Ελλάδα|11.10.2026 12:37

Απάτη ΕΦΚΑ: «Υπόθεση χρέους που διογκώθηκε λόγω λογιστικού λάθους» υποστήριξε ο συνήγορος του Καμπούρη

Newsroom

Στα δικαστήρια της Ευελπίδων οδηγήθηκαν το πρωί της Κυριακής, από τη ΓΑΔΑ όπου κρατούνταν μέχρι σήμερα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και παρουσιαστής Φίλιππος Καμπούρης, η σύζυγός του και οι άλλοι εννέα συγκατηγορούμενοί τους, προκειμένου να απολογηθούν για την υπόθεση απάτης σε βάρος του ΕΦΚΑ και του Δημοσίου. ?

Σε βάρος των κατηγορουμένων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για πέντε κακουργήματα και ένα πλημμέλημα. Μεταξύ των κατηγοριών είναι η διεύθυνση, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, η απάτη και συνέργεια σε απάτη άνω των 120.000 ευρώ κατά εξακολούθηση, η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, καθώς και η μη έγκαιρη καταβολή εργοδοτικών και εργατικών εισφορών.

«Υπόθεση χρέους που διογκώθηκε λόγω λογιστικού λάθους»

Για υπόθεση χρεών που διογκώθηκε λόγω λογιστικών λαθών έκανε λόγο ο Απόστολος Λύτρας, δικηγόρος του Φίλιππου Καμπούρη και τη συζύγου του, έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων, αμέσως μετά τη μεταγωγή των συλληφθέντων στον ανακριτή.

?Ο κ. Λύτρας -που εκπροσωπεί τους κατηγορούμενους με τον Γιάννη Γλύκα δήλωσε:

?«Είμαστε για να απολογηθούμε με τον κύριο Καμπούρη και τη σύζυγό του. Αυτό που έχω να σας πω είναι αυτό που είπαμε από την πρώτη στιγμή, ότι μιλάμε για κάποια χρέη εταιρειών προς τους ασφαλιστικούς φορείς, στον ΕΦΚΑ και κάποια χρέη προς το Δημόσιο.

?Είναι κάποιες εταιρείες οι οποίες κάποιες εξ αυτών είχαν δραστηριότητες. Όταν αυτές οι εταιρείες έκλεισαν, το προσωπικό από λάθος λογιστικό παρέμεινε και σε αυτές τις εταιρείες, οι οποίες ήταν κλειστές και δεν λειτουργούσαν. Γι' αυτό και αυτό το μεγάλο ποσό προς τον ασφαλιστικό φορέα.

?Το πραγματικό ποσό που οφείλουν αυτές οι εταιρείες, στις οποίες συμμετείχε με κάποιον τρόπο ο κύριος Καμπούρης, που θα το αναφέρουμε κατά το στάδιο της ανάκρισης, δεν ξεπερνούν τις 250.000 ευρώ.

?Με τις προσαυξήσεις και με το λάθος ότι το προσωπικό παρέμενε και σε άλλες εταιρείες, οι οποίες στην πραγματικότητα δεν λειτουργούσαν —αυτό είναι εις βάρος των εταιρειών αντιλαμβάνεστε— το ποσό αυξήθηκε σε αυτό το ποσό.

?Δεν μιλάμε για απάτη συνεπώς. Μιλάμε για χρέη τα οποία δημιουργήθηκαν από επιχειρηματική δραστηριότητα, τα οποία κάποια στιγμή θα πρέπει η υπεύθυνη ή ο υπεύθυνος να κληθεί είτε να τα ρυθμίσει είτε μέσω εξωδικαστικού είτε εν πάση περιπτώσει να καταβάλει αυτά τα χρήματα».

Το κατηγορητήριο και οι εικονικές εταιρείες

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο κατηγορούμενος και η σύζυγός του φέρονται να είχαν συγκροτήσει οργανωμένο δίκτυο με διακριτούς ρόλους και διαρκή δράση, μέσω του οποίου φέρεται να πραγματοποιούνταν απάτες και φορολογικές παραβάσεις σε βάρος του ΕΦΚΑ και του Ελληνικού Δημοσίου.

