Ελλάδα|31.07.2019 09:18

Σεισμός τώρα στην Κρήτη: Τι λένε σεισμολόγοι για τα 5,2 Ρίχτερ (vid)

Newsroom

Σεισμός τώρα στην Κρήτη: Δυνατός σεισμός ταρακούνησε το πρωί της Τετάρτης την Κρήτη. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός έγινε στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο OPEN TV, σημείωσε ότι ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός. 

Τόνισε ακόμη ότι ο σεισμός «χτύπησε» στις γνωστές ζώνες που διατρέχουν την Κρήτη. «Εχουμε να κάνουμε με την τυπική σεισμικότητα που υπάρχει στην Κρήτη, αλλά θέλουμε κάποιο χρόνο να εκτιμήσουμε την κατάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο σεισμός έγινε αισθητός και σε νησιά του Νοτίου Αιγαίου και σημειώθηκε στις 7:39 το πρωί της Τετάρτης (31/7).

Παπαδόπουλος: «Ευεργετικό το μεγάλο βάθος»

Από την πλευρά του, ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος ήταν καθησυχαστικός: «Ενας αρκετά δυνατός σεισμός, με μέγεθος που προσδιορίζεται αυτή τη στιγμή στο 5,2 και το επίκεντρο εντοπίζεται δυτικά του Ηρακλείου. Το γνώρισμά του είναι ότι είναι μεγάλου βάθους, καθώς εντοπίζεται στα 70 χιλιόμετρα κι αυτό είναι ευεργετικό, καθώς δεν θα έχει μεγάλη μετασεισμική ακολουθία. Αν ήταν ενδιάμεσου βάθους, τότε πολύ είναι να ήταν ο κύριος σεισμός» τόνισε.

Βαλλιανάτος: «Ήταν ο κύριος σεισμός»

Στο Ράδιο 9,84 μίλησε λίγο μετά τις 8 το πρωί της Τετάρτης και ο Καθηγητής Γεωφυσικής και Σεισμολογίας, Φίλιππος Βαλλιανάτος. Ο κ. Βαλλιανάτος αναφερόμενος στο εστιακό βάθος του σεισμού, το οποίο εντοπίζεται στα 70 χιλιόμετρα, σχολίασε πως «το εστιακό βάθος του σεισμού, συνηγορεί στο ότι επρόκειτο για τον κύριο σεισμό».

Μάλιστα, όπως σημείωσε, «εάν δεν έχει εξασθενήσει ακόμη η μετασεισμική δραστηριότητα, θα εξασθενήσει σύντομα».

Το επίκεντρο του σεισμού στην Κρήτη
Τα στοιχεία για τον σεισμό στην Κρήτη

σεισμόςΓεράσιμος Παπαδόπουλοςσεισμός τώραΕυθύμιος ΛέκκαςΚρήτη