Ελλάδα|16.11.2018 14:13

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού από το μεσημέρι και όλο το Σαββατοκύριακο

Newsroom

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για τις επόμενες ώρες και ημέρες. Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι οι ισχυρές κατά τόπους βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και χιόνια στα ορεινά, ενώ στα πελάγη οι άνεμοι θα πνέουν θυελλώδεις.

Αναλυτικά οι προβλέψεις:

Παρασκευή

Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Πελοπόννησο και από το απόγευμα στα υπόλοιπα τμήματα της. Τα φαινόμενα μέχρι το βράδυ θα επεκταθούν στην Κρήτη. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας που θα ενταθούν το βράδυ στα ορεινά της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Δυτικής Στερεάς. Θυελλώδεις ανατολικοί- νοτιοανατολικοί άνεμοι 7-8 μποφόρ θα πνέουν στο Ιόνιο.

Σάββατο 

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στα νησιά Ιονίου, την Πελοπόννησο και μέχρι το απόγευμα στην Κρήτη. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα επηρεάσουν τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, από το μεσημέρι τα Δωσεκάνησα, τις Κυκλάδες και το Ανατολικό Αιγαίο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπεριωτικής χώρας κατά τόπους πυκνές στα ορεινά της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Δυτικής και Κεντρικής Στερεάς. Θυελλώδεις άνεμοι ανατολικοί θα πνέουν στα πελάγη και το απόγευμα θα φτάνουν τα 9 μποφόρ.

Κυριακή

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπεται να επηρεάσουν τα νησιά του Ιονίου, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, τα νησιά του Ανατολικού, βαθμιαία του Βόρειου Αιγαίου, τις δυτικές, κεντρικές και νότιες ηπειρωτικές περιοχές (κυρίως τα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα). Μετά το μεσημέρι τα έντονα φαινόμενα θα επεκταθούν στη Κρήτη και προς το βράδυ στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας, κατά τόπους πιο πυκνές στα ορεινά της ηπείρου, της Δυτικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, με τις πρωινές ώρες της Δυτικής και κεντρικής Στερεάς και από το βράδυ στα ορεινά της υπόλοιπης Μακεδονίας και της Θράκης.

Θυελλώδεις (7-8 και πιθανώς 9 μποφόρ) άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη.

Η σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων θα αρχίσει από τις βραδινές ώρες στα βορειοδυτικά.

Έπεσαν τα πρώτα χιόνια σε Τρίκαλα και Ιωάννινα 

Τα πρώτα χιόνια έπεσαν στο νομό Τρικάλων και ειδικότερα στα ορεινά της Καλαμπάκας. Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μετεώρων, Δημήτριος Βουρλίτσης, η χιονόπτωση, που ξεκίνησε από νωρίς το πρωί, συνεχίζεται και αυτή την ώρα, στα χωριά της περιοχής Ασπροποτάμου. Μέχρι τώρα δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα, ενώ ο Δήμος Μετεώρων είναι σε ετοιμότητα, σημειώνει ο κ. Βουρλίτσης.

Παράλληλα, σύμφωνα με το epirus tv άσπρισε για πρώτη φορά φέτος η κορυφή του όρους Μιτσικέλι στα βορειοαναταολικά της πόλης των Ιωαννίνων, σε υψόμετρο 1.810 μ. ενώ υπήρξε και ασθενής χιονόπτωση στο χιονοδρομικό κέντρο 4 χλμ από το Μέτσοβο στη θέση Προφήτης Ηλίας καθώς και στις ορεινές περιοχές του νομού Ιωαννίνων σε υψόμετρο άνω των 1300 μέτρων.

ΕΜΥκαιρόςκακοκαιρία