Ελλάδα|03.06.2019 16:40

Στο Δικαστήριο του Στρασβούργου οι δημοτικές εκλογές στη Χειμάρρα

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου θα προσφύγει ο πρόεδρος του παρατήματος Χειμάρρας της ελληνικής μειονοτικής οργάνωσης στην Αλβανία «Ομόνοια», Φρέντυ Μπελέρης, επειδή η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας του απαγόρευσε να διεκδικήσει το Δήμο Χειμάρας στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 30ης Ιουνίου. Η προσφυγή στο Δικαστήριο του Στρασβούργου θα γίνει αμέσως μόλις ο Φρέντυ Μπελέρης πάρει στα χέρια του καθαρογραμμένη την απόφαση απαγόρευσης. Ήδη ο πρόεδρος των Ελλήνων της Χειμάρρας έχει προσφύγει στο Εκλογοδικείο της Αλβανίας, αλλά απορρίφθηκε η αίτησή του.

Η κυβέρνηση της Αλβανίας απαγόρευσε στον Φρέντυ Μπελέρη να διεκδικήσει το Δήμο Χειμάρρας, επειδή πριν από 13 χρόνια είχε καταδικαστεί σε τρία χρόνια φυλάκισης με αναστολή από δικαστήριο της χώρας, με το αιτιολογικό ότι πρωτοστάτησε στη διαδικασία μαζικής άφιξης στην Αλβανία Βορειοηπειρωτών που έμεναν στην Ελλάδα, προκειμένου να ψηφίσουν στις τότε εκλογές.  Η αλβανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η απόφασή της στηρίζεται στην ισχύουσα νομοθεσία και ότι ο Φρέντυ Μπελέρης θα μπορεί να κατέβει σε οποιαδήποτε εκλογική μάχη μετά τις 18 Ιουλίου, όταν θα παρέλθει για τον ίδιο η προθεσμία απαγόρευσης.

Ωστόσο, το οξύμωρο είναι ότι στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές στην Αλβανία, τον Ιούνιο του 2015, ο Φρέντυ Μπελέρης είχε διεκδικήσει το Δήμο Χειμάρρας ως επικεφαλής παράταξης και στα τέσσερα χρόνια που μεσολαβούν μέχρι σήμερα, αποτελεί τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δήμο. «Μου είπαν ότι τότε από δικό τους λάθος δεν είχαν κάνει σωστή ερμηνεία του ίδιου νόμου κι έτσι μου είχαν επιτρέψει την κάθοδο στις εκλογές. Πρόκειται για μία ακόμα προσπάθεια εκφοβισμού της ελληνικής μειονότητας και για ξεκάθαρη μεθόδευση, η οποία μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω. Αποτελεί χτύπημα στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας και στην προστασία των περιουσιών μας. Είδαν ότι αυτή τη φορά θα κερδίσω το Δήμο Χειμάρρας κι έτσι βρήκαν τρόπο να μου απαγορεύσαν την κάθοδο στις εκλογές», τονίζει στο ethnos.gr ο Φρέντυ Μπελέρης.

Πλέον δεν υπάρχει η δυνατότητα για κανένα άλλο άτομο από την ελληνική μειονότητα να διεκδικήσει το Δήμο Χειμάρας, αφού η προθεσμία για την κατάθεση των ψηφοδελτίων ολοκληρώθηκε στις 13 Μαΐου. «Απεδείχθη και για όσους είχαν οποιαδήποτε αμφιβολία ότι για ακόμη μια φορά και το δικαστικό σώμα και σύστημα αποτελεί κρίκο στην αλυσίδα ενός μηχανισμού χειραγώγησης της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας σε ότι αφορά πολιτικά και εκλογικά της δικαιώματα. … Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που τέτοιες μεθοδεύσεις επιχειρούνται και ασκούνται εις βάρος της αυθεντικής πολιτικής εκπροσώπησης ή στη δόμηση της τοπικής αυτοδιοίκησης της οργανωμένης ανεξάρτητης έκφρασης της ΕΕΜ δια της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και του ΚΕΑΔ. Απλά πλέον δεν τηρούν ούτε τα προσχήματα! Σε αποκλείουν προκαταρκτικά θυμίζοντας τη σκοτεινή ‘’εκλογική διαδικασία’’ του Δεκεμβρίου 1945!», αναφέρει ανακοίνωση της «Ομόνοιας».

Μποϊκοτάζ και επανάληψη εκλογών τον Οκτώβριο;

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές της 30ης Ιουνίου μποϊκοτάρονται από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη γειτονική χώρα, με αποτέλεσμα υποψήφιοι σε όλους τους δήμους να είναι μόνο εκλεκτοί του κυβερνώντος κόμματος του Έντι Ράμα. Ο Φρέντυ Μπελέρης θα ήταν ο μοναδικός υποψήφιος εκτός του κυβερνώντος κόμματος που θα διεκδικούσε δήμο στη χώρα. «Αποφάσισα να κατέβω, διότι δεν υπήρχαν τα περιθώρια η ελληνική μειονότητα να μένει άπραγη και να περιμένει άλλα τέσσερα χρόνια, μετά τα προβλήματα που προέκυψαν στη Χειμάρρα με τη διεκδίκηση των περιουσίων των Ελλήνων από το κράτος» αναφέρει ο πρόεδρος των Ελλήνων της Χειμάρρας.

Ο ίδιος υποστηρίζει ακόμα ότι εξαιτίας του μποϊκοτάζ υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα οι εκλογές να ακυρωθούν και να επαναληφθούν τον ερχόμενο Οκτώβριο. Σε αυτό το ενδεχόμενο ο Φρέντυ Μπελέρης θα θέσει και πάλι υποψηφιότητα και τότε δε θα μπορεί να τεθεί κανένα θέμα απαγόρευσης.

ΜπελέρηςΧειμάρραΑλβανία