Ελλάδα|08.11.2026 08:00

Ζωγράφου: «Είδα τη ζωή μου να περνάει μπροστά από τα μάτια μου» λέει 19χρονος για την επίθεση με τσεκούρι

Newsroom

Τις στιγμές τρόμου που έζησε κατά τη βίαιη επίθεση στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου περιέγραψε 19χρονος φοιτητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος βρέθηκε ανάμεσα στους νεαρούς που δέχθηκαν επίθεση στον χώρο του Μαθηματικού.

Ο φοιτητής, μιλώντας στο MEGA, ανέφερε ότι βρισκόταν έξω από τον χώρο όπου διεξαγόταν γενική συνέλευση φοιτητών, μαζί με δύο συμφοιτητές του, όταν εμφανίστηκε μπροστά τους ομάδα περίπου 20 ατόμων με καλυμμένα χαρακτηριστικά. Όπως είπε, οι δράστες ήταν μαυροφορεμένοι, φορούσαν κράνη και μπαλακλάβες, ενώ κρατούσαν ξύλινα ρόπαλα. Ο επικεφαλής της ομάδας, κατά την περιγραφή του, κρατούσε τσεκούρι.

«Άρχισαν να μας κυνηγάνε, μας πήραν στο κυνήγι εμένα και άλλα δύο άτομα, απλά επειδή έτυχε και ήμασταν έξω», υποστήριξε ο 19χρονος, τονίζοντας ότι δεν είχε προηγηθεί κάποια αντιπαράθεση με τα συγκεκριμένα άτομα.

«Με έριξαν κάτω και άρχισαν να με χτυπούν»

Ο νεαρός περιέγραψε ότι προσπάθησε να διαφύγει τρέχοντας προς το κτίριο του Φυσικού. Σύμφωνα με όσα είπε, το άτομο που κρατούσε το τσεκούρι άρχισε να τον πλησιάζει, ενώ λίγο αργότερα κάποιος τον άρπαξε από πίσω και τον έριξε στο έδαφος.

Όπως ανέφερε, στη συνέχεια περικυκλώθηκε από περίπου οκτώ άτομα, τα οποία άρχισαν να τον χτυπούν. «Ένιωσα ένα πιο βαρύ χτύπημα σε μία φάση στο πόδι και ένας απ’ αυτούς πέταξε επάνω μου ένα φλεγόμενο αντικείμενο και άρπαξε το μπουφάν μου φωτιά», είπε στην περιγραφή του.

Ο 19χρονος μίλησε για τον φόβο που ένιωσε εκείνη τη στιγμή, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είδα τη ζωή να περνάει μπροστά από τα μάτια μου. Ήταν μία φάση απίστευτου τρόμου και γνώριζα ότι υπάρχει μία μικρή πιθανότητα να μην βγω και ζωντανός από αυτήν την υπόθεση».

Τρεις τραυματίες από τα επεισόδια

Τα επεισόδια σημειώθηκαν το πρωί της Τετάρτης 4 Νοεμβρίου στην Πανεπιστημιούπολη, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη γενική συνέλευση φοιτητικών συλλόγων στο Μαθηματικό. Από την επίθεση τραυματίστηκαν τρεις φοιτητές, δύο από τους οποίους υπέστησαν εγκαύματα από μολότοφ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ομάδα περισσότερων από 50 ατόμων, με κράνη και καλυμμένα χαρακτηριστικά, εισέβαλε σε αίθουσα του Τμήματος Μαθηματικών του ΕΚΠΑ όπου πραγματοποιούνταν η συνέλευση.

Ο 19χρονος περιέγραψε και τη στιγμή που άλλος φοιτητής τυλίχθηκε στις φλόγες από μολότοφ. Όπως είπε, η μολότοφ έπεσε πάνω σε κάγκελα και ο φοιτητής που βρισκόταν μπροστά «άρπαξε ολόκληρος», από το πόδι μέχρι το κεφάλι.

Η μαρτυρία μητέρας φοιτητή που νοσηλεύτηκε

Για τις δραματικές στιγμές μίλησε στο MEGA και η μητέρα άλλου φοιτητή, ο οποίος νοσηλεύτηκε για μία νύχτα στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους, καθώς είχε εισπνεύσει καπνό μετά την επίθεση που δέχθηκε με μολότοφ.

Η ίδια ανέφερε ότι ο γιος της είναι καλύτερα και πρόσθεσε πως «ζει από θαύμα». Περιγράφοντας όσα της μετέφερε, είπε ότι οι φοιτητές βρίσκονταν σε αίθουσα, άκουσαν φασαρία και σηκώθηκαν να φύγουν. Όταν βγήκαν στον διάδρομο, τους εντόπισαν οι επιτιθέμενοι.

Η μητέρα του φοιτητή ανέφερε ακόμη ότι ο γιος της θυμάται πως έβγαλε μόνος του το φούτερ και κυλίστηκε στο έδαφος για να σβήσει τη φωτιά, ενώ δεν θυμάται ποιος πήρε τον πυροσβεστήρα.

Σε εξέλιξη η έρευνα

Η έρευνα για τα αίτια της συμπλοκής βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο 19χρονος, παρά την εμπειρία που περιέγραψε, υποστήριξε ότι τέτοιες ενέργειες δεν τρομοκρατούν τους φοιτητές, αλλά, όπως είπε, «ενισχύουν» το φοιτητικό κίνημα.

Στη δήλωσή του έκανε λόγο για ομάδες που, όπως ανέφερε, «ενισχύουν μόνο τη βία και την ανομία στα πανεπιστήμια» και δεν ακολουθούν δημοκρατικές μεθόδους.

επεισόδιαΠανεπιστημιούποληΖωγράφου