Ελλάδα|10.07.2019 10:29

Καιρός: Καύσωνας και μπόρες σήµερα, πτώση 8-10 βαθµών Κελσίου αύριο

Newsroom

Καιρός: Αλλο ένα 24ωρο µε θερµοκρασίες που θα ξεπεράσουν τους 40 βαθµούς Κελσίου σε πολλές περιοχές θα χρειαστεί να υποµείνουν οι πολίτες, πριν από τη µεγάλη πτώση της θερµοκρασίας που αναµένεται από αύριο.

Η πρώτη µέρα του καύσωνα πέρασε µε θερµοκρασίες που έφτασαν στα επίπεδα των 40 βαθµών Κελσίου. Το θερµόµετρο ανέβηκε περισσότερο µόνο στη Λάρισα, όπου, σύµφωνα µε τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, έδειξε 41,6 βαθµούς Κελσίου. Κατά τα λοιπά, οι υψηλότερες θερµοκρασίες καταγράφηκαν στη Λίνδο (39,3), στη Θήβα (39,2), στην Πλώρα Ηρακλείου (39,1), στο Λευκοχώρι Φθιώτιδας (38,8), στη Γόρτυνα (38,8) και στη Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας (38,7).

Ωστόσο, η σηµερινή µέρα θα είναι η πιο δύσκολη αυτού του κύµατος καύσωνα, καθώς ο υδράργυρος αναµένεται να φτάσει και τους 42 βαθµούς Κελσίου στις περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο. Το ενδιαφέρον είναι ότι, µετεωρολογικά τουλάχιστον, η χώρα θα είναι χωρισµένη στα δύο: Στη Θεσσαλία, στη Στερεά Ελλάδα και στην Πελοπόννησο οι µέγιστες θερµοκρασίες θα κυµανθούν από 38 έως 41-42 βαθµούς Κελσίου.

Οι ισχυροί βόρειοι άνεµοι είναι αυτοί που θα κάνουν τη θερµοκρασία να πέσει εντυπωσιακά από την Πέµπτη

Αντίθετα, στη Βόρεια Ελλάδα δεν αναµένονται θερµοκρασίες πάνω από τα επίπεδα των 34-35 βαθµών Κελσίου, ενώ η πρόγνωση κάνει λόγο για βροχές και καταιγίδες από το απόγευµα και µετά. Μάλιστα, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινοµένων, στο οποίο αναφέρει ότι «ισχυρές καταιγίδες που θα συνοδεύονται από πολύ ισχυρούς βόρειους ανέµους θα σηµειωθούν από τις πρώτες βραδινές ώρες της Τετάρτης και κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την Πέµπτη στη Μακεδονία, τη Θράκη και τα βορειότερα τµήµατα του Αιγαίου».

Οι ισχυροί βόρειοι άνεµοι είναι αυτοί που θα κάνουν τη θερµοκρασία να πέσει εντυπωσιακά από αύριο. Οι µετεωρολόγοι εκτιµούν ότι η πτώση του υδράργυρου θα είναι της τάξης των 8-10 βαθµών Κελσίου. Χαρακτηριστικά, στο κέντρο της Αθήνας η µέγιστη θερµοκρασία θα πέσει από τους 38 στους 29 βαθµούς Κελσίου, ενώ στη Λάρισα θα πέσει από τους 41 στους 30 βαθµούς Κελσίου. Τις επόµενες ηµέρες και το ερχόµενο Σαββατοκύριακο η θερµοκρασία θα κυµανθεί σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.

καιρόςβροχέςκαύσωνας