Ελλάδα|14.11.2018 10:31

Υπόθεση Novartis: Πρώτο «όχι» στη Ράικου από το Συμβούλιο Εφετών

Newsroom

Ο κ. Καρνέζης, όπως και η Ελένη Ράικου, «είδαν» πίσω από τη διαρροή του ονόματος του πρώτου τους εισαγγελείς Ελένη Τουλουπάκη, Χρήστο Τζούρα και Γιώργο Μανώλη, γι’ αυτό, άλλωστε, κινήθηκαν σε βάρος τους σε όλα τα μέτωπα. Με αίτηση εξαίρεσης, μήνυση και αγωγή κακοδικίας.

Το Συμβούλιο, ωστόσο, δεν έκανε δεκτή την αίτηση εξαίρεσης, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, απορριπτική γνώμη είχε εκφράσει και η εισαγγελέας. Η εισαγγελική λειτουργός ανέφερε στην πρότασή της, η οποία έχει κατατεθεί εδώ και αρκετές ημέρες, ότι από τα στοιχεία της δικογραφίας δεν προκύπτει πως η διαρροή για το έμβασμα των 1.000 ευρώ που έλαβε ο κ. Καρνέζης από τη φαρμακοβιομηχανία για ομαδική μελέτη το 2009 έγινε από την κ. Τουλουπάκη και τους επίκουρους εισαγγελείς της. Και αυτό γιατί η δικογραφία -ή σκέλη αυτής- είχαν στα χέρια τους και μέλη του Κοινοβουλίου και τραπεζικά στελέχη, καθώς και άλλοι φορείς από τους οποίους έχει ζητηθεί συνδρομή.

Η δικαστική διαμάχη, όμως, δεν τελειώνει εδώ, καθώς το Συμβούλιο Εφετών πρέπει να εξετάσει και την αγωγή κακοδικίας που έχει υποβάλει το ζεύγος Καρνέζη - Ράικου, στρεφόμενο σε βάρος των εισαγγελέων για παραβίαση προσωπικών δεδομένων και παραβίαση της μυστικότητας της έρευνας.

Ηδη η αντιπρόεδρος του ΣτΕ διαβίβασε αντίγραφα στην Εισαγγελία Εφετών, προκειμένου να αποφανθεί με βούλευμα το Συμβούλιο εάν πρέπει να παγώσει η έρευνα που διενεργούν οι εναγόμενοι εισαγγελικοί λειτουργοί, ως προς το σκέλος που αφορά τον γιατρό, μέχρι τον Μάρτιο, οπότε και έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί η αγωγή στο ΣτΕ.

Η κ. Ράικου «δείχνει» ως υπαιτίους της διαρροής τους συναδέλφους της, υποστηρίζοντας ότι από τους 4.000 και πλέον γιατρούς που ερευνώνται επιλεκτικά ανασύρθηκε το όνομα του συζύγου της, με στόχο να τρωθεί η δική της δικαστική ακεραιότητα. Οπως έχει δηλώσει ο σύζυγός της, το επίμαχο έμβασμα κατατέθηκε το 2009, άπαξ, για ομαδική εργασία, και ήταν καθ’ όλα νόμιμο.

Διχασμός

Η Δικαιοσύνη, πάντως, έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα με κάποιους δικαστές και εισαγγελείς να υποστηρίζουν ότι ορθά έπραξε η Ελ. Ράικου και όφειλε να αμυνθεί, και άλλους να κάνουν λόγο για ανοίκεια επίθεση σε βάρος των συναδέλφων της.

Στη… μέση, η εισαγγελική έρευνα για τη φαρμακοβιομηχανία και τις πρακτικές που μετερχόταν, η οποία, σύμφωνα εισαγγελικούς κύκλους, έχει «παγώσει» ως προς το σκέλος των γιατρών, με τους εισαγγελείς να κρατούν κάτω τα μολύβια, μέχρι τα ξεκαθαρίσει σε όλα τα επίπεδα η δικαστική διαμάχη. Σύμφωνα, όμως, με άλλους δικαστικούς λειτουργούς, ο νόμος προβλέπει ότι η έρευνα «μπλοκάρει» μόνο όσον αφορά το πρόσωπο του συζύγου της κ. Ράικου.

NovartisΕλένη Ράικου