Ελλάδα|25.07.2019 17:58

Ηράκλειο: Μέταλλο και σκιά δημιουργούν ένα υπαίθριο έργο τέχνης (pics)

Newsroom

Νέα πνοή έχουν δώσει στη χερσαία ζώνη του λιμανιού του Ηρακλείου το σύνολο των εικαστικών παρεμβάσεων που έχουν πραγματοποιηθεί έπειτα από πρωτοβουλία και υπό τη διοργάνωση του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ).

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΟΛΗ, κ. Απόλλωνας Φιλιππής «στις εικαστικές αυτές παρεμβάσεις καθοριστικό ρόλο έχει παίξει η Αντιπρόεδρος του ΟΛΗ και αρχιτέκτων μηχανικός, Αγγέλα Σμυρνάκη, καθώς και οι υπόλοιποι συνεργάτες του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου».

Η γοργόνα που κοσμεί την παραλιακή

Τον τελευταίο μήνα, τους επισκέπτες του Ηρακλείου «καλωσορίζει» μια γοργόνα, αφού η εθελοντική ομάδα του Ηρακλείου «Ζω - Δρω», δημιούργησε ένα άκρως εντυπωσιακό γκράφιτι επί της λεωφόρου Νεάρχου (παραλιακή), σε έναν τοίχο που άλλοτε ήταν άχρωμος.

«Πρόκειται για μία πανέμορφη παράσταση που άξιζε τον κόπο» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κ. Φιλιππής, συμπληρώνοντας πως - μέχρι πρότινος - επρόκειτο για έναν τσιμεντένιο τοίχο.

Όμως, το εντυπωσιακό αυτό έργο δεν είναι το μοναδικό που έχει δημιουργηθεί έπειτα από πρωτοβουλία του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου.

Ο ΟΛΗ έχει προχωρήσει στη ριζική αλλαγή της εικόνας του λιμενοβραχίονα Ηρακλείου, ο οποίος έχει γεμίσει με χρώμα και τέχνη!

Γκράφιτι με μηνύματα

Σύμφωνα με τον κ. Φιλιππή, «σε συνεργασία με καλλιτέχνη, αλλά και εθελοντικές ομάδες, σε ένα τμήμα του λιμενοβραχίονα έχει δημιουργηθεί μία σύνθεση από τρία διαφορετικά έργα γκράφιτι».

Πρόκειται για τρία πολύ ενδιαφέροντα έργα, τα οποία έχουν αποτελέσει πόλο έλξης για εκατοντάδες περιπατητές στο λιμενοβραχίονα και τα οποία περνούν ιδιαίτερα μηνύματα, αφού όπως ανέφερε ο κ. Φιλιππής «στο πρώτο γκράφιτι απεικονίζεται το μεταναστευτικό ζήτημα, στο δεύτερο στιγμές από τις δραστηριότητες του λιμανιού, ενώ το τρίτο αφορά την ειρήνη».

Μεταλλικές φιγούρες που «παίζουν» με το φως

Τα τελευταία 24ωρα ο λιμενοβραχίονας απέκτησε μια ιδιαίτερη σύνθεση από μεταλλικές φιγούρες, που… περπατούν, χορεύουν, παίζουν και αισθάνονται.

Ο λόγος για τη δεύτερη εικαστική παρέμβαση στο λιμενοβραχίονα Ηρακλείου (από τους Βασίλη Βασιλειάδη, Τάνιας Χριστοφοράτου και Κωστή Δασκαλάκη), με τη δημιουργία μεταλλικών (αδιαφανών) κατασκευών, οι οποίες, με τη βοήθεια του ηλιακού φωτός, έχουν την ικανότητα να δημιουργούν μια «παράσταση» σκιών στον τοίχο του λιμενοβραχίονα.

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Φιλιππής, «ο ΟΛΗ ήδη προχωρά στην τοποθέτηση κατάλληλου φωτισμού, προκειμένου οι κατασκευές να αναδεικνύονται και το βράδυ».

Και τρίτη εικαστική παρέμβαση στο λιμενοβραχίονα

Πάντως, όπως είπε ο κ. Φιλλιπής στις εικαστικές παρεμβάσεις στο λιμενοβραχίονα Ηρακλείου έπεται και… συνέχεια, καθώς «ήδη έχουν προχωρήσει οι απαραίτητες διαδικασίες για τη δημιουργία μιας μόνιμης κατασκευής με ψηφιδωτά στον τοίχο του λιμενοβραχίονα, που θα απεικονίζει μια πολύ όμορφη παράσταση», η οποία και αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Όπως σχολίασε ο κ. Φιλιππής, «πρόκειται για ένα, συνολικά, όμορφο έργο στο λιμενοβραχίονα, το οποίο, καλό θα ήταν να επεκταθεί σιγά - σιγά».

Είτε επεκταθεί είτε όχι, οι εικαστικές παρεμβάσεις του ΟΛΗ αποτελούν υπαίθρια έργα τέχνης που έχουν ήδη αλλάξει την εικόνα της πόλης μας.

έργο τέχνηςΗράκλειο Κρήτης