Κατά το κατηγορητήριο, το δίκτυο φέρεται να λειτουργούσε μέσω της σύστασης εικονικών εταιρειών ή της αξιοποίησης ήδη υφιστάμενων επιχειρήσεων, στις οποίες εμφανίζονταν να ασφαλίζονται εργαζόμενοι χωρίς να καταβάλλονται οι αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές και οι νόμιμοι φόροι.

Στη φερόμενη δραστηριότητα αποδίδεται η δημιουργία ενός δικτύου εταιρειών και προσώπων, με στόχο, σύμφωνα με τις Αρχές, την αποφυγή ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων και την αποκόμιση παράνομου οικονομικού οφέλους.

Οι «διάλογοι του πανικού»

Στις τηλεφωνικές επαφές καταγράφεται έντονος πανικός και αναστάτωση λίγες ημέρες πριν τις συλλήψεις, με κομβικό πρόσωπο τον φερόμενο ως αρχηγό της οργάνωσης, Φίλιππο Καμπούρη.

Οι εντολές προς τα μέλη της ομάδας για την προστασία της δράσης τους και την αποφυγή εντοπισμού από τις Αρχές ήταν κατηγορηματικές, όπως μεταδίδει το OPEN που φέρνει στο «φως» τους διαλόγους.

  • Καμπούρης: «Αν σε πάρει κάποιο άγνωστο νούμερο σου πει που μένεις κτλπ να του το κλείσεις. Και δεν δίνεις ποτέ τη διεύθυνση αυτή. Άμα σε πάρει και δεν τον ξέρεις του το κλείνεις στα μούτρα και τον μπλοκάρεις».
  • Μέλος κυκλώματος: «Οκ, οκ, Φίλιππέ μου».

Σε άλλο σημείο, μέλος της εγκληματικής οργάνωσης φέρεται να ρωτάει: «Άνοιξε το μαγαζί Φιλιππάκο μου;», με εκείνον να λέει «όχι και ούτε πρόκειται μάλλον. Φιλάκια».

Σε άλλη καταγεγραμμένη συνομιλία, ο Φίλιππος Καμπούρης εμφανίζεται να ενημερώνει τη σύζυγό του για οικονομική διακίνηση:

  • Καμπούρης: «Πάω να πάρω 10 χιλιάρικα και έρχομαι μανάρι μου».
  • Σύζυγος: «Εντάξει μωράκι μου».

Οι αποκαλύψεις των λογιστών και τα χρέη

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εμπλοκή δύο λογιστών, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι ενημέρωναν συνεχώς τον φερόμενο ως αρχηγό για τις οφειλές του προς το δημόσιο και τον πίεζαν να προβαίνει σε ρυθμίσεις.

Όπως υποστηρίζουν, υπάρχουν γραπτά email που επιβεβαιώνουν τις οχλήσεις τους. Οι ίδιοι αποχώρησαν στις αρχές του 2025, καθώς ο κατηγορούμενος δεν κατέβαλλε ούτε τις δικές τους αμοιβές, την ώρα που διατηρούσε εκκρεμότητες σε εταιρείες στις οποίες συμμετείχε ως αφανής εταίρος.

Πώς αποκαλύφθηκε η υπόθεση

Η έρευνα φέρεται να ξεκίνησε μετά από καταγγελία πρώην εργαζομένης, η οποία απασχολούνταν από το 2021 έως τον Οκτώβριο του 2025. Η ίδια υποστήριξε ότι εμφανιζόταν να αμείβεται από εταιρείες άγνωστες σε εκείνη, οι οποίες, σύμφωνα με όσα κατήγγειλε, δεν λειτουργούσαν στις δηλωμένες έδρες τους.

Η συγκεκριμένη καταγγελία αποτέλεσε αφετηρία για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης και τη χαρτογράφηση των εταιρικών σχημάτων που φέρονται να συνδέονται με τους κατήγορου.

ΕΦΚΑκύκλωμααπάτηδικαστηριαειδήσεις τώρα