Ελλάδα|20.06.2019 16:23

Έρευνα - Dark Web: Το «παζάρι» για όπλα, ναρκωτικά, εκτελεστές και πορνογραφία

Αλέξανδρος Καλαφάτης

Η χρήση του Dark Web για πάσης φύσεως αρρωστημένες δραστηριότητες ήρθε ξανά στο προσκήνιο μετά τη σύλληψη μιας 19χρονης στη Θεσσαλονίκη από αστυνομικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Ο εντοπισμός της 19χρονης, η οποία πουλούσε πορνογραφικό υλικό στο Dark Web, έγινε έπειτα από σήμα της Europol στις ελληνικές Αρχές. Στο πλαίσιο αυτό διαπιστώθηκε ότι πουλούσε στο σκοτεινό Διαδίκτυο έναντι 20 ευρώ γυμνές φωτογραφίες της 5χρονης ετεροθαλούς αδερφής της, αλλά και ακόμα δύο ανήλικων κοριτσιών.

Με αφορμή το περιστατικό αυτό, το ethnos.gr δημοσιεύει για πρώτη φορά το web documentary με θέμα το Dark Web, το οποίο γυρίστηκε την περίοδο 2016-2017, στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος «Ποιοτική Δημοσιογραφία και Νέες Τεχνολογίες» (Quality Journalism and New Technologies).

Μιλούν δύο Έλληνες χάκερ, ένας Αμερικανός με το ψευδώνυμο «Sine Qua Non», μέλος της ομάδας «Ghost Security Group», που μάχεται κατά της δράσης των τζιχαντιστών χάκερ, ο προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Βασίλης Παπακώστας, ο Ιταλός συγγραφέας του βιβλίου «The Deep Dark Web», Pierlguigi Paganini και ο δικηγόρος με ειδίκευση στο ηλεκτρονικό έγκλημα, Βασίλης Τσιότσικας.

Το web documentary «φωτίζει» τις πιο σκοτεινές πτυχές του Dark Web, αλλά κάνει αναφορά και στα θετικά αποτελέσματά του, κυρίως σε χώρες όπου κυριαρχεί η λογοκρισία, με αποτέλεσμα η ανωνυμία που προσφέρει να είναι πολύτιμη για τους χρήστες.

Όπλα, ναρκωτικά, πλαστά διαβατήρια, κλεμμένες πιστωτικές κάρτες, διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας, είναι λίγα μόνο από όλα όσα θα συναντήσει κάποιος στο Dark Web. Τα τελευταία χρόνια εκτεταμένη χρήση του κάνουν και τζιχαντιστές, στην προσπάθειά τους να περάσουν απαρατήρητοι από τις διωκτικές Αρχές. 

Dark Web