Ελλάδα|04.07.2019 14:45

Οι «μαφίες» που λυμαίνονται τον χώρο της υγείας

Newsroom

Ενα ιδιότυπο trafficking από «μαφίες» που λυμαίνονται τον χώρο της υγείας φέρνει στο φως το «Εθνος της Κυριακής», στον απόηχο του τραγικού θανάτου της Γκαϊανέ Κασαρτζιάν, η οποία εργαζόταν σε νοσοκομείο ως αποκλειστική νοσοκόμα.

«Μαφίες» που έχουν εισχωρήσει στα δημόσια νοσοκομεία και εκμεταλλεύονται ηλικιωμένες γυναίκες οι οποίες δουλεύουν ως σύγχρονες σκλάβες παρέχοντας υπηρεσίες αποκλειστικών νοσοκόμων, την ώρα που χρησιμοποιούν εταιρείες-βιτρίνα για να αποφεύγουν τους ελέγχους των Αρχών καταγράφει η αυτοψία του «Εθνους της Κυριακής» στα νοσοκομεία.

«Μετά από καταγγελίες, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) αναζήτησε αυτές τις εταιρείες στις έδρες που δηλώνουν και δεν βρέθηκε τίποτα. Χτυπάς το κουδούνι αλλά δεν υπάρχει κανείς μέσα. Έχουν μόνο ΑΦΜ και τίποτα άλλο. Σπάνια δηλώνουν κάποιες από τις γυναίκες ως οικιακές βοηθούς του ασθενούς προκειμένου να δείχνουν το εργόσημο κατά τον έλεγχο», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, κ. Ανδρέας Νεφελούδης, και εξηγεί ότι τα θύματα αυτού του ιδιότυπου trafficking είναι κυρίως μετανάστριες οι οποίες δεν διαθέτουν άδεια παραμονής στη χώρα.

Την ίδια ώρα, πηγές της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι οι γυναίκες που διακινούνται με σκοπό να εργαστούν ως αποκλειστικές νοσοκόμες στα ελληνικά νοσοκομεία βιώνουν την ίδια εκμετάλλευση με τις κοπέλες οι οποίες καταλήγουν στις πιάτσες του αγοραίου έρωτα. Αδίστακτα κυκλώματα τις φέρνουν παράνομα στη χώρα, τις κρύβουν σε διαμερίσματα-φυλακές στο κέντρο της Αθήνας ενώ παίρνουν και το 80% της αμοιβής που τους πληρώνει ο ασθενής. Παράλληλα, κατάσχουν τα προσωπικά τους έγγραφα ούτως ώστε να μην μπορούν να βγάλουν άδεια παραμονής και να ξεφύγουν από τα «δίχτυα» του κυκλώματος.

Διαβάστε τη μεγάλη έρευνα για την «Καμόρα των αποκλειστικών» στο «Εθνος της Κυριακής» που κυκλοφορεί εκτάκτως το Σάββατο 6 Ιουλίου.

δημόσια υγείαΣΕΠΕνοσοκόμα