Ελλάδα|22.10.2018 13:53

Ξεκίνησε η δίκη 21 ατόμων για επεισόδια στις Σκουριές

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Με τις καταθέσεις τριών υπαλλήλων εταιρείας, που έχει αναλάβει τη φύλαξη των εγκαταστάσεων της «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» στις Σκουριές Χαλκιδικής, ξεκίνησε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Θεσσαλονίκης η δίκη 21 κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι κατηγορούνται ότι επιτέθηκαν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, προκαλώντας φθορές, απείλησαν τη σωματική ακεραιότητα υπαλλήλων και πυροβόλησαν με κυνηγετικά όπλα. Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.
Από το πρωί έξω από το δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν δεκάδες άτομα, οι οποίοι εξέφρασαν την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στους κατηγορουμένους.

Oι κατηγορούμενοι είναι κάτοικοι της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής και παραπέμφθηκαν να δικαστούν με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πολυγύρου για αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα όπως συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, απόπειρα ανθρωποκτονίας, κατοχή εκρηκτικών υλών , έκρηξη , εμπρησμό και άλλες κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, η επίθεση πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο 2013, όταν ομάδα κουκουλοφόρων ακινητοποίησε τους δύο φύλακες της εισόδου και αφού τους περιέλουσε με βενζίνη, τους απείλησε ότι θα τους κάψει. Στη συνέχεια οι κουκουλοφόροι όρμησαν στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων, πυροβολώντας με κυνηγητικά όπλα και εκτοξεύοντας βόμβες μολότοφ. Σε λίγα λεπτά έβαλαν φωτιά και έκαψαν τα κοντέινερ, όπου στεγάζονταν τα γραφεία της εταιρείας, τζιπ, εκσκαφείς, φορτηγά αυτοκίνητα, γερανοφόρα οχήματα, γεννήτριες κ.ά.

Κατά την αποχώρηση τους έφραξαν τον δρόμο, τοποθετώντας κορμούς δέντρων που έκοψαν με αλυσοπρίονα στη διασταύρωση μεταξύ Παλαιοχωρίου και Μεγάλης Παναγίας, ώστε να εμποδίσουν την έγκαιρη επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Σκουριέςδίκη Σκουριές