Ελλάδα|29.07.2019 17:30

Τουρισμός: Επιστρέφουν οι «γουρούνες» στους δρόμους και οι... γουρουνιές

Μαρία Λιλιοπούλου

Επρόκειτο για «ένα παράλογο µέτρο» εκτιµά σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ο υφυπουργός Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, προαναγγέλλοντας την κατάργηση της συγκεκριµένης ρύθµισης: «Θα καταργήσουµε άµεσα αυτή την καθολική απαγόρευση» σηµειώνει χαρακτηριστικά. Αιτιολογεί µάλιστα την απόφαση της νέας ηγεσίας του υπουργείου Μεταφορών, υπογραµµίζοντας πως «πρόκειται για οχήµατα που έχουν εγκριθεί σύµφωνα µε την ισχύουσα νοµοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διαθέτουν άδεια κυκλοφορίας και πληρώνουν ετήσια τέλη κυκλοφορίας».

Υπενθυµίζεται ότι µε την αλλαγή του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) είχε θεσπιστεί η αυστηροποίηση του καθεστώτος κυκλοφορίας των τετράτροχων µοτοσικλετών έως 125 κ.ε. Βάσει των συγκεκριµένων διατάξεων, είχε απαγορευθεί στις «γουρούνες» να κυκλοφορούν σε ασφαλτοστρωµένους δρόµους, τους οποίους µπορούσαν να διασχίζουν µόνο καθέτως. Από την απαγόρευση είχαν εξαιρεθεί, ύστερα από διαβουλεύσεις, µόνον οι περιπτώσεις που τις «γουρούνες» οδηγούν ΑµΕΑ.

Σύµφωνα, πάντως, µε τον κ. Κεφαλογιάννη, ο οικείος δήµος στην περιοχή αρµοδιότητάς του θα διατηρήσει τη δυνατότητα να θέτει περιορισµούς στην κυκλοφορία αυτών των οχηµάτων, κατ’ εφαρµογή των διατάξεων του άρθρου 52 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Ο υφυπουργός Μεταφορών έκανε λόγο και για τις οφειλές του υπουργείου Εργασίας στον ΟΑΣΑ από την άσκηση κοινωνικής πολιτικής για τη δωρεάν µετακίνηση των ανέργων και άλλων ευάλωτων κοινωνικών οµάδων, οι οποίες φτάνουν τα 169 εκατοµµύρια ευρώ χωρίς να έχει -όπως είπε-προβλεφθεί η εγγραφή των σχετικών δαπανών στις πιστώσεις του προϋπολογισµού του υπουργείου Εργασίας.

Αποτέλεσµα, ο «ΟΑΣΑ να µην εισπράττει νοµίµως διεκδικούµενες οφειλές και να επιβαρύνεται µε το πλήρες κόστος άσκησης της σχετικής κοινωνικής πολιτικής». Ο ίδιος επεσήµανε ότι θα ενισχυθεί το ηλεκτρονικό εισιτήριο, υπογραµµίζοντας ότι θα δοθεί έµφαση και στον έλεγχο κοµίστρου µε πιθανή συνδροµή και από την Αστυνοµία, στο πλαίσιο του σχετικού µνηµονίου συνεργασίας που υπάρχει µε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

ΑμεΑΓιάννης ΚεφαλογιάννηςΚώδικας Οδικής Κυκλοφορίαςγουρούνες