προκειµένου να προχωρήσει σε ανακοινώσεις ακόµη και µετά την ερχόµενη εβδοµάδα, όταν θα έχουν προκηρυχθεί οι πρόωρες εθνικές εκλογές. Οµως, από πλευράς ΑΣΕΠ ζητείται να εκδοθεί ερµηνευτική εγκύκλιος όπως γίνεται κατά πάγια τακτική σε προεκλογικές περιόδους και εκεί να αναφέρεται ρητά η εξαίρεση. Στο µεταξύ, θεσµικοί και άτυποι φορείς εργαζοµένων και υποψηφίων της 3Κ/2018 εκφράζουν έντονες ανησυχίες για το ενδεχόµενο νέων καθυστερήσεων αλλά και το τι µπορεί να συµβεί εάν προκύψει κυβερνητική αλλαγή.

Το Παναττικό Σωµατείο ΟΤΑ «Ηρακλής» προκήρυξε στάση εργασίας για αύριο Παρασκευή από τις 10.30 το πρωί έως τη λήξη της βάρδιας και καλεί όλους τους εργαζόµενους καθώς και όσους έχουν υποβάλει αίτηση στον διαγωνισµό 3Κ/2018 σε διαµαρτυρία στο ΑΣΕΠ στις 11.00. «Απαιτούµε, µετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, την άµεση έκδοση των οριστικών πινάκων της 3Κ/2018 έτσι ώστε να µη διακινδυνευθεί, λόγω έλλειψης προσωπικού, ο δηµόσιος χαρακτήρας των υπηρεσιών» τονίζει η ανακοίνωση. Στο µεταξύ, συλλογικότητες υποψηφίων µέσω των κοινωνικών δικτύων ζητούν να γίνει συνάντηση µε τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειµένου να λάβουν από εκείνον διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να εµποδίσει την υλοποίηση των προσλήψεων.

ΔήμοιπροσλήψειςΑΣΕΠθέσεις εργασίας